Eleva Elena Padurean din Tiraspol ii scrie lui Marian Lupu

Redactia
Portalul "Jurnal.md" din Chisinau a dat publicitatii scrisoarea deschisa a elevei Elena Padurean, din Tiraspol, adresata liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, in care cunoscutul politician este judecat pentru ceea ce pare a fi atitudinea sa antiromaneasca.

Elena Padurean a fost vazuta anii trecuti la stiri, aparandu-si liceul romanesc "Lucian Blaga" si alfabetul latin, neinfricata in fata zbirilor lui Igor Smirnov.

Visul copilariei

"Visul meu din copilarie este sa devin politician, pentru a aduce dreptatea pe acest pamant mult suferind. Nici acum nu renunt la aceasta idee, insa in ultimul timp visez sa devin ziarist. Cred ca un bun ziarist este mai tare decat un politician. Astazi am deschis calculatorul si am inceput sa privesc stirile. Calculatorul ma scoate din aceasta lume plina de intuneric care mai persista aici, la Tiraspol. Lipsita de televiziune in limba romana, imi gasesc refugiul pe net. Incerc sa scriu despre ceva ce mi-a cutremurat sufletul. Astfel, poate cineva va fi interesat de ceea ce ma doare. Ori poate persoana in cauza va avea curajul sa raspunda la intrebarile mele, sigur, daca voi fi luata in seama. Cu durere in suflet imi amintesc de evenimentele din 7 aprilie care vor ramane ca o istorie vie in sufletele tuturor. Inclusiv mie, care am participat la proteste si, spre mare fericire, am fost ocrotita de Dumnezeu. Am lasat sa plece anul 2009, un an istoric, dar in memorie mi s-a intiparit ziua de 28 decembrie. Anume aceasta zi ma face sa raman cu sufletul trist".

Colindatori la Palatul Republicii

"Eram la Palatul Republicii. Noi, un grup de copii de la liceul cu predare in limba romana "Lucian Blaga", din Tiraspol. Asteptam cu mare nerabdare sa intram in sala de sedinte, speram ca vom avea marea fericire sa facem cunostinta cu toti parlamentarii. Am asteptat 4 ore in sir. Emotiile imi inundau sufletul, deoarece dorinta de a-i colinda pe parlamentari era peste asteptarile noastre. Alaturi de noi venisera si alte grupuri si artisti vestiti, pe care i-am vazut numai la televizor, care asteptau sa-i colinde si ei pe demnitari. Unele grupuri nu au mai suportat si au plecat, dar noi, cei de la Tiraspol, am avut rabdarea sa intram in acea sala spatioasa. Insa, intrand in sala, m-am intristat putin. De ce? Va explic: sala era aproape pustie, cei mai multi dintre domnii parlamentari nu au avut rabdarea sa asculte colindele si uraturile noastre. Parea ca nimeni nu observase prezenta copiilor imbracati in costume nationale. Pe deputatii prezenti totusi in sala ii puteai numara pe degete. Cu mari emotii am inceput primul colind. Unii parlamentari cantau impreuna cu noi, altii ne priveau cu atentie, cu un zambet prietenesc pe fata".

Marian Lupu paraseste sala cand aude cuvantul "romanasi"

"Am inceput al doilea colind, apoi al treilea, si mare mi-a fost mirarea cand l-am vazut pe domnul Marian Lupu parasind sala in graba mare, bolmojind ceva. Nici nu veti crede care a fost motivul. Tocmai isi incepuse uratura baietelul care facea parte din grupul nostru: "Vin din partea celor mici,/ Romanasi, copii voinici,/ C-am lasat sania-n tinda/ Si-am venit cu o colinda"... In ochi indata mi-a aparut "tabloul" cand, acum trei ani, tot in ziua de 28 decembrie, cel care a parasit sala in timpul colindului romanesc a fost domnul deputat comunist Stepaniuc. Aceeasi data si doua tablouri diferite. Dar oare sunt ele diferite? Oare, daca noi nu cantam colinde romanesti, ori daca acel baietel nu pronunta cuvantul romanasi, dar ar fi spus: "Vin din partea celor mici, japonezi, copii voinici", oare domnul Lupu ar fi parasit sala? Am observat foarte bine, anume in momentul cand a fost pronuntat cuvantul romanasi, domnul Lupu s-a ridicat si a plecat. Pot fi de vina copiii, daca ei sunt romani si traditiile de iarna sunt pentru toti aceleasi? Nu importa cine esti si de unde vii! Cum credeti voi, dragi cititori, va avea oare curajul domnul Marian Lupu sa raspunda unui copil? Eu nu cred, dar voi astepta in speranta ca, totusi, domnul Marian Lupu, viitorul presedinte al tarii, va gasi un minut pentru a raspunde la intrebarile mele. Va rog sa ma sustineti si sa asteptam raspunsul impreuna."
Cu mult drag,
ELENA PADUREAN, eleva, Liceul "Lucian Blaga", Tiraspol
Vezi: http://2009.jurnal.md/text/o-lectie-de-inteligenta-si-nu-numai-pentru-unii-demnitari/