MASINA DE FACUT ZGOMOTE

Rodica Culcer
Campania pentru alegerile prezidentiale a atins punctul maxim al mizeriei sale, prin difuzarea pe televiziunile domnilor Voiculescu si Vantu a secventei in care presedintele Traian Basescu loveste un copil (unii specialisti afirma cu argumente ca episodul a fost trucat). Ce impact credeti ca va avea asupra electoratului?

- As vrea sa pot spune ca electoratul nu se va lasa pacalit de acest trucaj. Din pacate, raul a fost facut, pentru ca multa lume se va gandi ca presedintele, chiar daca nu a batut copilul, l-a imbrancit, sau macar l-a amenintat. Cum spune vechiul dicton frantuzesc, "calomniez, calomniez, il restera toujours quelque chose!" (Calomniati, calomniati, intotdeauna va ramane ceva!). Combinata cu imaginea pe care televiziunile domnilor Vantu si Voiculescu i-au creat-o presedintelui, de om violent si dur, aceasta infamie va avea si ea un efect asupra nehotaratilor si, mai ales, asupra celor care erau inclinati sa nu-l voteze pe presedinte. Cei care si-au dat seama de trucaj sau au inteles mai repede cum poate fi realizat au fost cei familiarizati cu tehnologiile moderne de comunicare, deci nu majoritatea populatiei.
Mai neplacuta pentru Traian Basescu a fost insa ambuscada in care a fost prins mergand la Realitatea TV, unde Razvan Dumitrescu s-a comportat ca un anchetator. Filmul era pregatit dinainte, ca si emisiunea care i-a urmat, cu interventia lui Dinu Patriciu si comentariile lacrimogene si patetice ale unor Victor Ponta si Zoe Petre. Luat prin surprindere si nepregatit de staff-ul sau de campanie - care se dovedeste o colectie de simpatici amatori plecati la lupta cu fiarele din jungla - domnul Basescu a fost defensiv si prea putin sigur pe el, exact cand ar fi trebuit sa fie in ofensiva si sa respinga orice acuzatie. Cu toate acestea, cine vrea, poate sa vada clar ca in aceasta campanie electorala, adevaratii adversari ai presedintelui nu sunt Mircea Geoana, Crin Antonescu sau Klaus Johannis, ci Dinu Patriciu, care nu ezita sa fabuleze in fata camerelor, sub privirile pline de respect ale moderatorilor Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu. Se dovedeste, asadar, ca Traian Basescu are dreptate atunci cand spune ca razboiul sau este dus impotriva lor. Oricat ar incerca Mircea Geoana sa se disocieze de culisele urat mirositoare ale campaniei sale, ele nu mai pot fi ascunse. Pentru oricine gandeste singur, aceasta este concluzia logica. Numai ca oamenii nu gandesc prea mult, fie ca au obosit, fie ca prefera ca realitatea sa le fie ambalata si interpretata de altii, chiar daca stiu ca nici acestia nu sunt de buna credinta. Altfel nu se explica de ce campania de compromitere si decredibilizare a lui Traian Basescu a avut atat de mult succes. Pe de alta parte, in afara discursului indreptat impotriva oligarhilor, Traian Basescu nu a reusit sa articuleze un discurs electoral convingator si mobilizator, care sa trezeasca macar o bruma de entuziasm populatiei, cu toate ca intotdeauna a fost cel mai bine informat si mai serios participant la dezbaterile organizate in campanie, si in ciuda succesului repurtat prin acceptarea lui Dacian Ciolos pe postul de comisar european pentru agricultura. Masina de zgomote a fost prea puternica, iar presedintele prea obosit, nereusind sa controleze agenda publica. Este limpede insa ca un vot pentru Mircea Geoana este un vot pentru triada malefica Vantu-Patriciu-Voiculescu. Ar fi dramatic ca romanii sa le confere acestora puterea de buna voie si nesiliti de nimeni.

In cazul cand Traian Basescu va castiga un nou mandat prezidential, la ce solutie de iesire din criza politica va apela?

- Din propriile declaratii ale presedintelui rezulta ca doreste sa reia procesul de consultari politice cu partidele parlamentare, pornind de la faptul ca acestea vor fi nevoite sa colaboreze cu el, ca detinator al unui nou mandat obtinut prin votul popular. Sigur ca, teoretic vorbind, alianta PSD-PNL-UDMR poate sa se opuna in continuare initiativelor presedintelui, dar risca dizolvarea parlamentului, ceea ce nimeni din cei alesi nu doreste: nici un parlamentar nu va dori sa cheltuiasca din nou bani multi pentru finantarea unei noi campanii, la numai un an dupa campania precedenta, mai ales ca s-ar putea sa-si piarda locul in Parlament. Asadar, din pur egoism, parlamentarii nu vor risca dizolvarea parlamentului si organizarea de noi alegeri.
Negocierea unei noi majoritati nu va fi usoara, dar probabil ca va reusi in cele din urma. Sub presiunea activului din teritoriu, conducerea PNL s-ar putea razgandi si ar putea accepta sa guverneze impreuna cu PD-L, cerand desigur privilegii importante, iar UDMR, dupa cum s-a vazut, se va alatura oricarui guvern ii ofera accesul la putere. Parlamentarii independenti nu vor ezita sa-si ofere serviciile noii puteri, si probabil ca si reprezentantii minoritatilor se vor lasa si ei convinsi. Va mai fi nevoie de 20-30 de voturi, care ar putea fi obtinute de la PSD-istii nemultumiti de un eventual insucces al partidului lor. In cele din urma, insa, am putea avea si un guvern minoritar, pe care de altfel l-am fi putut avea si in 2008, evitand dezastrul coalitiei PD-L-PSD. In tot cazul, sa nu ne miram daca PSD se va declara dispus sa colaboreze din nou cu Traian Basescu si partidul sau: nevoia de fonduri face minuni. Ar fi insa o solutie dezastruoasa, dupa cum s-a vazut, din pacate, nu din motive ideologice, ci din cauza faptului ca PSD este controlat de fapt de oameni ca Vanghelie si este legat prin mii de fire de domnii Vantu, Patriciu si Voiculescu. Revenirea lor la putere pe usa din dos ar transforma toata campania electorala a lui Traian Basescu intr-o trista farsa. Noul guvern ar trebui sa ne elibereze de moguli, nu sa le ofere privilegii pe seama restului populatiei, iar Traian Basescu va trebui sa-si tina promisiunile de a lupta impotriva dominatiei lor. Sa speram ca de data aceasta a inteles si el acest lucru.