Gabriel Petrescu - "Multi dintre votantii PDL au ramas surprinsi de ferocitatea cu care liderii acestui partid se napustesc sa ia o decizie in favoarea proiectului Rosia Montana"

Ion Longin Popescu
- Director executiv al Fundatiei Soros Romania -

Declaratia nesabuita a ministrului economiei Adriean Videanu, de aprobare urgenta a exploatarii de la Rosia Montana, a scazut considerabil capitalul de popularitate al guvernului nou ales. A face publica o intentie sanctionata grav si radical de societatea civila, de lumea academica si stiintifica a tarii, practic, de intreaga opinie publica, este un act brutal si provocator. Nu stim daca domnul Videanu este un pion otravit al cuiva, dar suntem siguri ca interventia le-a umbrit multor romani sufletul. E vorba de milioanele de opozanti ai proiectului, care si-au declarat pe internet indignarea fata de autorii lui. Cum era si normal, declaratia lui Videanu a activat reactia societatii civile. Dintre toate organizatiile, Fundatia Soros este cea mai de temut in sferele politice. Are bani, are faima, are proiecte. Iata de ce i-am solicitat d-lui Gabriel Petrescu, directorul executiv al fundatiei, "master in business administration", cu stagii la Harvard Business School, Wharton School, London School of Economics, INSEAD Paris, un interviu.

"Am vazut cum lacomia tropaie cu bocancii in sufletele oamenilor"

- Lupta Fundatiei Soros contra proiectului Rosia Montana a fost declansata in urma cu cativa ani. Cum a primit George Soros initiativa romanilor?

- George Soros a adoptat si pastrat o pozitie rezervata fata de cazul Rosia Montana. A raspuns public acuzatiilor privind interesele lui financiare, fiind extrem de clar, direct si lipsit de ambiguitati: "Nu am nici un interes financiar in proiectul minier de la Rosia Montana, nici prin firma Gabriel Resources, nici prin compania Newmont, si nici nu intentionez sa am vreun asemenea interes in viitor." Ideea de a implica Fundatia in aceasta controversa, sustinuta de fostul presedinte Renate Weber, imi apartine si se datoreaza, in principal, campaniei desantate, lansate de RMGC, cea cu "Gabriel are solutia". Atat de agresiva a fost acea campanie (ca, de altfel, mai toate campaniile lor), incat nu puteai sa nu te intrebi ce se afla, de fapt, in spatele acestei afaceri. De foarte mare ajutor ne-a fost avocatul Catalina Radulescu, de la Centrul de Resurse Juridice. Am fost apoi la Rosia Montana, unde am ascultat atat ofurile localnicilor, membri ai asociatiei Alburnus Maior, cat si povestile celor de la RMGC. Ceea ce am constatat la fata locului a fost socant: am vazut cum lacomia tropaie cu bocancii in sufletele oamenilor, pretinzand ca le face un bine la "standarde europene". Am mai constatat, cu amaraciune, ca autoritatile romane, si cele centrale, si cele locale, nu numai ca nu iau masuri in fata acestei amenintari, ci, dimpotriva, isi dau concursul. Din pacate, Rosia Montana nu este un caz izolat, ci este doar un caz reprezentativ, un nou simptom al unei boli vechi a institutiilor publice din Romania: ignorarea principiilor statului de drept. Noi nu-l vizam pe Gabriel Resources/RMGC si activitatile sale, ci autoritatile romane, care sfideaza legea si iau in bataie de joc datoria lor fata de cetateni, luand decizii dupa bunul plac si fara nici un fel de responsabilitate fata de viitorul acestora.

- Exista amenintarea ca proiectul Rosia Montana sa fie introdus in Programul de guvernare. Se poate asuma oficial un act atat de impopular si blocat de justitie?

- Ce se intampla in Romania in acest moment este foarte grav. Institutiile statului isi incalca reciproc atributiile, de aceea mesajul ce se transmite publicului este incorect, asistam la o dezinformare publica, in detrimentul unei informari corecte. Decizii care afecteaza existenta unor comunitati intregi sunt luate arbitrar, tinand seama de interese care nu au nici o legatura cu interesul public. Este dureros pentru noi sa constatam ca atatia ani de democratie pot fi aruncati pe fereastra, cand vine vorba de interesele financiare ale unor oameni din institutiile publice.

"Statul roman s-a vandut incredibil de ieftin unei firme de apartament din Toronto"

- Presedintele Basescu doreste sa rezolve problema in CSAT. Este CSAT institutia potrivita sa se pronunte in cazul Rosia Montana, fara participarea ministerelor Mediului si Culturii?

- CSAT nu are nici o competenta in acest domeniu. Daca ar lua cumva o decizie in favoarea acestui proiect, ar incalca dreptul comunitar, ceea ce ar deschide o cale dreapta catre o plangere foarte bine justificata si cu sanse mari de reusita la institutiile europene. CSAT ar putea avea insa un cuvant de spus daca ar bloca acest proiect. In fond, e vorba de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, iar daca ar lua cumva in discutie cazul Rosia Montana, ar fi pentru ca patrimoniul arheologic si arhitectural de acolo este amenintat cu disparitia, in numele unei investitii private. Un alt motiv serios care ar putea determina implicarea CSAT in blocarea proiectului ar putea fi amenintarea la adresa sigurantei nationale, prin riscul foarte mare de producere a unor catastrofe. Ganditi-va la cantitatile enorme de explozibili si cianura care vor tranzita tara pe calea ferata si pe soselele aflate, si asa, intr-o stare deplorabila, in contextul in care la noi se fura armament din depozitele armatei si deraiaza garnituri de tren in mod regulat! In fine, o alta ratiune pentru a discuta acest proiect in CSAT ar putea fi subminarea interesului national, de catre functionari de stat, alesi locali sau chiar membri ai guvernului. Vorbim aici de "pacatul originar" - incheierea acordului de asociere intre actuala Minvest Deva si Gabriel Resources-, de transferul, cel putin dubios, al licentei de explorare/exploatare catre RMGC, de diminuarea participarii statului roman care, practic, s-a vandut incredibil de ieftin unei firme de apartament din Toronto. Toate aceste actiuni poarta semnaturi ale unor oficiali romani, care probabil ca in prezent au tot interesul sa-si acopere urmele si sa tina aceasta documentatie clasificata. Daca acestea sunt motivele pentru care proiectul de la Rosia Montana va ajunge pe agenda CSAT, atunci da, are sens, si chiar ar trebui sa ia in discutie acest caz. Daca insa CSAT doreste sustinerea proiectului prin acordarea de garantii guvernamentale, inseamna o sfidare la adresa statului de drept. Aceasta este o practica comuna in tarile cu regimuri autoritare, nu in democratii europene functionale.

"Presedintele Romaniei are o singura optiune: sa apere patrimoniul de la Rosia Montana"

- Credeti ca presedintele Basescu va apara Muntii Apuseni?

- Este singura optiune posibila. Presedintele Romaniei nu poate decat sa apere Apusenii si patrimoniul national, cu valoare universala, de la Rosia Montana. Cand spun acest lucru, ma bazez, in primul rand, pe concluziile raportului "Comisiei prezidentiale pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale". Acolo se spune clar ca "situatia Rosiei Montane exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale, prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran (istoric si natural), in numele unei investitii economice prezentate ca unica varianta pentru o dezvoltare durabila". Postand raportul pe site-ul Administratiei Prezidentiale, Presedintele Romaniei isi asuma concluziile acestuia. Cum ar putea sa procedeze in alt fel, fara a-si incalca una dintre principalele atributii ca sef al statului: aceea de a veghea la protejarea interesului national?

- Ce consecinte credeti ca are asupra imaginii PD-L nefericita initiativa a ministrului Videanu?

- Impactul asupra imaginii PDL va fi cu siguranta nefast. Multi dintre cei ce se opun proiectului minier si care au fost votanti ai PDL au ramas surprinsi de ferocitatea cu care un lider PDL, pe deasupra si ministru al economiei, se napusteste sa ia o decizie in favoarea proiectului. Am vazut multe comentarii pe Internet, care denota regretul sincer pentru "favorizarea infractorului" in necunostinta de cauza. Ministrii actualului guvern ar trebui sa analizeze sustenabilitatea acestui proiect. Chiar crede cineva sincer - in conditiile in care detaliile cele mai intime ale "afacerii" ne sunt ascunse cu buna stiinta - ca acest proiect va scoate Romania din criza?

"Gold Corporation nu si-a platit taxele legale catre statul roman, in suma de 15 milioane de dolari, cu penalitati"

- Este Fundatia Soros hotarata sa se bata si in continuare pentru salvarea Rosiei Montane?

- Suntem o organizatie consecventa in actiunile noastre: avem o istorie lunga de lupta impotriva arbitrariului in deciziile statului si ne-o vom onora pana la capat. Vom atrage mereu atentia asupra mesajelor inselatoare legate de acest proiect controversat. Vom continua sa asiguram corecta informare a cetatenilor. Petarde de fum, lansate de RMGC, privind o investitie de "10 milioane de dolari" in proiectul de asa-zisa "salvare a patrimoniului arheologic", vor fi demascate ca simple instrumente de propaganda. Cum se poate explica faptul ca un investitor de talia pretinsa de RMGC nu si-a platit taxele legale catre statul roman, in suma de 15 milioane de dolari, cu penalitati?! Ce incredere putem avea in corectitudinea unei companii care eludeaza fiscul, chiar si inainte sa fi demarat proiectul?

- Multi cititori ne cer sa le spunem cum ar putea contribui la salvarea Rosiei Montane. I-ar putea ajuta Fundatia Soros sa aiba initiative?

- Conducerea luptei civice o duce de la bun inceput Asociatia Alburnus Maior. Au facut o treaba excelenta pana acum si as dori sa-mi exprim pretuirea fata de Eugen David si Stephanie Roth. Prin lupta lor si a membrilor Alburnus Maior, Rosia Montana este inca a noastra, a cetatenilor romani. Au si cetatenii, alaturi de noi, numeroase arme pe care ni le ofera statul de drept: le putem scrie autoritatilor centrale si locale, senatorului sau deputatului nostru, institutiei Avocatului Poporului. Avem dreptul sa ni se dea socoteala de catre oamenii pe care i-am trimis in Parlament sau i-am pus in fruntea autoritatilor locale.

"Acest proiect nu poate avea sorti de izbanda. Am incredere in justitia din Romania"

- Credeti ca, in cele din urma, se va face acest proiect?

- Nu, nu cred ca se va face. Exista niste limite ale nerespectarii legii si credem ca se va ajunge in mod inevitabil la justitie, asa cum s-a intamplat si pana acum, iar acest proiect nu poate avea sorti de izbanda. Am incredere in justitia din Romania si am incredere in capacitatea de mobilizare a cetatenilor romani. Daca va fi cazul, vom sprijini si procese la CEDO. Din decembrie 2009, a luat fiinta in Rosia Montana Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM). Membrii fondatori sunt trei localnici: Eugen (Zeno) Cornea, Gabriela Jurca si Sorin Jurca. Presedinte al fundatiei este reputatul istoric prof. dr. Ioan Piso. Obiectivul principal al FCRM este protejarea si promovarea patrimoniului cultural din Rosia Montana si din Muntii Apuseni. Fondatorii, alaturi de profesorul Piso, doresc sa obtina recunoasterea Rosiei Montane ca obiectiv UNESCO. Au motive intemeiate sa-si doreasca acest lucru.


Lui Gabriel Petrescu ii puteti scrie la e-mail: gpetrescu@soros.ro