Protejeaza-ti ochii in anotimpul rece

Redactia
Hipocrate spunea: "Cine doreste sa profeseze corect arta medicala, acela trebuie in primul rand sa cunoasca anotimpurile si influenta lor asupra oamenilor".

Vremea rece aduce cu sine o serie de afectiuni, care, nu rareori, pot implica si ochiul. Una din cele mai frecvente manifestari este conjunctivita, inflamatia conjunctivei. Subiectiv, ea se manifesta cu senzatia de corp strain, arsuri, intepaturi. Obiectiv - ochii sunt rosii, secretia conjunctivala abundenta se aduna in coltul ochiului. Conjunctivitele pot fi cauzate de virusuri, bacterii, paraziti, fungi. Adesea, o conjunctivita virala se poate suprainfecta bacterian. Afectiunea in sine nu este grava, dar trebuie tratata la timp, cu mijloace specifice: tratament antiviral, antibacterian. De multe ori, conjunctivita prost tratata, cu antibiotice nepotrivite, ridica probleme de terapie si necesita examenul secretiei conjunctivale. In acelasi timp, trebuie evitata contaminarea persoanelor din jur, prin pastrarea riguroasa a igienei - fata de perna, prosop individual.
Una din complicatiile conjunctivitei este keratita - extinderea infectiei la cornee - cu simptome mai neplacute: dureri, lacrimare, fotofobie, scaderea acuitatii vizuale. Tratamentul trebuie riguros instituit si urmarit. De cele mai multe ori, activitatea de zi cu zi este ingreunata, ochiul este necesar sa fie acoperit cu pansament.
In cadrul bolilor reumatismale - si nu numai - "rascolite" de anotimpul rece pot aparea inflamatii ale altor tesuturi oculare: sclerite, episclerite, uveite de diverse tipuri - mai neplacute si grave prin complicatiile pe care le pot produce.
Ochiul rosu, cu dureri, congestia perikeratica - inel rosu in jurul corneei - trebuie sa alerteze pacientul, astfel ca acesta sa se prezinte de urgenta la medicul specialist oftalmolog. Descoperirea cauzei acestor infectii necesita analize multiple, ele putand fi infectii virale, bacteriene, parazitare - la nivelul ochiului, focare de vecinatate -, infectii buco-dentare, sinuzite, sau pot aparea in cadrul unor boli reumatismale.
Iarna, organismul este supus unui stres continuu, la temperatura scazuta, umiditate, vant. Toti acesti factori modifica reactivitatea sistemului imun la unele persoane, prin cresterea receptivitatii la agenti virali, bacterieni. In final, se declanseaza reactia imuna - mecanism patogenic, in aceste infectii oculare mai grave. Tratamentul este complex, cu antibiotice, antiinflamatoare nespecifice, preparate cortizonice - general si local, vitaminoterapie.
Odata cu venirea zapezii, impatimitii sporturilor de iarna pot deveni victimele "oftalmiei de zapada". Cauza este radiatia ultravioleta reflectata de zapada, care "arde" primele straturi de celule corneene. Protectia se face cu ochelari de soare, lentile cu filtru UV (protectie contra razelor ultraviolete). Deci, atentie!
Protejati-va ochii si nu ezitati sa consultati medicul oftalmolog!

dr. LUMINITA TEODORESCU, medic primar oftalmolog, Clinica oftalmologica "OFTALMIX SOP", www.oftalmix.ro