Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 810 - "Mama are limfom malign splenic"

Redactia
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

Limfomul este o proliferare maligna in tesuturile limfoide, in particular in ganglionii limfatici. Limfoamele maligne includ doua categorii majore: limfom Hodgkin si limfoame non-hodgkiniene. Cauzele bolii nu sunt cunoscute, factorii favorizanti fiind infectiile virale (ex.: virusul Epstein-Barr, VHC sau HIV), bacteriene (ex.: Helicobacter pylori), deficitele imunitare congenitale sau dobandite (SIDA, boli autoimune), expunere indelungata la erbicide si pesticide.
Diagnosticul limfoamelor se stabileste pe baza biopsiei ganglionului sau a tesutului afectat, urmata de examenul histopatologic si imunohistochimic. Investigatiile hematologice, biochimice, imagistice completeaza diagnosticul si stadializarea limfoamelor.
Limfomul Hodgkin. Are localizare in special ganglionara, doar un mic numar fiind cu localizare extraganglionara. Prima manifestare a LH este adenopatia (inflamatia ganglionilor laterocervicali, supraclaviculari, axilari, mediastinali, abdominali). Pe masura evolutiei bolii, se formeaza blocuri ganglionare care produc compresii in mediastin sau abdomen, manifestate prin dispnee, disfagie, disfonie, icter mecanic, ocluzie intestinala, edeme. Alte simptome ale bolii Hodgkin sunt: febra, starile subfebrile, scaderea in greutate, paloarea, transpiratiile nocturne, pruritul si infiltratiile locale, anemia, oboseala, hematoamele, durerea la nivelul ganglionilor limfatici dupa consumarea de alcool, neuropatiile.
Limfomul Hodgkin apare mai frecvent intre 15 si 35 de ani si peste 55 de ani. Membrii de familie, in special fratii si surorile unei persoane cu limfom, pot avea un risc crescut de a dezvolta aceasta boala. Boala Hodgkin are un prognostic mai bun fata de limfoamele non-Hodgkin, datorita raspunsului mai bun la tratament.
Tratamentul alopat al limfoamelor maligne include polichimioterapia, radioterapia, imunoterapia, transplantul de celule stem sau de maduva osoasa provenind de la un donator compatibil (transplant alogenic) sau de la pacient (transplant autolog). Tratamentul chirurgical indeparteaza total sau partial tumora.
Tratamentul natural, complementar celui alopat, este benefic in toate tipurile de limfom; organismul se autoregenereaza, se optimizeaza starea de sanatate si calitatea vietii. In cadrul Centrului de Consultanta Naturopata "Energy Plus" se elaboreaza protocoale de tratament pentru o gama larga de afectiuni, folosind produse 100% naturale, cu larga utilizare pe plan international, dar unice pe piata romaneasca de profil prin tipul, calitatea si concentratia substantei active. Si in cazul limfoamelor s-au obtinut rezultate bune. Un asemenea caz fericit este cel al tinerei U. D. din Targu Jiu, a carei marturisire o puteti citi in "Formula AS" nr. 880.
Principalul produs recomandat este Tien Hsien Liquid China 1, cu efecte antitumorale exceptionale. Asocierea cu alte produse se poate face numai dupa analiza evaluarilor medicale, a factorilor de risc, a complicatiilor aparute, a starii psihice a bolnavului si in concordanta cu programul de tratament alopat urmat. Monitorizarea bolnavului este necesara pentru a evalua eficienta fiecarei etape de tratament. Administrarea intamplatoare a produselor nu aduce beneficiile unui tratament alopat la cazul concret al pacientului. Pentru a evita astfel de situatii, Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" va ofera o consultanta gratuita! Existenta, in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus", a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Fiul meu are de 10 ani dureri de cap, fara ca medicii sa afle cauza"
(Raspuns pentru T. M., F. AS nr. 900)


Desi va inteleg ingrijorarea si disconfortul psihic cauzate de situatia in care se gaseste fiul dvs., nu pot sa nu remarc ca exista totusi si motive de bucurie: cefaleea cu care luptati de atatia ani este, in mod sigur, de tip primar, ceea ce inseamna ca nu are la origine vreo alta afectiune sau tumora subiacenta. Cu toate ca durerile de cap sunt cele mai comune motive pentru consultarea unui medic, ele reprezinta rareori un simptom caracteristic altor afectiuni sau un indiciu pentru probleme medicale mai grave, de tipul hemoragiei cerebrale, a tumorilor cerebrale sau ruperea anevrismelor vasculare.
Multe dintre durerile de cap zilnice au o origine mecanica, iar stresul, anxietatea, perturbarile hormonale, pozitia neadecvata a capului (corpului) sau utilizarea, in exces, a calculatorului pot avea drept consecinta o dezvoltare a tensiunii musculare la nivelul gatului si umerilor, de departe cea mai obisnuita cauza a durerilor de cap de zi cu zi.
Desi tesutul cerebral nu doare, exista dovezi ca anumite zone ale creierului pot contribui la aparitia diferitelor tipuri de cefalee. De fapt, cea mai mare parte a craniului si o importanta parte a membranelor ce acopera creierul nu pot simti durerea. Doar anumite structuri ale creierului sunt sensibile la durere. Structurile sensibile la durere din interiorul craniului includ arterele, sinusurile venoase si venele tributare lor, o parte din membrana externa de la baza creierului si anumiti nervi cranieni sau cervicali. Durerea cu localizare extracraniana poate fi cauzata de inflamatia sau tensiunea musculara, inflamatia arterelor scalpului sau inflamatia sinusurilor, urechilor sau gingiilor. In interiorul craniului, durerea poate fi produsa de dilatarea sau spasmul arterial, inflamatia membranelor creierului (meningita), de presiunea determinata de o tumora sau de o hemoragie. Desi cauza exacta a cefaleei ramane deocamdata neclara, exista indicii ca aceasta se poate declansa datorita modificarii concentratiilor anumitor neurotransmitatori cerebrali, cum ar fi serotonina sau noradrenalina. Un dezechilibru in concentratia acestor neurotransmitatori poate determina inflamatia arterelor craniene si iritarea consecutiva a structurilor sensibile la durere.
In acelasi timp, nivelul endorfinelor - substante naturale cu efect analgezic - produse de creier si maduva spinala poate fi scazut, determinand astfel aparitia durerii.
In alta ordine de idei, persoanele puse in situatia de a lua analgezice pentru durerile de cap, in mod regulat, pot prezenta asa-numitul fenomen de rebound, situatie in care folosirea in exces a analgezicelor poate scurtcircuita sistemele corticale de control al durerii. Cu alte cuvinte, cand efectul analgezic al medicamentelor se termina, cefaleea revine, uneori chiar mai puternica decat inainte. Ruperea acestui cerc vicios se realizeaza prin renuntarea la medicatia analgezica si folosirea unor tehnici de gestionare a durerii, ce pot fi la fel de eficiente ca medicamentele.
Ex.: * Odihna in camere intunecate si linistite, cu un prosop imbibat in apa rece pe frunte si apasarea tamplelor cu mainile. * Dus sau baie fierbinte in scop relaxant, asociate cu masarea scalpului, fetei, cefei si muschilor umerilor. * Practicarea unor tehnici de ameliorare a stresului, cum sunt tehnicile de respiratie, yoga sau meditatie.
Este de asemenea important sa stiti ca nivelurile scazute ale glicemiei pot declansa durerile de cap, fenomen ce poate fi corectat prin consumul constant de paine integrala, banane, alune, miere sau fructe uscate. Consumul redus de lichide este o alta cauza obisnuita a cefaleei, fiind necesar un aport de lichide de cel putin 1-2 litri zilnic.
Alimentele care pot declansa episoade dureroase sunt in mod obisnuit ciocolata, citricele, branza, cafeaua, vinul rosu, varza acra si alte alimente fermentate care contin tiramina, preparat chimic care irita vasele de sange din creier.
Pasul urmator este, asa cum spuneam, renuntarea la medicatia analgezica de sinteza si inlocuirea ei cu remedii naturiste eficiente in combaterea episoadelor cefaleice sau migrenoase, cu mentiunea ca totusi ar fi necesara si administrarea concomitenta a unor medicamente din clasa triptanilor (Imitrex, Imigran) si clasa derivatilor de ergotamina (Redergin, Co-dergocrin).

Remedii naturiste

* Neurotonic (Cosmo-Pharm) - contine lecitina, fosfatidil colina, L-glutamina, extract de Ginkgo-biloba, Gotu Kola, ulei de grau incoltit. Produsul este recomandat in stari de oboseala, anxietate, tulburari de concentrare, cefalee, migrene. Se administreaza conform prospectului.
* Extract din muguri de coacaz-negru - indicat in cefalee vasomotorie prin stimularea secretiei hormonilor antiinflamatori. Se iau cate 50 picaturi de extract, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
* Iarba fetei - planta perena cu proprietati antiinflamatoare si antimigrenoase, inhiba eliberarea particulelor inflamatorii mai eficient decat aspirina, indicata in profilaxia durerilor migrenoase. Se administreaza conform prospectului.
* Levantica - este utila pentru durerile de cap persistente si se foloseste sublingual, la doza de cateva picaturi de tinctura nediluata, de 2-3 ori pe zi.
* Marar - mestecarea tulpinilor de marar combate durerile de cap, inclusiv pe cele insotite de ameteli si vomismente.
* Uleiurile volatile de levantica, menta piperata, eucalipt, rozmarin si busuioc sunt cele mai indicate in astfel de situatii, prin efectul lor calmant, relaxant si analgezic natural.
Se utilizeaza sub forma de comprese faciale, aplicate cu ajutorul unui prosop inmuiat in apa rece, masaje ale tamplelor, cefei si fruntii, cu cateva picaturi de ulei sau inhalatii cu lampa de aromaterapie, 15-20 minute, de 2-3 ori pe zi.
Va semnalez in final ca Riboflavina (vitamina B2) luata in doza mare (aproximativ 400 mg/zi) poate preveni aparitia durerilor de cap, prin corectarea deficitului neuronal de vitamina, care poate fi asociat cu aparitia episoadelor migrenoase la anumiti subiecti. Cantitati mari de asemenea vitamina trebuie luate, insa, doar sub supraveghere medicala. Sa auzim numai de bine!