Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii NOIEMBRIE - "Referendumul nu va fi un element decisiv in campanie"

Claudiu Tarziu
"Sub floreta sa verbala, cu care a punctat uneori spectaculos, d-l Antonescu a infatisat foarte putine idei, si acelea anuntate inainte, de mentorul sau, d-l Dinu Patriciu"



- De aceasta data, va propun un singur subiect pentru analiza politica: rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie a. c. Traian Basescu este invingatorul primei etape, cu 32,42% din voturi, urmat de Mircea Geoana, cu 31,17%, si de Crin Antonescu - 20,02%. Sunt surprize?

- Nu. Numaratoarea voturilor confirma sondajele de opinie anterioare, exit-poll-urile si ceea ce stiam din capul locului: ca, potrivit puterii partidelor, finala va fi, in proportie de 99,99%, intre d-nii Traian Basescu (PDL) si Mircea Geoana (PSD). In virtutea sanselor date de partidul sau, dar si a unei evolutii personale foarte bune in campanie, d-l Crin Antonescu (PNL) nu numai ca a ajuns pe locul trei, pe care il detinea, ca sa zic asa, din start, dar a imbunatatit dezbaterea electorala, printr-o prestatie convingatoare, cel putin din perspectiva talentului oratoric cu care e inzestrat. Prezenta d-lui Crin Antonescu a animat competitia, si nu cea a d-lui Sorin Oprescu, care era vazut in turul doi de unii comentatori. D-l Oprescu a primit, de aceasta data, procentul pe care il merita prestatia sa de om politic si de primar, in jur de 3%.
D-l Antonescu a fost un candidat proaspat, nu are un trecut politic foarte incarcat si a beneficiat de ceea ce spune proverbul romanesc: "Numai cine nu munceste nu greseste". Din pacate, sub floreta sa verbala, cu care a punctat uneori spectaculos, d-l Antonescu a infatisat foarte putine idei si acelea anuntate inainte de mentorul sau, d-l Dinu Patriciu, despre reducerea fiscalitatii. Idei inaplicabile acum, caci ar duce la un deficit bugetar de 14%, pe care statul roman nu-l poate acoperi. Totusi, d-l Antonescu a mobilizat un electorat altminteri pasiv, mai ales tanar si din mediul urban, un electorat care in 2004 l-a votat pe Basescu.
Prezenta la vot a fost de 54%, mult mai mare decat cea estimata si cobita de toate televiziunile. De altfel, cei care prognozau absenteismul masiv il si provocau, spunand ca lumea nu va veni la vot, ca nu avem ce alege, ca toti sunt la fel, ca ne-am saturat sa alegem raul cel mai mic - ca si cum, daca fugim de raul mai mic, nu riscam sa ne trezim cu raul mai mare.

"Se pare ca Basescu a capatat incredere din partea electoratului UDMR"

- De ce n-au reusit cei trei candidati la presedintie sa smulga voturi si de la nehotarati sau de la cei care au votat candidati fara sanse, ca George Becali, Vadim Tudor sau Sorin Oprescu?

- Rezultatele reflecta intr-adevar bazinele electorale ale partidelor, dar exista si unele schimbari. D-l Geoana si-a conservat electoratul PSD, alcatuit din persoane mai varstnice, din mediul rural si nu neaparat cu studii superioare. D-l Antonescu a avut mai mare priza la electoratul mai educat si, in general, din mediul urban. D-l Basescu a pierdut din electoratul urban, mai ales din marile orase si din Bucuresti, si s-a reorientat spre electoratul rural, unde a reusit sa recupereze. D-l Basescu se pare ca a capatat incredere si din partea electoratului UDMR, care acum n-a mai iesit atat de disciplinat la vot si l-a sustinut intr-o mai mica masura pe candidatul maghiar. D-l Kelemen Hunor este primul candidat UDMR care nu egaleaza procentajul dat de sondajele de opinie partidului sau. Este pentru a doua oara cand electoratul maghiar isi contrazice liderii. A facut-o, o data, la referendumul pentru demiterea presedintelui, cand a votat, in majoritate, contrar indemnului dat de sefii UDMR, in favoarea d-lui Basescu. Si acum da o noua sanctiune politicii UDMR. Remarcabil este ca d-l Basescu a castigat increderea unei parti a electoratului UDMR, fara sa-l flateze: a spus ca nu e de acord cu autonomia teritoriala. Probabil ca maghiarii din Romania apreciaza ca d-l Basescu este primul presedinte care ii trateaza ca pe toti ceilalti cetateni, vizitandu-i in judetele unde sunt majoritari si incluzand aceste judete in harta Romaniei, iar nu tratandu-le ca pe o enclava.

- Putem vorbi despre o fractura intre electoratul maghiar si liderii sai, de vreme ce UDMR cere autonomie etnica, Traian Basescu respinge solicitarea, dar primeste voturile etnicilor maghiari?

- Este o neconcordanta de agenda intre politicieni si electorat, asa cum se intampla si in cazul romanesc. De multe ori, politicienii romani vor ceva si electoratul altceva. Ca dovada ca politicienii s-au inselat si cand l-au suspendat din functie pe d-l Basescu, si cand n-au fost de acord cu referendumul pentru reformarea parlamentului.

- De ce credeti ca Traian Basescu a pierdut din electoratul urban, in general, si din cel bucurestean, in special?

- Din pricina unor iesiri vulgare si a comportamentului sau suburban uneori. Si al doilea motiv: n-a stiut sa faca o politica preventiva pentru a pastra Alianta DA. Trebuia sa nu le dea pretexte PNL-ului si lui Calin Popescu Tariceanu sa tradeze si sa fuga in bratele PSD. Asta ii reproseaza electoratul urban si, mai ales, cel bucurestean, care au crezut in Alianta PDL-PNL, ca fiind singura care poate reforma statul si aduce prosperitate. Din imprudenta, orgoliu sau lipsa de tact, d-l Basescu a oferit PNL pretextele pentru ruperea aliantei si, odata cu asta, a fost bulversata intreaga scena politica. Electoratul de la oras nu a fost de acord nici cu alianta PDL - PSD, la care partidul d-lui Basescu a fost silit, dupa refuzul liberalilor. Si asta s-a decontat la d-l Basescu. Mai ales ca alianta s-a dovedit ineficienta si s-a terminat cu o noua criza politica, prin demiterea guvernului condus de Emil Boc.

- Alierea PDL cu PSD, de a carui paternitate este invinuit Traian Basescu, sta si la originea scaderii spectaculoase in popularitate a acestuia. Acum un an, avea 60% din intentiile de vot, iar astazi a luat putin peste 30 de procente.

- Da. Dar si aici functioneaza dubla masura, despre care am mai vorbit. I se reproseaza d-lui Basescu ruperea Aliantei DA si alierea PDL cu PSD, dar PNL si candidatul sau la presedintie nu au fost penalizati de opinia publica, de electorat, pentru ca au tradat PDL, in 2007, ca au facut un guvern minoritar cu sustinerea PSD in Parlament si ca acum au provocat criza politica prin debarcarea Cabinetului Boc. Ba, dimpotriva, d-l Antonescu a obtinut cele mai multe voturi in orase.

"In primul rand, d-l Geoana trebuie sa explice de ce a facut doua vizite secrete la Moscova"

- Bucurestiul a fost mereu impotriva PSD si a dat semnul schimbarii. Acum n-a mai votat intr-o masura asa de mare cu Traian Basescu. Credeti ca poate fi recastigat?

- Bucurestiul a fost al dreptei, incepand din 1992, si a punctat decisiv in alegerea presedintelui de fiecare data, pentru ca aici sunt multi electori. S-ar putea ca, oricat de suparati ar fi bucurestenii - si au fost atat de suparati, incat s-au razbunat pe ei insisi, votandu-l primar pe d-l Sorin Oprescu -, sa-l voteze in turul doi pe d-l Basescu, pentru a opri revenirea PSD la putere. Fotografia de grup care il surprinde pe d-l Geoana inconjurat si manevrat de d-nii Iliescu, Nastase, Hrebenciuc si Vanghelie ar putea sa-i alarmeze pe bucuresteni si sa alarmeze si restul electoratului urban.

- Chiar daca Crin Antonescu, cel care a invins in Bucuresti, de-o maniera categorica, il va sustine explicit pe Mircea Geoana?

- D-l Antonescu a spus ca nu negociaza cu nimeni, ca dansul e atat de pur, incat negocierea ii repugna, iar PNL a fost mereu fata mare, chit ca s-a maritat de atatea ori. Pe de alta parte, s-a contrazis, afirmand ca nu-l va sustine pe Traian Basescu si ca e dispus sa-i ofere sprijin d-lui Geoana, daca acesta accepta un guvern condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis. Deci, nu negociaza cu d-l Basescu, dar cu d-l Geoana, da. De altfel, inca din campania electorala, d-l Dinu Patriciu a declarat ca il vede pe d-l Geoana de-a stanga sau de-a dreapta d-lui Antonescu, ca premier sau ca presedinte. Totusi, din postura celui care s-a revendicat, foarte galagios, ca reprezentand singurul partid de dreapta, este riscanta optiunea d-lui Antonescu pentru PSD, Iliescu, Nastase, Vanghelie, Geoana si mogulii. Ar fi fost in interesul sau sa nu se angajeze nici de-o parte, nici de alta. Asa nu si-ar fi compromis nici statutul de cavaler fara prihana, si nici nu si-ar jigni electoratul - care are discernamant si nu poate fi manipulat. Ar fi fost indicat sa recomande electoratului sau sa voteze potrivit propriei analize si constiinte.

- E de asteptat, asadar, ca alegatorii lui Crin Antonescu sa nu voteze in corpore pentru Mircea Geoana?

- In general, voturile sunt greu de dirijat. Si cu atat mai putin cele provenind de la electoratul liberal, pe care nu-l prea trage inima sa voteze cu stanga si care stie sa faca diferenta intre d-l Basescu, care are proiecte si hotararea de a le pune in practica, si d-l Geoana, care n-are decat o saracie de idei dezarmanta, invelita intr-o demagogie care suna fals. In plus, alegatorii vor fi mai atenti la politicile propuse acum de candidati, ca au ramas doar doi. Iar d-l Geoana trebuie sa explice, in primul rand, de ce a facut doua vizite secrete la Moscova, in acest an, el fiind presedinte al Senatului si vicepresedinte al CSAT. Ce a discutat si in ce directie vrea sa ne duca? Deocamdata n-a lamurit nimic, ci a fost evaziv: ca a normalizat relatia cu Rusia - in ce sens si cu ce pret?

- Odata cu alegerile prezidentiale s-a desfasurat si referendumul pentru reformarea parlamentului. Surprinzator, referendumul a fost validat prin prezenta la urne a peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot. Iar majoritatea covarsitoare a votat pentru reducerea numarului de parlamentari si pentru parlament unicameral. Cum va influenta acest subiect campania electorala pentru turul doi?

- Succesul de la referendum, neasteptat, in conditiile in care a fost boicotat de presa si de aproape toate partidele, arata ca este o tema care preocupa electoratul, care vede in reformarea parlamentului un prim pas in reformarea clasei politice si a statului. Parlamentul nu va mai putea ignora acum aceasta dorinta a romanilor. Nu stim insa cum o va transforma in lege, caci pot interveni nuante care sa modifice radical intentia initiala, cum s-a intamplat si cu legea votului uninominal. Interesant este ca nu toti cei care au votat la referendum l-au votat si pe Basescu, ca atunci acesta ar fi iesit presedinte din primul tur. Se dovedeste, deci, ca temerile unora cum ca Basescu si-a facut un avantaj din referendum sunt neintemeiate. Sigur ca d-l Basescu va face apel la acest succes din panoplia sa si va avea si un avantaj moral, dar abia prin rezultatul referendumului. Referendumul nu va fi insa un element decisiv in campanie.