Tara cumetriilor

N. C. Munteanu
Botezul unui prunc tigan, cu bairam mare, a devenit evenimentul pe care au sarit ca mustele tabloidele, presa serioasa, televiziunile in cautare de subiecte grase.

In centrul evenimentului sunt cumetrii. Bunicul care a pus la cale botezul, numit Bercea Mondialu, e putred de bogat. Nu citeste coerent o propozitie de zece cuvinte, dar stie sa faca bani, inclusiv pe cai neortodoxe. Clanul pe care-l conduce are la activ 37 de dosare penale si nici o condamnare. Omul are talentul de a-si face relatii. Copiii si nepotii sunt botezati Printisor, Ambasador, Formatia, Mandataru, Judecator, Televizor, insa nasii sunt oameni de vaza, un fost prim-ministru (care a dezmintit), o judecatoare, un procuror, alti magistrati si politicieni locali, dar influenti, din Slatina, Craiova si Bucuresti. Bercea Mondialu a mai facut un pas, mic pentru el, mare pentru Romania, in ascensiunea pe scara cumetriilor. Nasul pe care si l-a prins la rever este Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei. Intrebat daca incumetrirea cu interlopul n-ar dauna presedintelui, nasul a spus ca nu-i o problema in care sa-si consulte fratele, el a botezat un copil, nu un interlop. Dar a admis ca poate a fost pacalit putin, "ca pana la urma, tot a iesit scandal". A iesit. Si e a doua oara cand Mircea il pune in dificultate pe Traian.
Insa Traian Basescu era vaccinat. Pentru a atenua urmarile unei altercatii careia i s-au atribuit conotatii rasiste, in semn de buna pace, presedintele a participat anul trecut la un festival al tiganilor si a dat mana cu Bercea Mondialu. Si pentru ca era ziua ei onomastica, Maria Basescu a primit in dar un costum traditional si un medalion de aur, la vedere totul, intr-un cadru mai mult sau mai putin oficial. Degeaba. Presa si adversarii politici au slobozit zavozii moralitatii ultragiate: cumetrie prezidentiala, seful statului e cumatru cu Bercea Mondialu, care a intrat in familia Basescu, este ruda cu Traian Basescu s.a.m.d.
Ca de obicei, ne furam caciula ca sa nu se vada musca de pe ea. Uzul si abuzul de autoritate si de influenta, promovarea prin protectia rudelor si prietenilor e o boala veche de cand lumea. La noi e o boala endemica, de nevindecat. Suntem tara lui "stii cine sunt eu?" si a propasirii pe calea incuscririlor si a cumetriilor. In absenta justitiei, care nu stie sa-si faca datoria, boala a luat proportii monstruoase, iar societatea tribala, constata psihiatrul Ion Vianu, s-a substituit societatii civile.
Bercea Mondialu si felul in care cauta si reuseste sa-si gaseasca un loc sub soare e un caz particular, cu iz balcanic, dar simptomatic pentru Romania. Nepotismul, relatiile, nasul si nasitul sunt institutii nationale. Orice politician, orice functionar public, mic sau mare, orice om de afaceri taraste dupa el o liota de rude de sange sau prin alianta, carora trebuie sa le faca loc sub soare. Uniti in muget, cuget si simtiri, toti propasesc in umbra relatiilor, a functiilor obtinute astfel si a banului public.
In urma cu un deceniu si ceva, un cercetator iesean a lansat o cruciada impotriva nepotismului. A intocmit dosarele fenomenului din unele institutii publice, cu atentie speciala pe centrele universitare, unde nepotismul si coruptia fac ravagii. Insotite de regulamentele unor mari universitati de renume, printre care si Harvard, dosarele au fost trimise unor inalte instante in masura sa ingradeasca fenomenul. Si nimic nu s-a intamplat.
Cand a inteles ca promovarea in sistemul nostru universitar, si nu numai acolo, se bazeaza pe relatii si mai putin pe competenta, a abandonat lupta cu morile de vant. Acum face o stralucita cariera stiintifica intr-o universitate din Japonia. Pentru asta, Bercea Mondialu nu-si va face harakiri. El va continua sa caute nasii de care are nevoie. Pana cand isi va gasi nasul care il va invata ca, da, familia este celula societatii, dar ca uneori societatea are nevoie stringenta si de altfel de celule. Cu gratii. Asta se va intampla cand institutiile de baza ale statului de drept nu vor mai fi macinate de propriile lor cumetrii.