Gloria de maine incepe azi

Dana Ene
Viitorul artistic al Romaniei este asigurat

"Romania de Maine - micii ambasadori ai culturii romanesti", asa s-a intitulat concertul extraordinar de sambata, 23 ianuarie, de la Sala Mare a Ateneului Roman, un proiect organizat cu perseverenta, pentru al doilea an consecutiv, in ciuda piedicilor puse de criza financiara, de doamna Luminita Valentina Fatu, presedinta "Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani", sotia ambasadorului Romaniei in Finlanda si Estonia.
Personalitati marcante ale culturii romanesti s-au alaturat membrilor corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti, politicienilor, oamenilor de afaceri si reprezentantilor presei, pentru a-i vedea pe micii ambasadori ai Romaniei de maine. Zapada de afara si cele sub -10 grade C nu le-au inspaimantat intru-totul pe doamnele participante la eveniment, asa ca, cele mai curajoase s-au imbracat in rochii de seara, pentru a fi la inaltimea distinctiei si-a elegantei de epoca ce domnesc intr-unul dintre cele mai importante monumente culturale ale tarii - Ateneul Roman.
"Daca anul trecut munca de organizare a acestui concert presupunea un efort deosebit, mai ales in dimensiunea ei de creatie si promovare, anul acesta piatra de incercare a fost obtinerea fondurilor destinate premiilor tinerilor talentati". Cu aceste cuvinte si-a inceput doamna Fatu discursurile de prezentare, ajungand sa multumeasca chiar si crizei mondiale, care i-a aratat cine ii sunt adevaratii prieteni: "Desi o sa va para ciudat, vreau sa-i multumesc si crizei economice, pentru ca m-a ajutat prin dificultatea financiara a organizarii evenimentului sa inteleg ca nobletea de a sprijini imaginea tarii este o bijuterie scumpa, ce nu este la indemana oricui...". Din pacate, nobletea nu poate fi achitata in cecuri, asa ca anul acesta, pe somptuoasa scena a concertului au fost chemati doar cinci premianti, in loc de opt, cum s-a intamplat anul precedent.
Cei cinci noi ambasadori ai culturii romanesti, care ne-au incantat cu performantele lor, sunt: Ionut Cibotariu - pian (16 ani); Titiana Mihali - solista de muzica populara (14 ani), Alina Eremia - solista de muzica usoara (16 ani), Ioana Cristina Goicea - vioara (17 ani) si Stefan Cazacu - violoncel (16 ani).
Alaturi de ei, vreme de doua ore, pe frumoasa scena a Ateneului au evoluat si cativa "grei" ai muzicii romanesti - Tudor Gheorghe, Felicia Filip, Trio Pro Arte, Berti Barbera si Nicu Patoi, introdusi cu multa eleganta si dezinvoltura in arena de Aurelian Temisan, prezentatorul spectacolului, a carui regie a fost asigurata de Alice Barb.

PREMIANTII

* Ionut Cibotariu (16 ani) s-a nascut la Roman si studiaza pianul de la 7 ani. In cei 9 ani de cariera, se poate lauda cu nu mai putin de 10 premii intai obtinute la concursuri nationale si internationale. In momentul de fata este elev in clasa a-IX-a la Liceul De Arta "Victor Brauner" din Piatra Neamt. Pe scena Ateneului, Ionut a interpretat "Studiu de concert opus 6", de Gabriel Pierne. Dupa ce si-a primit diploma de ambasador din mainile Ioanei Fatu, a dezvaluit ca a ajuns la aceste performante studiind cate sase ore pe zi.
* Titiana Mihali (14 ani), frumoasa coz, a venit tocmai din Maramures ca sa cante "Joaca mosu' si petrece". Cea mai tanara premianta a serii a urcat pe scena imbracata in costum traditional si a fost acompaniata in micul recital de unchiul, tatal si varul ei. Tatiana a inceput sa cante de la sase ani si face parte dintr-o familie de muzicieni, iar mentori ii sunt tatal, Matei Mihali, saxofonist, si bunicul, Gavrila Mihali, viorist. In 2007, ea a obtinut Marele premiu al concursului national "Muguri de tezaur'' de la Baia Mare, concurs realizat de TVR1.
* Alina Eremia are si ea o carte de vizita de invidiat. La cei 16 ani, solista din Buftea a obtinut mai multe premii nationale si internationale decat multe dintre vedetele genului. Alina a studiat pianul la Scoala de Muzica si Arte Plastice "Iosif Sava" din Bucuresti, timp de sapte ani, si din 2004 se pregateste vocal cu maestrul Cornel Fugaru. Printre numeroasele ei distinctii enumeram doar trei: Trofeul - Festivalul International "Cerbul Copiilor" (2006); Trofeul - Festivalul International "Verdinote" - Battipaglia, Italia (2007); Trofeul - Festivalul International "Perlele Berlinului" - Germania, Berlin (2008).
* Ioana Cristina Goicea (17 ani), "veterana" premiantilor de sambata seara, provine dintr-o familie de muzicieni. Pentru ea, vioara este o prezenta permanenta, deoarece este fiica binecunoscutei violoniste Cristina Anghelescu. Incepand cu anul 2000, a participat si a fost laureata la toate editiile Olimpiadei de Muzica, a castigat premii nationale si internationale, la loc de frunte aflandu-se onorantul premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Acestea sunt doar cateva din trofeele obtinute de ea pana in prezent. A sustinut numeroase concerte in tara, in compania Filarmonicii "Moldova" din Iasi, a Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau, a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, precum si a Orchestrelor Simfonice din Brasov, Galati, Ploiesti, Botosani, Targoviste, cat si cu Orchestra de Camera "Radio Bucuresti".
* Violoncelistul Stefan Cazacu a implinit sambata, 23 ianuarie, 16 ani. Cum era si firesc, el si-a serbat ziua prin muzica. Asemeni Ioanei, si el are o sarcina grea, deoarece trebuie sa duca mai departe renumele familiei. A inceput studiul violoncelului la varsta de 6 ani, cu tatal sau, violoncelistul Marin Cazacu, membru al Filarmonicii "George Enescu" si al formatiei "Trio Pro Arte". La 9 ani, Stefan castiga primele premii la concursuri nationale, iar de atunci este anual laureat cu premiul I, la cele mai prestigioase competitii nationale. "Este prima data cand imi petrec ziua de nastere cantand alaturi de tatal meu. Sper ca lucrul acesta sa se mai repete", a declarat, emotionat, premiantul care a interpretat doua melodii in duet, alaturi de parintele sau.

MAESTRII

Plin de energie si haz, TUDOR GHEORGHE, care a urcat pe scena Ateneului direct din nametii de-afara, si-a propus din start sa-i invete pe spectatori sa iubeasca iarna. "Eu locuiesc in Craiova, si pana la intrarea in Bucuresti am facut vreo doua ore si 20 de minute. De acolo si pana la Ateneu am mai facut doua ore. Dar mi-am dat seama ca nu trebuie sa ma enervez. Bucurestenii injura iarna, ca si cand anotimpul ar fi de vina... Eu o sa va fac sa iubiti iarna. O sa va fac s-o vedeti asa cum trebuie", a spus maestrul. Convingator cum il stim, a cantat apoi din tot sufletul "Alba iarna dunareana", o dedicatie idilica pentru zapezile de-altadata: "Romaneasca iarna veche,/ Albe lumi, fara drumeti.../ Trece-un lup intr-o ureche/ Pe gorgane de nameti". Si, cum ii sade bine unui maestru, inainte de a parasi scena, Tudor Gheorghe a facut o declaratie de sustinere fata de tanara generatie de artisti romani, menita sa schimbe in bine tot ceea ce s-a dus de rapa in tara pe care o iubeste atat de mult. "Cred in aceasta generatie care vine, pentru ca noi nu mai avem nici o speranta. Si mai cred ca vom avea ocazia sa ne simtim din nou mandri ca suntem romani, asa cum s-a mai intamplat in doua randuri: in perioada pasoptista si cea interbelica".
Seara s-a incheiat cu un scurt recital oferit de soprana FELICIA FILIP. La final, ea a interpretat si imnul galei, "Over the Rainbow" (Dincolo de curcubeu), in duet cu Berti Barbera.


LUMINITA FATU,
autoarea proiectului "Romania de maine"


- La inceputul concertului, prezentatorul Aurelian Temisan v-a facut "vinovata" de existenta acestui eveniment cultural. Cum s-a nascut ideea lui?

- Nu vreau sa sune patetic ce spun, dar traind atata vreme in strainatate, am avut ocazia sa vad care este imaginea reala, a omului de pe strada, despre Romania, fata de imaginea cosmetizata, care se serveste in cercurile inalte. Adevarul fiind undeva la mijloc, si profitand de faptul ca o sotie de diplomat poate sa faca din aceasta calitate si o profesie, mi-a venit ideea crearii "Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani" si apoi cea a promovarii unei imagini reale a tarii noastre.

- Cat de greu a fost sa alegeti castigatorii de anul acesta?

- S-a creat deja o mica faima a acestei gale, si atunci cand solicit CV-uri primesc unele foarte serioase. Chiar incerc un sentiment de compasiune in sensul bun al cuvantului, fata de solicitarile respinse. Anul acesta am avut tarziu curaj sa lansez ideea ceremoniei, pentru ca, pana in ultima clipa, nu am stiut daca voi avea suficienti bani sa o sustin. De altfel, am reusit sa strang bani doar pentru cinci premii. Anul trecut am fost mai bogati si am premiat opt "mici ambasadori".

- Sponsorii pentru cultura sunt tot mai putini...

- Intr-adevar, este neasteptat de greu sa obtii sponsorizari pentru cauze fara lacrimi. Oamenii se lasa impresionati mai usor de boala, de saracie decat de valoare. Daca eu ma duceam la un sponsor, de mana cu un copil talentat, care suferea si de o boala, aveam sanse mai mari de a strange fonduri. Dar dupa cum ati vazut, premiantii nostri sunt sanatosi si frumosi... Oamenii se gandesc de doua ori inainte sa-ti dea banii solicitati.

Foto Agerpres (6)