Intre 22 si 24 ianuarie a avut loc cea de-a patra editie anuala a Festivalului National de Salsa din Brasov. Pentru al doilea an consecutiv, festivalul a fost gazduit in elegantul hotel Aro Palace Brasov. Spectacolul a fost organizat de clubul de dans "Salsa Picante", scoala condusa de sotii Eva si Iulian Dinu, fosti vicecampioni nationali de dans sportiv. Am rugat-o pe Eva Dinu sa ne acorde un scurt interviu si sa ne explice fenomenul.
EVA DINU
clubul de dans "Salsa Picante" din Brasov
"Uiti de grija zilei de maine"
- De unde pana unde salsa la poalele Tampei? Cum va explicati succesul dansurilor latino-americane la noi?
- Intr-adevar, salsa, ca si tangoul argentinian, ii atrage ca un magnet pe romani. Explicatia? Frumusetea dansului, ritmul, dar cred ca principala cauza a succesului e sociala. Salsa si tangoul s-au dezvoltat fiindca sunt dansuri sociale colective, dansuri care ne dau posibilitatea sa fim impreuna. Este un sentiment extraordinar sa vezi cum muzica, ritmul si pasiunea pentru dans ii fac pe oameni sa comunice, sa se simta bine alaturi. E distractiv dar are si efect terapeutic, as spune. Salsa te ajuta sa iesi din cotidian, sa uiti de grija zilei de maine. Prin dans te scuturi de toata energia negativa si te incarci pozitiv. La cursuri inveti cateva figuri, dupa care totul se bazeaza pe improvizatie, pe exprimarea muzicii in felul in care o simti tu. Cred ca in asta consta secretul atractiei pentru salsa. Salsa este o sarbatoare continua. Muzica e foarte fierbinte si expresiva pentru dansatori. De asemenea, se leaga prietenii noi, ai ocazia sa cunosti multa lume, sa-ti faci prieteni de nadejde. In plus, se organizeaza si concursuri de dans, cum a fost la noi in Brasov. In aceste concursuri conteaza ce simti, ce transmiti, cum comunici cu partenerul si cum reuseste perechea formata sa puna in comun si in valoare toate aceste elemente. Cam toti dansatorii sunt amatori si ajung la performante prin devotament si prin multa munca.
- Salsa a produs "pandemie" in Romania. Se danseaza intens, intr-o gramada de orase din tara.
- Asa este. Si scolile de salsa din Romania se intrec in organizarea de festivaluri memorabile. Noi, la Brasov, am ales luna ianuarie, pentru ca muntele si ninsoarea sunt atuuri pretioase. Anul acesta, in cadrul festivalului, am creat un moment inedit de salsa pe gheata, la patinoarul de sub Tampa. A fost o feerie! Toti organizatorii se straduiesc sa vina cu surprize si elemente irezistibile pentru participanti. La "Salsa Fest" care urmeaza in martie, in Bucuresti, de exemplu, vor avea loc calificari pentru "Puerto Rico Salsa Open", o competitie pentru tarile din Balcani. Si am inteles ca trupa Mandinga va canta live. Tot in martie, la sfarsit, va avea loc Festivalul "Salsa Addicted" la Timisoara, unde vin salsaleros si din Ungaria, spre exemplu. Iata, deci, ca fiecare cauta sa fie mai presus. Se anunta un Congres International de Salsa la Berlin, un festival important va avea loc la Milano si altul in Antalya, Turcia. Eu si Iulian am mers pana acum doar in tarile vecine, Bulgaria si Ungaria, dar speram sa iesim si mai departe. In orice caz, avem prieteni dansatori de salsa si tango din toate colturile lumii.
INFO SALSA PICANTE - iulian.dinu@salsapicante.ro // tel.: 0746/27.66.28
Wilmark Hernandez
"Prin fiecare nota, prin fiecare pas, salsa spune o poveste de dragoste"
Festivalul National de Salsa din Brasov a fost prezentat de catre Wilmark Hernandez, vestit salsalero columbian, stramutat pe meleaguri romanesti in urma cu zece ani. Wilmark patroneaza celebra scoala de dans "Academia de Baile Latino" din Bucuresti si a devenit si mai cunoscut romanilor, odata cu prezenta sa printre membrii juriului emisiunii "Dansez pentru tine" de la Pro TV. I-am adresat si lui cateva intrebari.
- Salsa a molipsit Romania. De ce este un gen atat de iubit?
- Prin fiecare nota, prin fiecare pas, salsa spune o frumoasa poveste de dragoste. Salsa inseamna pasiune dezlantuita, inseamna bucuria de a trai, inseamna incredere in sine si armonie. Salsa e iubita pretutindeni, pentru ca ofera oricui posibilitatea de a evada din cotidian, de a se visa, macar pentru cateva momente, intr-un paradis de sunete si culori, in care personajul principal este chiar cel ce se lasa in voia ritmului ce incinge sangele. Salsa e ca un microb de care nu mai vrei sa scapi, e ca un vis din care nu mai vrei sa te trezesti. Desi in Romania, fenomenul salsa si cel al genurilor latino-americane este relativ recent, a reusit deja sa creeze o comunitate compacta, unita, care a inceput sa vorbeasca limba pasiunii si incearca sa-si extinda cat mai mult granitele. Reprezinta o alternativa la cotidian, poate constitui un mod de viata sanatos, care iti modifica radical viziunea asupra vietii. Evident, totul are si ani de munca in spate, o pregatire in domeniu si perseverenta. Eu cand am ajuns in Romania eram un simplu student, nicidecum o persoana publica. Fac salsa in Romania de peste 14 ani si imi face mare placere sa vad cum, de la o grupa de cursanti, am ajuns acum sa avem peste 300. Va imaginati cate generatii de suflete traiesc in ritm de salsa?
- Vorbeste-ne putin despre Academia de Baile Latino pe care ai deschis-o in Bucuresti.
- Academia de Baile reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale mele in Romania si trebuie sa recunosc sincer ca, desi speram, nu aveam certitudinea ca fenomenul salsa va lua o asemenea amploare pe plaiurile mioritice. Sunt foarte mandru de acest lucru si observ in fiecare zi daruirea cu care invata si danseaza cursantii, care vin din medii diferite. Sper ca in viitorul apropiat comunitatea salsa sa primeasca in mijlocul ei din ce in ce mai multi membri.
- Numeste cateva motive pentru care cititorii revistei noastre ar trebui sa se-apuce de salsa...
- Dansurile latino - Salsa, Bachata, Merengue, Cha-cha - sunt stiluri de dans care vor oferi oricui un zambet, atunci cand se va afla pe ringul de dans, in discoteca sau acasa, oferind mintii si trupului posibilitatea sa se exprime. Garantia ca ce spun este adevarat sunt chiar eu. Afirm cu toata sinceritatea ca salsa si muzica latino-americana reprezinta o mare parte din viata mea. Nu cred ca as putea trai macar o zi fara sa simt pasiunea acestui dans. Si mai sunt mandru de un lucru: ca ma numar printre temerarii care au avut curajul sa creada intr-un vis frumos, si anume acela de a aduce in atentia tuturor muzica si dansul latino-american.
Wilmark Academia de Baile: www.wilmark.ro Date contact: tel. 0311.079.011, 0720/00.90.00; fax: 0311.078.029