MIRCEA DIACONU la 60 de ani

Silvia Kerim
Aniversare la Teatrul Nottara

Sambata trecuta, la Teatrul Nottara, a avut loc un dublu eveniment: sarbatorirea celor 100 de spectacole cu piesa "Scandal la Opera!" si - inca mai important: sarbatorirea celor... 60 de ani de viata impliniti de unul dintre marii nostri actori de teatru si de film - Mircea Diaconu (director, de ani buni, al Teatrului "Nottara").
S-o luam pe rand: piesa "Scandal la opera!" (titlul original este "Imprumuta-mi un tenor") a fost scrisa in 1985, de Ken Ludwig (nascut in 1950), absolvent al unor universitati celebre in lume, precum Harvard si Cambridge. Printre profesorii sai, poate cel mai cunoscut este Leonard Bernstein. Ken Ludwig a scris o puzderie de piese - toate rasplatite cu premii importante. Cea jucata acum la "Nottara" a fost tradusa in 17 limbi si prezentata in peste 30 de tari ale lumii. Bazata pe clasicul qui-pro-quo, farsa in toata regula, piesa a fost valorificata la culme de talentul regizorului romano-canadian, Petre Bokor, cat si de excelenta echipa de actori a teatrului. Evoluand in decorul semnat de Puiu Antemir si in costumele create de Anca Marcu, sfichiuiti de ritmul indracit pe care regizorul l-a imprimat actiunii zapacitoare, actorii scapara si provoaca mai tot timpul cascade de ras. Incat, la terminarea spectacolului, pleci obosit de atata... voiosie.
Numai ca spectacolul de sambata trecuta - al o sutalea cu aceasta piesa! - a avut un final neobisnuit: sarbatorirea lui Mircea Diaconu, pentru cei 60 de ani impliniti cu sanatate si succes.
La final, coplesit de flori, de imbratisari, de felicitari si urari de bine, Mircea Diaconu mi-a acordat cateva minute!

- La multi ani, draga Mircea Diaconu. Daca ar fi sa alegi cel mai luminos punct din cariera ta de actor de film si de teatru, care ar fi?

- Fara indoiala, cel al debutului meu in film. E vorba despre "Nunta de piatra", acea capodopera pe care o datoram celor doi mari regizori: Mircea Veroiu si Dan Pita. Era in vara 1971, tocmai terminasem Institutul (I.A.T.C.), la clasa profesoarei Sanda Manu. Am auzit ca se dau probe. Am dat si eu pentru rolul Dezertorului, din partea a doua a filmului, realizata de Pita ("La o nunta"). Numai ca proba am dat-o cu Veroiu. Asa au vrut ei. Am luat-o pe loc! Acolo, la Rosia Montana, am avut conditii ideale pentru filmari, izolare perfecta! Intrai cu usurinta in "pielea" personajului. Costumele noastre au fost cele ale satenilor de prin imprejurimi... Costumul meu - a fost acea manta soldateasca, rupta, din care nu am iesit timp de o luna, cat am filmat. Alte puncte luminoase? Doctorul Mitica Irod, personajul principal din filmul "Mere rosii", al lui Tatos, acel regizor atat de special, cu mare educatie teatrala. In teatru, mi-au placut personajele pe care le-am jucat la Bulandra - in "Raceala" ori in "Elisabeta a II-a", sau in "Ultimul bal"... Au fost multe puncte luminoase in cariera mea. Aici, in "Scandalul" asta, am intrat tot in urma unui... scandal - unul mai mic, iscat intre regizor si un actor... Si-atunci, l-am stins, intrand eu in distributie. Am facut-o "sacrificandu-ma", adica, dupa 10 zile de repetitii in ritm nebunesc. Sa stii ca, mai nou, in CV-ul meu, s-a adaugat un alt punct luminos: rolul de bunic! Da, sunt nespus de fericitul bunic al Anei Maria (ea isi zice Amaria) in varsta de 11 luni, adorata mea si-a bunica-sii (n. a. - actrita Diana Lupescu, sotia de cursa lunga a sarbatoritului.) Ma intrebi cum mi-am intampinat cei 60 de ani? Sa stii ca n-am simtit mare lucru. Ii astept pe cei... 70!