Raspuns pentru DITA PAULA - Slatina, F. AS nr. 823 - "Sufar de osteofitoza bilaterala si de tendinita achileana"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimata doamna, in cazul dvs., neplacerile si suferintele pe care le acuzati sunt manifestari ale unui proces reumatoid degenerativ, netratat la timp, care intereseaza atat articulatiile genunchilor, cat si zonele calcaneene, iar prin extensie, face atingere inflamatorie si la nivelul tendoanelor si ligamentelor invecinate. In esenta, este vorba despre degradarea cartilajului care captuseste in mod normal capetele oaselor articulatiilor si care odata cu varsta sufera modificari care se traduc prin pierderea elasticitatii acestuia, aparitia unui aspect rugos, insotita de inflamarea membranei articulare (sinovium) si a tecii tendinoase (sinovia). Pe masura ce capetele osoase se descopera prin pierderea cartilajului, acestea se ingroasa si prezinta excrescente (pinteni sau osteofite), care prin frecare determina aparitia procesului dureros. Simptomele caracteristice acestor patologii - durere agravata de miscare, rigiditate periarticulara, inrosire, tumefactie locala, uneori febra etc. - sunt asemanatoare, iar cauzele care le determina sunt, in principal, utilizarea excesiva a articulatiilor (lezare articulara), obezitatea, ca factor major in aparitia gonartrozei, predispozitia genetica sau poliartrita reumatoida (in cazul tendinitelor).
Tratamentul clasic al celor doua afectiuni se axeaza pe administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), corticosteroizi injectabili in zonele afectate sau preparate pe baza de hialuronat (substanta prezenta in mod natural in lichidul articular) si derivati ai acestuia (Hyalgan, Syuvisc).
Din punct de vedere al medicinei naturiste, osteofitoza si tendinita pot fi tratate cu urmatoarele remedii:
* Ienupar - are efecte rapide si puternice in combaterea afectiunilor reumatismale, cu localizari diferite, si actioneaza ca antiinflamator puternic in tratarea tendinitelor. Se administreaza 8-10 boabe de ienupar zilnic, mestecate si inghitite ca atare, in 1-2 reprize, pe o perioada de 3-4 saptamani. Dupa o pauza de o saptamana, administrarea se poate relua.
* Ulei de samburi de struguri - mentine sanatatea tesuturilor articulare prin caracterul puternic antioxidant si antiinflamator. Se administreaza 2-3 lingurite zilnic, in cure succesive de 4-6 saptamani.
* Ashwaganda - produs ayurvedic indicat in dureri cu substrat reumatic si stari inflamatorii. Se administreaza conform prospectului.
* Scoarta de salcie - continutul mare de salicina gasit in speciile Salix purpurea si Salix fragilis imprima acestui remediu actiuni analgezice, antipiretice si antiinflamatorii deosebite, pentru toate afectiunile reumatismale inflamatorii si degenerative. Se administreaza 2-3 lingurite pulbere, obtinuta din scoarta de salcie macinata, inghitite cu apa, inaintea meselor principale.
* Omega 3 + vitamina C + Seleniu - aceasta combinatie actioneaza benefic in scopul combaterii inflamatiilor articulare.
Foarte utile in combaterea durerii si inflamatiei articulare sunt aplicatiile zilnice (frictionari, masaje) cu uleiuri de sunatoare, ghimbir sau brad alb.
Osteofitoza poate fi tratata cu succes prin administrarea zilnica de suc de lamaie si grapefruit, separat sau in combinatie. Continutul ridicat de acid salicilic al acestora are proprietatea de a dizolva depunerile de calciu. Acelasi efect il are si otetul de mere - 2 lingurite la un pahar de apa, de trei ori pe zi, dar si cataplasmele locale cu ridiche neagra, rasa marunt si aplicata cu ajutorul unui pansament (tifon). Se lasa sa actioneze 1-2 ore zilnic, pana la resorbtia osteofitelor sau pintenilor. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Fetita mea este infectata cu Toxocara"
(Raspuns pentru LUMINITA - Iasi, F. AS nr. 872)


Daca observati la fetita dvs. unul din urmatoarele simptome: dureri musculare, de cap, febra, varsaturi, dureri articulare sau convulsii - diagnosticul pus de medic este, intr-adevar, Toxocara. Mergeti iar la medic si rugati-l sa-i schimbe tratamentul cu Dudol Albendol sau Eskazole, foarte eficace, deoarece infestarea cu acest tip de larve (probabil de la maini nespalate bine sau de la animalele domestice) produce in timp distrugerea unor tesuturi si migreaza in tot organismul. Larvele se pot localiza in retina, plamani, ficat (hepatomegalie) si in alte viscere. Tratamentul naturist cuprinde: Colostru cu Probiotice, multivitamine si multiminerale, Child Life, Goldenseal Root, ceaiuri, dieta. Ii doresc fetitei multa sanatate!

"Cred ca mai pot face ceva pentru fiica mea, chiar daca a fost diagnosticata cu talasemie"
(Raspuns pentru ADELA DAN - Candesti Vale, jud. Dambovita, F. AS nr. 889)


Talasemia este o boala ereditara care antreneaza scaderea numarului de globule rosii din sange, ceea ce duce la anemie. Daca numai unul din parinti este purtatorul unei gene talasemice, copilul se va naste cu o forma usoara de talasemie (minora), uneori lipsita de simptome sau insotita de oboseala si slabiciune moderata, ce nu necesita, in toate cazurile, tratament special.
Formele severe, cu anemie majora (talasemie majora) si simptome cum ar fi: respiratie dificila, tensiune arteriala scazuta, paloarea tegumentelor, accelerarea frecventei cardiace (tahicardie), numite si -talasemii homozigote, unde sunt afectate doua gene, se stabilesc in urma unor investigatii, prin numaratoarea globulelor rosii si electroforeza hemoglobinei.
Din datele trimise redactiei, diagnosticul fiind talasemie minora, fata dvs. poate urma tratament cu Acid folic, un supliment ce ajuta la producerea globulelor rosii, pe o perioada nedeterminata, pana cand nivelul hemoglobinei se mentine 3 luni la valoarea 11 mg/100 ml, suficient pentru a duce o viata normala.
Sub aceasta valoare, tratamentul se reia. Complicatii pot aparea in cazul unor transfuzii repetate de sange, cand se constata un exces de fier, fiind necesara administrarea subcutanata a unui medicament (Desferoxamina) sau datorita unor boli de ficat (hepatite B, C, D, E, ciroza, steatoza). Deocamdata, atat talasemia minora cat si cea majora nu se pot vindeca, dar se fac studii privind defectul de sinteza a unor elemente ce compun hemoglobina (lanturile Alfa si Beta). Fata dvs. poate avea copii, insa mai mult ca sigur va transmite defectul genetic. Boala se poate vindeca printr-un transplant de maduva osoasa, pana la varsta de 16 ani, sau alt tip de medicament ce speram sa fie pus la punct in viitor.
O terapie cu celule stem (tablete), ce se gasesc si in Romania, consumul de lapte de capra rosie, indulcit cu miere, si consumul de suc de telina, sfecla rosie, portocale, grau incoltit constituie un ajutor nepretuit. Fata dvs. nu trebuie sa faca eforturi intense, sa aiba o viata fara excese si un regim alimentar bazat pe legume ce contin fier (spanac, morcovi, mazare verde, fasole boabe fierte), ciuperci, crap, cascaval, oua, ficat de porc, carne de vaca slaba, icre, ciocolata cu lapte, pate de ficat, vin rosu, paine integrala. Folositi Multi Gland Femei, Thimus Plus Caps. Multa sanatate!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicina de familie, Bucuresti, tel. 0723/51.07.37

"Diagnosticul meu este carcinom scuamos de col uterin. Ma poate ajuta cineva?"
(Raspuns pentru GHITA MARIANA, F. AS nr. 887)


Draga doamna Mariana, este foarte bine sa urmati sfatul unui oncolog cu o supraspecializare pe ginecologie. Cred cu siguranta ca veti gasi un astfel de profesionist in cadrul Institutului IOB. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere si importanta cresterii imunitatii si a protectiei celulare. Aceste doua aspecte pot fi realizate doar cu ajutorul unor produse nutritionale de calitate, care au teste clinice ce atesta functionalitatea lor. In privinta acestora, eu va pot ajuta. Ca un sfat medical in privinta terapiei, este bine sa va faceti in primul rand interventia chirurgicala. Si apoi o monitorizare atenta a markerilor tumorali.

"Imi trosnesc foarte tare articulatiile"
(Raspuns pentru STELA, F. AS nr. 895)


Subiectul pe care il abordati este foarte interesant, mai ales ca foarte multe persoane au aceste simptome, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea. Aceste zgomote ce apar uneori cand miscam articulatiile sunt predecesoare viitoarelor artroze. Se datoreaza scaderii in continut a lichidului sinovial sau a calitatii lui si determina o frecare mai intensa a cartilajelor din interiorul articulatiilor. Aceste trosnete ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru fiecare dintre noi si sa actionam in consecinta. Recomandarea specialistilor este sa aducem un plus de minerale, cum ar fi seleniu, bor, siliciu, care au capacitatea de a imbunatati calitatea si cantitatea lichidului sinovial. Un alt element important este glucozamina, o substanta care asigura innoirea cartilajului. Glucozamina hidroclorurata rezolva aceasta problema si se gaseste si in Romania, prin intermediul unor distribuitori directi. Va pot ajuta cu detalii telefonic sau la e-mail: spuderca@yahoo.com


Tratament contra depresiei si anxietatii: ESENTE FLORALE BACH

* Raspuns pentru cititorii care au solicitat solutii pentru aceste afectiuni *

Tensiunea nervoasa, framantarile interioare, nelinistea, teama si ingrijorarea sunt componentele cele mai evidente care se manifesta, in grade diferite, la o persoana anxioasa. De fapt, sunt un cumul de emotii care pot fi cauzate de schimbarile bruste aparute in viata personala sau sociala, si pentru care nu suntem intotdeauna pregatiti, situatii care ne expun unui risc, care preconizeaza unele intamplari neplacute, situatii in care ne pierdem siguranta de sine etc. Redam mai jos remediile care pot armoniza psiho-emotional persoanele care sufera de anxietate:
* Stari de soc: RESCUE REMEDY - este rezultatul combinarii a cinci remedii si este indicat in stari de soc, instalat la aflarea unei vesti proaste: pierderea unei persoane dragi, a unui loc de munca, un accident sau alte situatii grave.
* Schimbari bruste de situatii care instaleaza sentimentul de nesiguranta: NUC (WALNUT).
* Ganduri obsesive, provocate de ingrijorari exagerate, insotite adesea de insomnii - CASTAN ALB (WHITE CHESTNUT).
* Conflicte interioare, datorate unor probleme si neintelegeri de proportii mai mari sau mai mici - TURITA MARE (AGRIMONY).
* Experiente traite, neplacute sau traumatizante, a caror teama revine ori de cate ori isi amintesc de ea - CRETISOARA (MIMULUS).
* Teama intensa ca nu cumva sa se intample ceva neplacut cu persoanele dragi - CASTANUL ROSU (RED CHESTNUT).
* Teama intensa manifestata la nivel fizic, prin transpiratii reci, palpitatii, fiori, nod in gat, fara a se cunoaste cauza acestei temeri - PLOP TREMURATOR (ASEPEN).
Ca sfat general: supravegheati-va cu atentie orice modificare psiho-emotionala si incercati sa o echilibrati cu ajutorul acestor ESENTE FLORALE BACH, care sunt un dar divin si ne pot ajuta sa traim viata placut si armonios. Doamne ajuta!
farmacist specialist IULIANA GIURGEA, Competenta in homeopatie si Terapii Florale Bach, Practician vindecari reconective si Reconectare - tel. 0741/22.77.51, e-mail: terapii.florale@gmail.com, http: //terapiifloralebach.blogspot.com