BOBBY MC FERRIN - geniul muzical se intoarce la Bucuresti

Iulian Ignat
La cinci ani dupa memorabilul sau spectacol de pe scena Salii Palatului, Bobby Mc Ferrin va reveni aici pentru un nou concert, pe 30 ianuarie, organizat de Sound & Image.

Bobby Mc Ferrin nu este doar compozitorul si interpretul unuia dintre cele mai indragite cantece ale secolului XX, "Don't Worry, Be Happy", ci un muzician fabulos, un inovator si un vizionar. I se spune simplu "Vocea". Concertul sau din aprilie 2005 a insemnat unul dintre cele mai emotionante momente pe care le-am trait intr-o sala de spectacole. Americanul a aparut descult pe scena pe care se aflau doar un scaun, un microfon, un pahar cu apa, si a cantat singur cu vocea si cu palmele, avand ca "instrument" de percutie propriul corp. Apoi a cerut ajutorul publicului si a inceput o piesa care cred ca este excesiv folosita, in momente si conjuncturi deloc potrivite, "Ave Maria". Dar felul in care-o canta el era minunat si imediat am auzit un zumzet in spate, murmur ce s-a transformat in acel cantec. Eram sigur ca este o banda pusa la boxe, dar cand m-am intors, am inteles ca spectatorii de la Sala Palatului au renuntat la obisnuita sobrietate si au pornit sa cante, intr-un cor de 4000 de glasuri, alaturi de omul acela descult de pe scena! In partea a doua a concertului, Mc Ferrin a continuat dialogul cu spectatorii, invitandu-i pe cativa pe scena, cantand cu ei, ceea ce probabil va face si pe 30 ianuarie. Desi nu a mai lansat un album nou de 7 ani, Bobby Mc Ferrin incepe anul 2010 cu un turneu mondial, un turneu in care concertele nu seamana unul cu celalalt: la Glasgow va plati tribut radacinilor celtice, la Moscova are de gand sa improvizeze muzica de opera alaturi de un grup de cantareti rusi, iar la Bucuresti va sustine un spectacol a capella. Mc Ferrin iubeste muzica, sparge barierele intre genuri, deschide punti ce nu pareau posibile. Alaturi de pianistul de jazz Chick Corea a lansat un disc dedicat muzicii lui Mozart, iar unul dintre cele 10 premii Grammy castigate in cariera, anume pentru cel mai bun album pentru copii, este inregistrat alaturi de Jack Nicholson. Dincolo de cifre, premii si nume mari, Mc Ferrin creeaza cu fiecare disc si concert al sau o lume a armoniei, o muzica luminoasa, deschisa tuturor, fie ca cocheteaza cu opera, simfonia sau jazzul.
Robert Mc Ferrin jr s-a nascut in urma cu 60 de ani in Manhattan, New York. Tatal sau, bariton, a fost primul american de culoare angajat permanent al Operei Metropolitane newyorkeze. Bobby si-a format primul grup de jazz in adolescenta, era pianistul formatiei, apoi si-a descoperit uimitoarele capacitati vocale si a pornit pe un drum unic. Vocea i-a adus faima, mari muzicieni precum Laurie Anderson, Dizzie Gillespie, Quincy Jones l-au invitat pe albumele lor, insa Bobby Mc Ferrin si-a demonstrat nu o data talentul de dirijor al unor mari orchestre simfonice din Londra, Viena, Los Angeles, sau de lider de grup, Voicestra fiind o formatie cu zece vocalisti. Ne-ar fi placut sa-i cunoastem si aceste laturi, insa cu toate ca la Bucuresti va veni din nou singur, Bobby Mc Ferrin nu este artistul care sa se repete, astfel incat concertul sau de pe 30 ianuarie se anunta a fi unul din evenimentele muzicale ale anului.