Nouasprezece inlocuitori pentru sport

Gilda Fildan
Una din marile "descoperiri" ale medicinei moderne ne invata ca nu exista sanatate fara miscare. Majoritatea oamenilor au inteles, si salile de fitness sunt pline ochi. Exista, totusi, persoane pe care miscarea fizica le asupreste. Daca va numarati printre ele, nu-i bai. Cu ajutorul catorva trucuri simple, va asigurati miscarea obligatorie, dar cu economie de efort

Mergeti pe jos o statie

Cand circulati in oras cu autobuzul ori cu tramvaiul, coborati cu o statie mai devreme sau urcati mai tarziu cu una, parcurgand distanta pe jos.

Nu va tineti de bara

Daca stati in picioare in mijloacele de transport in comun, autobuze sau tramvaie, asigurati-va un punct de sprijin, insa nu va inclestati cu toata forta de bara. Compensand reflex miscarile bruste de pornire sau de franare ale vehiculului, nu numai ca va veti exersa simtul echilibrului, dar veti si antrena musculatura spatelui si abdomenului.

Luati avant

E bine ca bratele sa ia parte activa la mers, leganandu-se in ritmul pasilor. Asa veti atinge mai usor viteza optima, de circa sase kilometri pe ora, recomandata de specialistii din domeniul sanatatii.

Atentie la tinuta

Sugeti burta, scoateti pieptul in fata si trageti umerii relaxat inapoi: astfel va tonifiati muschii trunchiului in timpul mersului - si, pe langa asta, mai faceti si impresie buna.

Adoptati un caine

Studiile au demonstrat ca posesorii de caini fac mai multa miscare decat oamenii lipsiti de un companion patruped.

Fiti copilarosi

Daca mergeti cu copiii dvs. pe terenul de joaca si ii supravegheati, nu va multumiti doar cu atat. Catarati-va impreuna cu ei pe aparate, dati-va pe tobogan si in scranciob ca sa va intariti muschii si oasele.

La iarba verde, nu la restaurant

Cand alegeti programul de week-end, optati pentru o iesire in natura. Umbland de colo-colo veti arde calorii, iar mesele pe iarba verde sunt mai usoare decat un meniu compus din trei feluri, oferit la un restaurant.

Gasiti-va ritmul

Duceti-va sa dansati. Au aparut, si la noi, cluburi de tango si de salsa. Dansul va pune in miscare tot corpul, activeaza circulatia, educa simtul echilibrului si, pe deasupra, mai face si placere: numarul de dezertori din grupele de dans este considerabil mai mic decat al celor din salile de fitness.

Parcheaza si du-te

Daca va lasati masina in coltul cel mai indepartat al unei parcari mari, veti arde niste calorii pe drum, pana la iesire. Intr-o parcare supraetajata (in speranta ca primaria isi va indeplini promisiunea de a construi asa ceva), duceti autoturismul la ultimul nivel, apoi luati-o voiniceste pe scari.

Metri liniari de taifas

Daca v-ati adunat trei-patru prieteni la o sueta, nu va asezati in jurul unei mese. La fel de bine puteti taifasui, in vreme ce faceti o plimbare.

Puneti mana pe cutie

Nu desfaceti cutiile de conserve cu un deschizator electric (exista si o asemenea minune a tehnicii!). Folositi-l pe cel traditional, care va obliga sa faceti putin efort fizic. De pe urma lui au de profitat muschii si articulatiile mainilor si bratelor.

Ascundeti telecomanda

Mutarea comoda de pe un canal de televiziune pe altul va tenteaza sa butonati la nesfarsit, stand ceasuri intregi nemiscati pe canapea. Daca va trebui sa va ridicati de fiecare data cand doriti sa schimbati canalul, pe langa faptul ca va miscati, la un moment dat, veti prefera sa inchideti televizorul, apucandu-va de ceva care implica si putina actiune.

Usurati un pic munca menajerei

Din cand in cand, puneti aspiratorul in toata casa. Veti arde cam 80 de calorii in 15 minute. Daca mai stergeti si praful de pe mobile, ba chiar spalati si geamurile, locuinta va straluci de curatenie, iar dvs. va puteti mandri cu un excelent bilant de miscare.

Curatatul legumelor si avantajele lui

Nu cumparati legume gata curatate si taiate, ci pregatiti ingredientele pentru gatit cu mana dvs. Nu numai ca ele vor fi mai proaspete, dar veti da si degetelor si antebratelor dvs. ocazia sa faca miscare.

Economisiti e-mail-urile

Mergeti pana in biroul colegului dvs. si vorbiti cu el fata-n fata, in loc sa-i dati un e-mail sau un telefon.

Pauze in picioare

Ridicati-va mai des de pe scaun, atunci cand telefonati sau lucrati la calculator. Dupa statul indelungat la birou, o mica intrerupere, chiar si de un minut sau doua, are efecte benefice asupra sistemului circulator.

Straturile de flori si sanatatea

Gradinaritul solicita un mare numar de muschi, linisteste si da o satisfactie enorma.

La firul ierbii

Scoateti de la vechituri aparatul de tuns iarba cu actionare manuala si fasonati cu el macar o parte a gazonului de pe langa casa. Pe langa faptul ca va antrenati muschii, veti face si economie de curent sau de carburant. In plus, veti putea lucra si duminica, fara sa tulburati odihna vecinilor. O alta unealta pretioasa e grebla, pe care o puteti intrebuinta in locul aspiratoarelor moderne de frunze.

Din treapta in treapta, spre succes

Ori de cate ori aveti posibilitatea, renuntati la lift si luati-o pe scari. Picioarele, articulatiile genunchilor si vasele de sange va vor fi recunoscatoare. Iar daca urcati cate doua trepte odata, va veti antrena in mod special muschii feselor.

Incetul cu incetul, se aduna
* Schimbari mici, cu efecte mari, in rutina zilnica *

Scaldat in sudoare, sleit de puteri, dar si usurat de cateva sute de calorii: dupa o tura de alergare in parc, un meci de badminton sau o jumatate de ceas pe bicicleta, orice sportiv simte ca ii este mai bine. Insa si miscarile normale din viata de fiecare zi ne amelioreaza conditia fizica si reduc depozitele de grasime. Incluzand plimbarile in rutina zilnica, spaland vasele cu mana, chiar si numai leganandu-ne din genunchi in timp ce ne frecam dintii cu periuta, reducem pe termen lung bilantul personal al caloriilor. De exemplu: cine trece pe langa usa liftului si urca pe trepte, practicand acest "sport" un sfert de ora pe saptamana, arde intr-un an caloriile corespunzatoare unui kilogram (sau mai mult) de grasimi corporale.
Sa zicem ca mergeti cu bicicleta la serviciu, pedaland lejer - luand in calcul un drum de cincisprezece minute la dus si tot atatea la intors, veti consuma intre 90 si 150 calorii pe zi. Facand din aceasta un obicei, incetul cu incetul se aduna: daca va duceti la serviciu 200 de zile intr-un an, inseamna ca aveti sansa sa scapati de 30.000 de calorii - echivalentul a peste patru kilograme de grasimi corporale.