Alimentatia corecta

Rodica Demian
Trei motive pentru care merita sa invatam ce alimente sa punem in farfurie: sanatate, silueta, chef de viata

Frigul, umezeala, intunericul, variatiile de temperatura creeaza o stare permanenta de nemultumire: suntem nervosi, obositi si parca tot mai nefericiti. De vina nu este, insa, numai iarna, ci si felul cum ne hranim in aceasta perioada. Din frustrare, mancam in nestire dulciuri, inrautatind si mai mult situatia. Organismul este obligat sa consume o cantitate mai mare de vitamine B pentru descompunerea zaharului, iar lipsa acestora se rasfrange negativ asupra nervilor.
Daca vreti ca in aceasta iarna sa va simtiti bine, sa va bucurati de viata - si de ce nu - sa slabiti, aveti grija ca din alimentatia dvs. sa nu lipseasca bio-substantele pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Serotonina - pentru buna dispozitie si somn sanatos

Serotonina este un neurotransmitator, care devine activ la nivelul creierului, unde "raspunde" de buna dispozitie, produce un somn adanc si sanatos si combate starile depresive si nervozitatea. Un "precursor" al serotoninei este aminoacidul triptofan, care se gaseste preponderent in lapte si produse lactate, in peste (mai ales cod si heringi), in oua, in carnea de pasare, in leguminoase (de ex. linte, boabe de soia) si in nuci. Pentru producerea serotoninei este necesara doar o cantitate mica din toate acestea: o portie de peste (120 g) sau un pahar de iaurt pe zi sunt ultrasuficiente. Important este insa ca pe langa triptofan sa consumati si hidrati complecsi de carbon (de ex. paine, fructe etc.), care stimuleaza productia de insulina si care - la randul ei - faciliteaza trecerea triptofanului din sange in creier.

Vitaminele B se completeaza reciproc

Vitaminele din grupa B sunt extrem de necesare pentru sistemul nervos. Dar atentie: o singura vitamina B (de pilda vitamina B1 din muesli) nu este suficienta. Pentru ca formeaza un complex, conlucreaza si devin cu-adevarat active doar impreuna.

Vitamina B1 - pofta de viata

La o cantitate prea redusa de vitamina B1, sistemul nervos cedeaza. Fara ea, celulele nervoase nu primesc zaharul necesar (din sange) si membrana lor se subtiaza. Urmarea: ne simtim lipsiti de vlaga si nu ne mai vine sa ne sculam din pat. Aportul suficient de vitamina B1 readuce pofta de viata.

Vitamina B2 - impotriva stresului

Vitamina B2 (riboflavina) este absolut necesara in conditii de stres: presiunea performantelor de la serviciu, probleme familiale etc. Vitamina B2 ne ajuta sa producem hormoni de stres suficienti pentru a face fata, cu calm, situatiilor dificile.

Vitamina B6 - fericire curata

Vitamina B6 (piridoxina) regularizeaza metabolismul celular din sistemul nervos. Ne simtim fericiti, suntem calmi si dormim bine doar cand acesta functioneaza ireprosabil. O carenta de B6 poate duce la depresii, stari de nervozitate, dispozitie oscilanta sau anxietate.

Biotina - contra atacurilor de foame

Este o vitamina B de care au nevoie toate celelalte vitamine din grupa, pentru a putea actiona eficient in cadrul metabolismului. Organismul poate depozita si poate ceda - la nevoie - o parte din zahar (de pilda, pentru a alimenta rapid celulele nervoase sau pentru a mentine stabil nivelul glicemiei). Biotina este importanta pentru refacerea stocurilor. Barbatii pot stoca pana la 400 g, femeile, in schimb, doar pana la 300 g de zahar in sange.

Acidul folic - optimism

Serotonina si noradrenalina pot fi asimilate de catre celulele cerebrale si nervoase doar cu ajutorul acidului folic. Noradrenalina este cea care ne ajuta sa fim in forma si activi si sa facem fata mai usor problemelor de zi cu zi.

Acidul pantotenic - silueta

Aceasta vitamina B participa, printre altele, la producerea cortisolului, hormonul stresului. Acest hormon este important pentru intensificarea descompunerii grasimilor si contribuie, in plus, la buna oxigenare a creierului. Consecinta: ne concentram mai usor, nu ne mai simtim tot timpul extenuati si ne relaxam mai usor.

Magneziu - buna dispozitie

Magneziul impulsioneaza aproape toate enzimele care regularizeaza metabolismul. Fara el, hidratii de carbon, proteinele si grasimile n-ar putea fi metabolizate. In plus, magneziul contribuie la producerea excitantilor nervosi. Lipsa de magneziu poate duce la depresii sau insomnie. Cand excitantii nervosi primesc magneziu suficient, ne binedispunem. Cercetatorii au constatat de asemenea ca magneziul poate reduce irascibilitatea si surescitarea, actionand ca un calmant natural.

Calciu - forma maxima

Calciul este cunoscut mai ales pentru actiunea lui benefica asupra sistemului osos si a dintilor. Dar de calciu are nevoie si creierul sau celulele nervoase. In interiorul celulelor, acesta devine el insusi o bio-substanta care transmite stimuli nervosi. Lipsa de calciu ne face irascibili, anxiosi si agitati. Ne simtim slabiti si obositi.


SECRETELE BUNEI DISPOZITII

Aerul

Imbracati-va bine si iesiti afara, la aer, cel putin o data pe zi! Pentru ca lumina zilei oboseste epifiza (glanda pineala) care produce hormonul cascatului. Dar oxigenul trezeste si invioreaza.

Lumina

Nici o raza de soare? Aprindeti lumina artificiala. Sau urmati o terapie cu lumina produsa cu ajutorul unor tuburi speciale cu spectru larg (de doua ori pe zi, dupa ce ati consultat medicul). Ii inveseleste si pe cei mai posaci dusmani ai iernii.

Culoarea

Gata cu gri-ul monoton - cel putin intre cei patru pereti proprii. Covoarele multicolore, perdelele, lumanarile va scot din amorteala. Deosebit de eficiente: rosul (confera forta si energie) si galbenul (creeaza buna dispozitie). Si inca ceva simplu: becuri colorate la toate lampile.

Plantele medicinale

Fara efecte secundare: sunatoarea, care combate caderile psihice. Se bea - de trei ori pe zi - ceaiul proaspat preparat sau se ia sub forma de tablete (de la farmacie).

Muzica

Indiferent care - important este ca ritmul sa intre in sange. Cea mai eficienta forma: puneti, dimineata, discul dvs. preferat si faceti cativa pasi de dans. Buna dispozitie este asigurata pentru cateva ore.

Rasfatul

Permiteti-va si asa ceva, macar din cand in cand. Chiar daca pare ciudat. De pilda, un masaj al pielii capului la coafor. Senzatia de bine va fi, cu siguranta, un balsam pentru suflet.

Parfumurile

Pentru a resimti in nari mirosurile verii, turnati ulei cu aroma de portocala, de lamaie, de iasomie sau de trandafir in lampa parfumata, inchideti ochii si amintiti-va de ultima vacanta.

Rasul

Urmariti, la televizor, un film comic sau intalniti-va cu prietenii si amuzati-va fara retinere.