Cum scapati de paradontoza

Cititor Formula AS
Locuiesc de un an de zile in Statele Unite si pot sa va spun ca aici se foloseste in tratarea acestei afectiuni medicamentul numit ARESTIN.

(Se pot obtine informatii detaliate despre el de pe adresa www.arestin. com). Este un antibiotic injectabil (la baza dintilor afectati!), care se face doar de catre medicul stomatolog (specialist in parodontologie) dupa ce, in prealabil, orice focar de infectie a fost eliminat (carii, dinti sau masele cariate si netratabile extrase etc.). De asemenea, inainte de tratamentul cu acest antibiotic, se face un detartraj profund al dintilor. Tratamentul stopeaza boala, insa alaturat acestui tratament, se fac controale trimestriale, insotite de amintitul detartraj, dublat, acasa, de o igiena riguroasa a cavitatii bucale. Aici, detartrajul este recomandat a se face odata la 4 luni, si nu la 6 luni sau un an, cum se recomanda in Romania.
In plus, un lucru de o importanta vitala in pastrarea sanatatii dintilor si a gingiilor (dar si pentru prevenirea afectiunilor gingivale) este folosirea zilnica, seara, dupa spalarea pe dinti cu periuta, a atei dentare (dental floss). Aici, cand intri intr-un cabinet stomatologic esti intrebat daca folosesti ata dentara si, inainte sa pleci, ti se mai aminteste o data sa nu uiti de "flossing". Daca nu stii sa o folosesti, ti se explica sau ti se arata cu rabdare. Asadar, ata trebuie folosita corect, fara o manipulare violenta, care sa produca ranirea gingiilor. Din pacate, in Romania este cvasinecunoscuta aceasta metoda de ingrijire, si foarte rar iti este recomandata, chiar de catre medicul stomatolog. Ceea ce pot sa mai adaug este ca in cazul in care cineva este convins ca periuta de dinti este suficienta pentru igiena gurii, se inseala. Periuta face doar 50% din "treaba", restul (in proportie de aproximativ 95%) facandu-l ata dentara.
Daca gingiile sunt afectate si prezinta deja o inflamatie, iar frecatul cu periuta este greu de suportat, va recomand o metoda care a mai fost publicata in revista dvs.: folosirea unui prosopel curat, exclusiv destinat curatarii dintilor (a se fierbe din cand in cand), cu care se vor freca doar dintii, fara a brutaliza gingia. Dupa ce acesti pasi au fost parcursi, se poate trece la clatitul gurii cu o apa de gura dezinfectanta, cu ceaiuri de plante sau cu apa cu sare (bicarbonat). Va multumesc pentru atentie si le urez cititorilor dvs. o respiratie cat se poate de proaspata!

SUZANA - e-mail: hassuzana@googlemail.com