Dr. doc. virusolog MIRCEA CIUHRII - "Lumea stiinti fica a inteles ca entomologia a deschis noi drumuri in medicina"

Florentin Popa
Medicamente de exceptie, din extracte de insecte

L-am cunoscut pe d-l dr. Mircea Ciuhrii prin 1997, cand s-a mutat in Romania, iar de atunci i-am urmarit pas cu pas cariera. Am fost martorul succeselor rasunatoare ale tratamentelor sale in unele boli cumplite, fara speranta pentru pacienti. Mama unui bun prieten, bolnava de ciroza in stadiu avansat, careia medicii nu-i mai dadeau nici o sansa, traieste si astazi, dupa mai bine de zece ani de la tratament. Draga mea matusa a scapat de ciocurile pe coloana fara operatie, facand un simplu masaj, cu o crema speciala. Chiar mama mea, bolnava de mielom multiplu, dupa un tratament alopat facut in spital, care a slabit-o pana la epuizare, si-a revenit cu Imupurin. Multe cunostinte, prieteni si colegi de redactie au folosit, de-a lungul timpului, produsele entomologice ale savantului Ciuhrii, si majoritatea au avut doar cuvinte de lauda la adresa efectelor acestora. Apreciat de pacienti, contestat virulent de medicii din spitale, d-l dr. Mircea Ciuhrii isi continua munca de cercetare in folosul celor care au incredere in produsele sale. Copiii sai, care-l ajuta in activitate, vin cu idei noi si modernizeaza continuu procesele de extractie a substantelor active si de fabricatie a produselor finite. Temeinic studiata stiintific, gama Newtone, fabricata de Veaceslav Ciuhrii, fiul doctorului, el insusi un eminent biolog, a primit de curand aprobarea pentru punerea pe piata farmaceutica a Uniunii Europene. De data aceasta e vorba de produse dedicate afectiunilor pielii, dar si frumusetii.

- D-le dr. Mircea Ciuhrii, sarbatoriti nasterea unei noi game de produse dermato-cosmetice, realizate din extracte entomologice. Ce aduc nou in actul terapeutic aceste creme si geluri?

- In primul rand, ma bucur sa constat ca munca mea este sustinuta de propriii mei copii, care au inteles importanta cercetarilor mele si mi s-au alaturat in aceasta activitate. Chiar daca multa vreme nu le-am acceptat ideile, am inteles ca e vremea modernizarii, iar astfel am ajuns la rezultate extraordinare. Studiile clinice realizate de valoroase echipe de oameni de stiinta din Chisinau si din Germania au confirmat efectele terapeutice ale produselor cu extracte entomologice. De asemenea, specialistii farmacologi au imbunatatit retetele produselor, adaugand ingrediente care ajuta la o mai buna penetrare a substantelor active prin piele si la absorbtia lor, acolo unde este nevoie de ele. De asemenea, substantele biologic active entomologice sunt mai bine conservate, iar cremele si gelurile noastre au un parfum placut.

- Care sunt cele mai valoroase produse dermato-cosmetice ale gamei Newtone si in ce afectiuni pot fi folosite?

SPONDI-LIZ
* Inflamatii articulare, dureri in coloana, spondiloze, monturi, pinteni calcaneeni *



Un preparat de succes este Spondi-Liz - un produs natural cu actiune antiinflamatoare si regeneratoare. Formula complexa a produsului ajuta in cazurile suprasolicitarii dinamice si statice a coloanei vertebrale si a principalelor articulatii ale organismului. Acest preparat revolutionar, care contine substante entomologice bioactive, actioneaza prin scaderea inflamatiei articulare si faciliteaza resorbtia osteofitelor (depunerile de saruri de calciu) la nivel articular. Poate fi utilizat pentru reducerea rigiditatii coloanei vertebrale, cresterea mobilitatii articulare, diminuarea durerilor coloanei vertebrale si a tesuturilor adiacente, stoparea formarii osteofitelor la nivelul corpurilor vertebrale ale coloanei.
Spondi-Liz poate fi folosit si in cazul formarii de osteofite, la nivelul membrelor inferioare, pentru combaterea monturilor si a "pintenilor" calcaneeni. De asemenea, reduce - pana la disparitia totala - durerile din spondilozele vertebrale, indiferent de locatia acestora (cervicale, dorsale sau lombare). Durata minima de tratament este de sase luni, apoi periodic, daca mai apare durere sau inflamatie in zona respectiva. Efectul primar este cel de stopare a durerii si de crestere a elasticitatii tendoanelor si ligamentelor. In cure prelungite, prin masaj usor cu crema pe zonele afectate, pana la absorbtia completa in piele, osteofitele de la orice nivel sunt resorbite.

REOTONE
* Reumatism, artroze, luxatii, entorse, artrite *


In urma studiilor facute asupra substantelor de origine entomologica continute de preparat am constatat un puternic efect de refacere a tesuturilor articulare, a tendoanelor si a fasciilor musculare. In acelasi timp, actiunea puternic antiinflamatoare ajuta la disparitia durerilor si cresterea mobilitatii la nivel muscular si articular. Acest preparat scade inflamatia la nivel articular si stimuleaza regenerarea articulatiei, actionand si pe tesutul conjunctiv periarticular. Reotone se aplica seara pe locurile dureroase, mai ales pe zona cervicala, coloana, umeri, genunchi, prin masaj usor, fiind un excelent analgezic si antiinflamator, cu efect spontan de scadere a durerii si de crestere a mobilitatii la nivelul articulatiilor. Este recomandat in reumatisme, artroze, luxatii, entorse si artrite (in afara puseului inflamator). Tratamentul se face timp de 3-6 luni, iar in afectiunile cronice sau severe se recomanda cure anuale.

HEZOGEL
* Herpes, Zona Zoster *


Hezogel este un produs natural cu actiune antivirala si regeneratoare. Substantele biologic active extrase din insecte au un puternic rol antiviral, actionand asupra virusurilor Herpes simplex (HSV) si varicelo-zosterian. Hezogel opreste multiplicarea virusului herpetic la nivelul veziculelor, al eruptiei tegumentare, dovedindu-si astfel eficienta in stoparea eruptiilor, scurtarea duratei de vindecare (in loc de sapte zile, o sa dureze trei sau patru zile), rarirea recidivelor (daca se produceau lunar, se vor repeta la trei luni sau la sase luni, pana cand vor disparea total) si refacerea tesuturilor afectate de herpes sau Zona Zoster. Este recomandat si in eruptiile herpetice bucale sau genitale. Se foloseste timp de o luna pentru fiecare eruptie. In cazul in care persoana are mai multe eruptii anual, gelul se va folosi de fiecare data cate o luna, chiar daca eruptia trece in cateva zile. Astfel utilizat, Hezogel va scadea treptat cantitatea virala pana sub pragul de declansare a eruptiei, iar pacientul va ramane doar purtator al virusului.

VARIOTONE
* Varice, flebite, tromboflebite *


Acest produs natural contine un complex de substante active entomologice cu actiune venotonica de exceptie, care contribuie la activarea circulatiei sanguine si la cresterea elasticitatii vaselor superficiale de sange de la nivelul membrelor inferioare, fiind recomandat in special pentru tratarea varicelor. Actiunea preparatului este deosebit de eficienta in flebite, tromboflebite, chiar si arterite, in cazul unui tratament mai indelungat.
De asemenea, Variotone este benefic si pentru redarea confortului in cazul picioarelor umflate, dureroase si "obosite", reducerea inflamatiilor pe traseul venos, scaderea edemelor, reducerea hiperpigmentatiei tegumentare specifice tromboflebitei, scaderea fragilitatii capilare, disparitia hematoamelor traumatice, activarea circulatiei periferice deficitare. Crema se aplica prin masaj bland pe zonele afectate, intotdeauna de la glezne spre coapse. De asemenea, se poate aplica si la nivelul talpilor. Durata tratamentului variaza intre trei si sase luni, in functie de afectiune si de stadiul acesteia.

GEL H
* Hemoroizi, fisuri anale *


Gelul H este produs din extracte naturale cu actiune antiinflamatoare si regeneratoare. Prin actiunea complexa a substantelor active, preparatul are efect antiinflamator, venotonic, antiedematos si cicatrizant. Efectul cumulativ al substantelor naturale determina scaderea dilatatiei vaselor perianale (a hemoroizilor) si refacerea tesutului perianal afectat de fisurile anale. Pentru inchiderea si vindecarea fisurilor anale, produsul contine si substante keratolitice care stimuleaza refacerea mucoasei. Eu am cercetat o viata intreaga procesul de transformare a insectelor si am descoperit ca la un anumit moment al morfogenezei lor, se formeaza keratina, iar intr-un stadiu ulterior, aceasta keratina se dizolva. Am descoperit aceste substante numite peptide, care din punct de vedere biochimic contribuie la distrugerea keratinei. Ei bine, noi extragem aceste peptide prin procedee foarte laborioase, in anumite stadii de dezvoltare a insectelor, le conservam si le includem in componenta cremelor noastre sub forma de substante biologic active.
Gel H este recomandat in tratamentul hemoroizilor (atat externi, cat si interni) si fisurilor anale. Durata de tratament este intre o luna si trei luni si este bine sa se repete anual, mai ales daca factorii favorizanti (obezitatea, lipsa de miscare, statul indelungat pe scaun - cum este cazul soferilor profesionisti si al celor care lucreaza mult la birou) persista. Pentru obtinerea unor rezultate stabile, nu se recomanda stoparea aplicarii produsului dupa aparitia primelor efecte benefice. Rezultatul imediat este cel de disparitie a durerilor perianale si a sangerarilor. Produsul nostru nu are reactii adverse, pe cand in cazul interventiilor chirurgicale de inlaturare sau ligaturare a hemoroizilor pot sa apara complicatii majore.

MICO-LIZ
* Micoze, onicomicoze, pitiriazis *


Substanta activa din compozitia acestui produs natural este o enzima extrasa dintr-o specie de insecte, care ajuta la combaterea fungilor responsabili de aparitia micozelor. Mico-Liz are actiune antimicotica, regeneratoare si de stimulare a mecanismului de aparare la nivelul tegumentului. De asemenea, prin actiunea de stimulare a regenerarii tesuturilor cutanate si a fanerelor, produsul exfoliaza pielea si unghiile afectate de micoze, facilitand in acelasi timp vindecarea zonelor afectate, astfel ca pielea se reface fara defecte, iar unghiile cresc normal, nu deformate.
Mico-Liz este recomandat in micoze cutanate si onicomicoze (micoze la nivelul unghiilor): pitiriazis versicolor, tinea pedis, candidoze unghiale si tricofitoze unghiale. Durata tratamentului variaza in functie de vechimea afectiunii si de tratamentele anterioare urmate de pacient. Pentru micozele aparute la nivelul tegumentului, tratamentul se face intre o luna si trei luni, iar pentru unghii se face minimum sase luni.

KERATO-LIZ
* Regenerarea pielii, psoriazis, bataturi, nevi, veruci, cicatrice *


Unul dintre preparatele foarte apreciate de pacientii nostri este Kerato-Liz, un produs natural sub forma de crema, cu actiune keratolitica si regeneratoare. Substantele active entomologice prezente in produs contribuie la curatarea straturilor de "celule moarte" numite keratoze, avand totodata un efect de stimulare a regenerarii pielii.
Kerato-Liz reprezinta o noutate in tratarea epidermei. Cu ajutorul unor procese biotehnologice moderne, am reusit sa izolam o enzima care are rolul de formare a tegumentului. Dupa cum se stie, keratina este o proteina foarte rezistenta, cantonata la nivelul epiteliului. Crema noastra dizolva si exfoliaza stratul de celule moarte superficiale de la nivelul tesutului cutanat si permite regenerarea completa a pielii, prin intermediul unei substante active, care faciliteaza refacerea structurii normale a epidermei.
Kerato-Liz este indicat in: regenerarea tesutului cutanat; inlaturarea crustelor psoriazice, pana la disparitia lor totala; eliminarea formatiunilor cutanate (bataturi, keratoze seboreice, nevi, veruci); refacerea normala a pielii in cazul cicatricelor rezultate dupa traumatisme, interventii chirurgicale, arsuri sau in cazul sechelelor post-acneice.
Durata tratamentului variaza intre una si sase luni, in functie de problemele fiecarui pacient si de gravitatea afectiunii. Este important de mentionat faptul ca eficacitatea preparatului creste daca este aplicat pe zonele afectate in mai multe straturi, imediat dupa baie, cand porii sunt deschisi.

PARADONTO-LIZ
* Paradontoza *


Substantele bioactive de origine entomologica prezente in preparat ajuta la refacerea tesutului gingival afectat de paradontoza, avand actiune antiinflamatoare, regeneratoare, calmanta si cicatrizanta.
Gelul se aplica pe gingii de doua ori pe zi, dupa periajul dentar obisnuit, si se maseaza pana la absorbtia la nivelul mucoasei. Masajul gingiilor cu Paradonto-Liz stimuleaza circulatia sanguina locala, deficitara de regula in aceasta afectiune, ceea ce conduce la intarirea radacinii dintilor. Se recomanda in paradontoza, cu durata de tratament intre o luna si trei luni pe an.

- Cat costa si unde pot fi gasite produsele gamei Newtone?

- Momentan, toate aceste produse pot fi procurate doar de la clinica noastra din Bucuresti, iar in cel mai scurt timp, se vor distribui si prin retelele de farmacii din toata tara. Comenzi de produse se pot face si telefonic. In acest scop, am infiintat un numar de telefon gratuit (tel. verde). Preturile difera de la un produs la altul, dar sunt rezonabile, croite special pentru aceste timpuri de criza. Nu stiu ce adaosuri comerciale vor practica farmaciile, asa ca mi-e greu sa dau un pret estimativ pentru fiecare preparat.

- Ce planuri de viitor aveti? Stiu ca in laborator cercetati alte cateva zeci de noi produse...

- Intr-adevar, am foarte multe de facut, in special in domeniul cercetarii. Am descoperit noi valente terapeutice ale unor substante entomologice si sper sa fiu sanatos, ca sa-mi concretizez ideile, in preparate cu care sa mai imblanzim suferintele oamenilor. Nu cred ca exista in Romania atatea produse medaliate la expozitiile internationale si apreciate in congresele de specialitate ca ale noastre. Lumea stiintifica a inteles ca entomologia a deschis noi drumuri in medicina. In prezent, numeroase grupuri de cercetatori din SUA, Japonia, Germania, Elvetia etc. au inceput vaste programe de studiere a insectelor, pentru a gasi substante bioactive entomologice cu aplicatii in terapia umana. Acest fapt ma onoreaza, pentru ca am fost primul om de stiinta care a descoperit acest lucru. Sper ca viitorul apropiat sa puna entomologia pe acel loc important pe care-l merita cu prisosinta, pentru ca aceste substante sunt inofensive pentru organismul uman, in timp ce medicamentele de sinteza fac mai mult rau, pe termen mediu si lung, unui bolnav. Poate ca asa vor ajunge si medicii alopati la bazele medicinii, enuntate in Juramantul lui Hipocrate: "...Voi prescrie tratamentul pentru binele bolnavilor mei, dupa capacitatea si priceperea mea, si niciodata nu voi vatama pe nimeni...". Dar mai e drum lung pana acolo!...

Detalii despre preparate puteti obtine de la sediul firmei Newtone Trading, str. Toamnei nr. 100, sector 2, Bucuresti, tel. 021/211.99.12, tel. verde 0800.008.017, www.laboratoarelenewtone.ro