"Cum ma pot vindeca de hipotiroidie?" - Raspuns pentru GABRIELA GAI - China, F. AS nr. 879

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Semnele si simptomele hipotiroidiei variaza foarte mult, in functie de severitatea deficitului hormonal. La adulti, aceasta afectiune apare gradat, pe parcursul mai multor luni sau ani, simptomele (astenie, bradicardie, constipatie, crestere in greutate, sensibilitate la frig, piele uscata, raguseala, hipercolesterolemie, dereglari de ciclu etc.), devenind din ce in ce mai evidente, pe masura ce activitatea metabolica a organismului incetineste. Adeseori, primele simptome sunt o oboseala constanta, crampe musculare si senzatie permanenta de frig, atunci cand temperatura este rece sau moderata, constipatie, uscarea tegumentelor, raguseala si crestere in greutate. Tratamentul uzual pentru cazurile in care glanda tiroida nu reuseste sa produca si sa elibereze cantitati adecvate de tiroxina consta in administrarea hormonului tiroidian sintetic levotiroxina (Levothroid, Levoxyl), medicament oral, care restaureaza cantitatile adecvate de hormoni endogeni. Dupa inceperea tratamentului, simptome de genul asteniei ar trebui in mod normal sa cedeze, desi este posibil ca nu toate simptomele sa se amelioreze timp de mai multe luni. In mod gradat, medicamentele pot scadea nivelul de colesterol si pot face sa retrocedeze orice crestere in greutate, determinata de boala. Tratamentul hormonal de substitutie este de obicei instituit pe tot parcursul vietii si poate fi urmat de teste periodice de sange, deoarece necesarul organismului in hormoni tiroidieni se poate usor modifica pe parcursul timpului. Cred ca nu este lipsit de importanta sa stiti ca, in cazul hipotiroidiei, analiza sangelui pune in evidenta o scadere a globulelor albe si rosii, a hemoglobinei, a iodului, legat de proteine, o crestere a euzinofilelor, limfocitelor, VSH-ului, colesterolului si trigliceridelor. Enzimele serice (creatin-fosfokinaza, lactat dehidrogenaza, transaminaza glutamat oxalacetica - TGO) prezinta o activitate crescuta, albuminele din ser au valori ridicate, in timp ce globulinele au valori scazute. In urina se constata o scadere a concentratiei de substante azotate (uree, creatinina, acid uric) si hormoni cetosteroizi, dar o crestere considerabila a iodului eliminat.
Tratamentul naturist complementar al hipotiroidiei poate veni in ajutorul persoanelor care dezvolta aceasta afectiune, prin urmatoarele remedii:
* Laminare - alge brune din speciile Laminaria flexicaulis si Laminaria cloustoni, bogate in iod, saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, siliciu, magneziu), vitaminele A, B, C, D, E, clorofila, cu proprietati tonifiante stimulante ale glandelor endocrine, folosite in astenie, surmenaj, tulburari endocrine, hipotiroidie, mixedem, obezitate, hipercolesterolemie, arterioscleroza etc. Se administreaza sub forma de decoct sau capsule de 0,50 g, pana la 5 g pe zi, in timpul meselor. Se asociaza foarte bine cu Fucus vesiculosus (o alta alga bruna), remediu analog tiroidinei, insa mult mai inofensiv, care se administreaza la fel ca Laminaria. In forma externa, aceste alge se pot utiliza sub forma de cataplasma emolienta, direct pe zona tiroidiana.
* Uleiuri esentiale de levantica si rozmarin - au proprietati similare hormonilor si completeaza efectele algelor, utilizate pe cale externa. Datorita puterii de penetratie prin peretii tegumentari, joaca un rol de suport pentru principiile terapeutice ale algelor. Se utilizeaza atat in forma externa, prin aplicare de cataplasme (in combinatie cu algele brune), cat si in forma interna - 3,4 picaturi din fiecare dizolvate in putina apa calda, miere sau ulei neutru, cu 20-30 minute inaintea meselor principale. Acest remediu combate anumite tulburari specifice hipotiroidiei, cum sunt neurastenia, disfunctiile renale sau tulburarile de apetit.
* Polen si pastura - aceste produse apicole sunt bogate in iod, tirozina si metionina, triada care controleaza buna functionare a glandei tiroide. Tirozina este aminoacidul utilizat de glanda tiroida pentru biosinteza hormonilor specifici ce guverneaza importante functii metabolice. Tirozina este si precursorul a doi importanti neuromediatori - dopamina si noradrenalina, a caror absenta sta la baza instalarii fenomenului de depresie. Se administreaza 1-2 linguri de polen macinat, la care se adauga o lingurita de pastura, zilnic, in cure de 4-6 saptamani, cu 2 saptamani pauza intre ele.
* Gentiana - puternic stimulant metabolic care favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni si actioneaza ca reechilibrant psiho-emotional pentru formele de hipotiroidism sever asociat cu mixedem. Se administreaza sub forma de tinctura - 3x20 picaturi diluate in 100 ml apa, zilnic, inainte de mese, in cure de 3 luni, cu 15-30 zile pauza intre ele. Se mai pot utiliza remedii precum decoctul de ghimpe, infuzia de drobita (Genista tinctoria) sau extractele din frunze de nuc, foarte bogate in iod. Sa auzim numai de bine!


GABRIELA AMARIEI - consultant produse naturiste - Bacau

"Sperma mea are culoare rosie"
(Raspuns pentru DORIN F. - Tulcea, F. AS nr. 798)


Daca nu ati facut-o pana acum, consultati urgent un medic urolog. Din punct de vedere naturist, va pot ajuta cu un tratament in paralel cu cel indicat de medic, si anume Carotenoid Complex (3/zi), Flavonoid (2/zi), Cruciferus (2/zi). Da rezultate, cu conditia sa fie urmat cel putin 3 luni. Produsele sunt fabricate in SUA, sunt naturale 100% si nu au contraindicatii. Pentru relatii suplimentare, sunati la tel. 0740/15.45.81.


Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Caut tratament naturist pentru tinitus"
(Raspuns pentru DORU G., F. AS nr. 885)


Acufenele sau tinitus (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Tinitusul de care suferiti dvs. are o etiologie neurosenzoriala, fiind perceput sub forma de sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea, sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Spondiloza cervicala poate fi cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru, deoarece hipertonia musculaturii cefei modifica activitatea spontana a cailor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, catre nucleii auditivi. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice, in cazul unui sindrom de coloana cervicala, este bun (disparitia sau atenuarea zgomotelor), insa fara tratament, cu cat perioada de evolutie a unui zgomot otic este mai lunga, cu atat este mai putin posibil ca acesta sa dispara. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina (procaine, pentoxifilina, vitaminele B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3/ Aslavital si administrare orala de Ginkgo Biloba, Betahistinum si Rivotril. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip training autogen, terapie comportamentala si aromaterapie, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol-deodorant natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel).

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am leucemie, si chimioterapia mi-a afectat ficatul"
(Raspuns pentru TIRONIAC BIANCA, F. AS nr. 886)


Doamna Bianca, dupa cum reiese din mentiunea dvs., ca sunteti internata la clinica "Nova Vita" din Belgrad, inseamna ca sunteti pe maini bune. Acolo se practica tratamente naturiste profesioniste, iar ficatul este un organ care se reface usor, prin tratamente naturiste.
Atat hepatitele infectioase cat si cele cauzate de un numar mare de substante chimice, intre care si alcoolul, daca nu sunt tratate din timp si corect, duc la cronicizarea leziunilor hepatice si uneori chiar la degenerarea tesuturilor ficatului. Printre speciile de plante utile pentru actiunea lor antihepatotoxica, in primul plan se situeaza armurariul, cimbrisorul, sunatoarea, rostopasca, anghinarea, iarba mare, ridichea neagra, mugurii de plop etc. Efectul lor depinde mult de concentratia substantei active din plante, dar si de forma de prezentare farmaceutica (extract, capsule, comprimate, fiole etc.).
Va recomand o schema de tratament din produse concentrate, cu plantele mentionate mai sus: Denoxinal, Hepaid, Livecom, Nuca neagra, Nutritonic, Coenzima Q10 60 mg, Lycopodium Clavatum, Tonic imunitar "E-lite".
Tonicul imunitar "E-lite" este un preparat concentrat si complex din produse apicole si plante: miere, propolis, polen, laptisor de matca, muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad, menta si geraniu. Are efect antiinflamator, detoxifiant, antiinfectios, decongestionant, imunomodulator, antiedematos in ascite.
Tonicul imunitar "E-lite" se prepara in Farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57.