Un eveniment de anvergura, care a adunat cercetatori de marca in domeniul medicinii din intreaga lume, manifestarea avand loc sub egida "Societatii Germane de Apiterapie". Aceasta societate este compusa din apicultori si din apiterapeuti germani si are, in frunte, de foarte multi ani (a fost reales de mai multe ori), un presedinte... roman, adica pe domnul dr. Stefan Stangaciu, care este si presedintele "Societatii Romane de Apiterapie", si o cunostinta mai veche a revistei noastre. Ce a avut special acest congres de apiterapie, in afara de faptul cu adevarat remarcabil ca a fost prezidat de un medic roman, foarte stimat si apreciat pe plan international? Ei bine, aceasta manifestare a demonstrat ca medicina naturala a ajuns la un nivel de seriozitate si la rezultate terapeutice cu totul exceptionale. Iar textul de fata, bazat in mare masura pe descoperirile prezentate la acest congres, dar si la alte congrese de apiterapie, care au avut loc in ultimii ani in intreaga lume, este cea mai buna dovada in acest sens. Cand auzim de produsele stupului, ne gandim automat la miere, la faguri, poate la propolis, iar subiectul pare destul de anost. De data aceasta, ne vom referi la ceva mai putin cunoscut, desi extrem de important: la laptisorul de matca, un remediu de forta, care trateaza numeroase afectiuni, intre care bolile nervoase, bolile psihice si bolile hormonale, cu un succes uluitor. De multe ori, in articolele noastre, vorbind despre un remediu natural, am spus ca "ar putea revolutiona medicina". Ei bine, laptisorul de matca, folosit in stare cruda si in doze suficiente, revolutioneaza deja medicina, asa cum vom vedea in acest articol.
Ce este laptisorul de matca
Sub denumirea de "laptisor de matca" este cunoscuta o secretie a unor glande (hipo-faringeale) ale albinelor lucratoare. Aceasta secretie are o culoare alba-galbuie, este usor vascoasa, omogena, aducand foarte bine ca aspect cu laptele condensat. Cu laptisor de matca este hranit puietul de albine lucratoare, in primele trei zile de viata, dar si albina-regina (matca) a stupului, care asigura perpetuarea intregii colonii, de unde si numele acestui produs. Conform nutritionistilor care i-au studiat proprietatile, laptisorul de matca este si cel mai puternic aliment-medicament din lume. Compozitiei chimice a acestui elixir al stupului i-au fost consacrate zeci si sute de studii, dar adevarul este ca inca se stie foarte putin despre continutul acestei paste albe-cremoase, secretata de albine. in principiu, laptisorul de matca este compus din 67% apa, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple, 5% acizi grasi, vitamine din complexul B (B5 si B6, in special), minerale, enzime, hormoni, substante cu efecte antibiotice si antivirale. Ei bine, ultimele substante enumerate, adica hormonii (de fapt este vorba despre pro-hormoni, niste precursori ai hormonilor umani), enzimele si substantele antimicrobiene, sunt cele mai putin cunoscute si, totodata, cele care fac din laptisorul de matca un remediu cu o intensitate a actiunii terapeutice neobisnuit de mare. Cert este ca aceste substante sunt atat de valoroase, incat au declansat o adevarata revolutie in medicina. Ca urmare a acestei revolutii, si consumul acestui remediu a crescut, in prezent fiind comercializate, intr-o tara cum ar fi Japonia (unde s-au facut si cele mai importante experimente cu acest produs), anual, nu mai putin de 250 de tone de laptisor de matca. si aceasta, in conditiile in care laptisorul de matca este rar si scump, un stup producand intr-un intreg an cateva sute de grame din acest remediu.
Cum se administreaza
Trebuie spus ca rezultatele exceptionale obtinute in ultimii ani prin administrarea laptisorului de matca in diferite afectiuni sunt datorate, in primul rand, schimbarii opticii in ceea ce priveste administrarea acestui produs. Pana de curand, doza zilnica unanim acceptata din acest remediu era de 0,2 g, iar administrarea se facea mai ales sub forma de pastile cu laptisor de matca liofilizat (deshidratat) sau conservat in diferite forme. Aceste conceptii s-au schimbat total in ultimii ani, si aceasta datorita unor cercetatori cum ar fi dr. Shoei Furukawa si dr. Noriko Hattori din Japonia, dr. Stefan Bogdanof din Elvetia si, nu in ultimul rand, dr. Cristina Aosan din Romania. Acesti medici au demonstrat, in primul rand, ca pana de curand, laptisorul de matca a fost subdozat, cantitatea de 0,2 g pe zi fiind prea mica pentru a obtine rezultate terapeutice bune si fiind, totodata, insuficient fundamentata stiintific. in prezent, se administreaza cu succes si, important, fara nici un fel de reactii adverse, doze care pornesc de la 1 g (adica de cinci ori mai mari decat cele acceptate initial!) si ajung pana la 5 g sau mai mult. in plus, s-a observat ca laptisorul de matca liofilizat sau conservat in diferite forme da rezultate incomparabil mai slabe fata de laptisorul de matca crud, mai greu de depozitat (necesita o temperatura constanta de 1-4gr.C), dar foarte complex si puternic din punct de vedere terapeutic. Asadar, pentru a obtine efectele terapeutice cu totul deosebite despre care vom vorbi in acest articol, se recomanda administrarea a 1-5 g pe zi de laptisor crud de matca, in cure de 30-90 de zile, urmate de 10-30 de zile de pauza. (in anumite cazuri exceptionale, vom vedea ca se pot administra doze mult mai mari din acest produs, dar pe perioade scurte si cu pauze lungi intre ele.) Laptisorul crud de matca se ia pe stomacul gol, cu minimum un sfert de ora inainte de a manca.
Afectiuni prevenite cu laptisor de matca crud
* Osteoporoza dupa varsta de 45 de ani se recomanda, de doua ori pe an, cate o cura de laptisor de matca, cu o durata de doua luni, timp in care se consuma cate 1 g pe zi din acest remediu. El stimuleaza si sustine activitatea ovarelor, favorizand secretia de estrogen, hormon implicat direct in procesele de asimilatie a calciului si care, atunci cand este secretat in organism in cantitati insuficiente, determina aparitia osteoporozei. De altfel, laptisorul de matca insusi are efecte estrogene, ceea ce il face sa fie recomandat si in urmatoarea categorie de afectiuni:
* Sindromul de post-menopauza intr-un studiu prospectiv, facut in anul 2004, sub conducerea dr. D. Georgiev, la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din Sofia, unui numar de 55 de femei ajunse deja la menopauza le-a fost administrat laptisor de matca, cate 0,5-1 g pe zi, pe o perioada de 90 de zile. Investigatiile clinice si analizele complete le-au fost facute inainte si dupa aceasta cura, rezultatele fiind mai mult decat promitatoare. Afectiuni specifice sindromului de post-menopauza, cum ar fi hirsutismul, tulburarile cardiace, osteoporoza, tulburarile circulatorii, vaginitele atrofice, au fost stopate ori s-au ameliorat. Mai mult, starea psihica a majoritatii femeilor care au participat la studiu s-a imbunatatit considerabil, fiind ameliorate depresia si astenia, in special.
* Boala canceroasa o substanta numita prescurtat 10-HDA (adica acidul 10-hidroxi-2-decenoic), care este continuta doar de catre laptisorul de matca in stare cruda, are efecte exceptionale de prevenire si de combatere a bolii canceroase cu diferite localizari. Ce face aceasta substanta? Pur si simplu impiedica procesul de vascularizare a tumorilor, impiedicand astfel cresterea si proliferarea acestora. Se recomanda 1-3 cure pe an, cu o durata de 60 de zile, timp in care se consuma cate un gram de laptisor crud de matca pe zi. in timpul acestei cure se va tine, de preferinta, un regim vegetarian, cu multe cruditati, menit sa pregateasca si sa faca favorabil terenul pentru actiunea anti-tumorala a acestei substante.
* Cancerul de prostata pentru prevenirea cancerului la prostata se recomanda in general aceleasi cure de la boala canceroasa. in cancerul de prostata, laptisorul de matca are un efect cu totul special, datorita faptului ca pe langa efectul antitumoral direct, are si o actiune de reglare hormonala, foarte importanta in cancerul cu aceasta localizare.
* Ateroscleroza studii clinice si de medicina experimentala facute de catre medicul James Vittek de la Colegiul de Medicina din New-York, Sectia de Endocrinologie, in anul 1995, au demonstrat faptul ca laptisorul de matca administrat vreme de 30-60 de zile scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor, previne depunerea acestora pe vasele de sange. Se recomanda, asadar, cura in care se administreaza cate 1-2 g de laptisor de matca pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor principale. Tratamentul va dura minimum 30 de zile (maximum 60 de zile) si va fi reluat de pana la de trei ori pe an.
* Infarct miocardic pe langa faptul ca reduce colesterolul si trigliceridele, ca previne formarea placilor de aterom (datorita efectului anti-oxidant), laptisorul de matca are si efect hipotensor si vasodilatator. Persoanele cu probleme cardiace ar trebui sa faca, mai ales in perioadele de stres intens, tratament cu laptisor de matca, in cure de 60 de zile. Pe parcursul tratamentului se iau cate 2 g din acest remediu pe zi, pe stomacul gol, pentru prevenirea infarctului miocardic.
* Sensibilitate la gripa, la infectii in general administrarea laptisorului de matca are efect antiviral direct, stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente. Se recomanda curele scurte, de 7 zile, timp in care se administreaza cate 2-4 g pe zi. Este o terapie excelenta pentru profilaxia gripei, mai ales in perioadele de epidemie.
* Dementa senila se tin de trei ori pe an cure de 60 de zile, timp in care se administreaza cate 2 g de laptisor de matca zilnic. Acest tratament este in mod special recomandat incepand cu varsta de 50 de ani, cand sistemul nervos incepe sa fie mai intens afectat de catre procesele degenerative.
Tratamente interne
* Scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica (boala Charcot sau Lou Gehrig) sunt afectiuni atat de grave si in care s-au obtinut rezultate terapeutice atat de spectaculoase cu ajutorul laptisorului de matca, incat vom vorbi despre tratamentul lor separat in cadrul acestui articol. Din cunostintele mele, cele mai bune rezultate pe plan mondial apartin unui medic roman, care foloseste laptisorul de matca (impreuna cu alte produse ale stupului), intr-o maniera pana de curand considerata neobisnuita: se administreaza o doza zilnica de 8-10 g, vreme de 1 saptamana, apoi se face o pauza de 4 saptamani, dupa care tratamentul se reia.
* Depresie, stari depresiv-anxioase de cativa ani, firmele farmaceutice care produc antidepresive de sinteza sunt "terorizate" de o... planta, mai exact de sunatoare, care a devenit in Europa cel mai bine vandut remediu contra acestei afectiuni si aceasta, in detrimentul medicamentelor de sinteza. Ei bine, laptisorul de matca se pare ca are efecte antidepresive mai intense decat chiar sunatoarea si este, la fel ca si aceasta, lipsit de efecte adverse majore. Pacientii depresivi sau depresiv-anxiosi care iau laptisor de matca isi recapata treptat tonusul psihic si mental, apetitul alimentar si somnul revin la normal, dispar starile astenice. inca nu se stie exact mecanismul de actiune al acestui produs apicol, insa majoritatea cercetatorilor tind sa creada ca, sub actiunea sa, scoarta cerebrala incepe din nou sa secrete si sa elibereze, in cantitati suficiente, in organism, neurotransmitatorii care induc stari de optimism si tonus psiho-mental. Se tin cure de 30 de zile, timp in care se iau zilnic 2-4 g de laptisor de matca crud, dupa care se face o pauza de 1-2 saptamani, apoi tratamentul se poate relua.
* Sindromul oboselii cronice se tine o cura de trei luni, timp in care se iau 1-3 g de laptisor de matca pe zi (se incepe cu doze mai mici, de 1 g). Se pot face maximum doua asemenea tratamente, fiecare cu o durata de 3 luni pe an, intre ele lasandu-se in mod obligatoriu o pauza de 1 luna. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutand la recapatarea capacitatii de munca, la imbunatatirea unor functii cognitive (cum ar fi atentia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.
* Dependenta de droguri eficienta laptisorului de matca a fost de curand descoperita in acest domeniu, maniera de administrare, dar si rezultatele obtinute uimind, pur si simplu, pe medicii care au aflat modul empiric de folosire a acestui produs apicol in randul... narcomanilor. in primul rand, laptisorul crud de matca se foloseste pentru iesirea din sevraj administrarea unei doze-soc de 25 g (de peste o suta de ori mai mare decat cea considerata normala pana de curand!) aduce dupa sine, adesea, disparitia simptomelor acute (tremuraturi, agitatie psihomotorie, incoerenta mentala etc.). Administrat in doze ceva mai mici, cate 2-5 g zilnic (se incepe cu doza maxima, care apoi va fi scazuta progresiv), vreme de trei luni, laptisorul de matca este de un folos extraordinar in timpul curei de dezintoxicare si de eliminare completa a dependentei de droguri. inca se stiu foarte putine lucruri despre efectul acestui remediu in cazul dependentei de alcool, care este mult mai raspandita, insa se pare ca si aici "functioneaza", cu un succes extraordinar, schema de administrare prezentata anterior.
* Alzheimer laptisorul de matca are un continut ridicat de acetilcolina, o substanta esentiala in transmiterea impulsurilor nervoase si a carei administrare a dat rezultate bune in prevenirea si in tratamentul acestei afectiuni. Mai mult, cercetari recente facute in Japonia au demonstrat ca administrarea laptisorului crud de matca stopeaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central si chiar ajuta la refacerea celulelor distruse. Se recomanda curele cu o durata de 10 zile, timp in care se iau cate 5-10 g de laptisor de matca pe zi, dupa care se face o pauza de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. in total, se fac sase asemenea cure cu laptisor matca, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.
* Hepatita administrarea zilnica a laptisorului crud de matca a dat rezultate foarte bune in tratarea acestei afectiuni, fie ea acuta, cronica sau cronica-evolutiva. Cele mai bune efecte s-au remarcat in hepatitele virale (A, B, C etc.), unde dupa administrare s-a observat cresterea raportului albumina/globulina, scaderea transaminazelor, imbunatatirea starii generale a pacientului. Se fac tratamente cu o durata de 90 de zile, timp in care se iau cate 3 g de laptisor de matca zilnic, dimineata, inainte de a manca. Dupa o cura, se face o pauza de 30-45 de zile, dupa care administrarea laptisorului crud de matca se poate relua.
* Anemie sub actiunea laptisorului crud de matca, in organismul uman se observa o intensificare a procesului de formare a globulelor rosii. Studii prospective au aratat si ca, administrat in doze suficiente, acest produs al stupului ajuta la eliminarea defectelor morfologice ale hematiilor si previne procesele anormale de distructie a acestora. Se tin cure de 4 saptamani, vreme in care se iau cate 2-5 g de laptisor de matca zilnic (cantitatea creste direct proportional cu gravitatea anemiei).
* Miopie, miopie progresiva un studiu facut in anul 2008 de catre prof. dr. Jurate Jankauskiene, de la Clinica de Oftalmologie a Universitatii Kaunas din Lituania, pe un numar de 25 de pacienti cu miopie, a demonstrat ca administrarea laptisorul de matca produce imbunatatiri notabile in aceasta afectiune. Pacientii care au luat acest remediu au prezentat dupa 60 de zile de tratament o acuitate vizuala mai buna si o mai mare sensibilitate la contrast. Se administreaza cate 1 g de laptisor crud de matca, in fiecare zi, pe o perioada de 2-3 luni.
* Degenerescenta maculara aceeasi doamna doctor Jurate Jankauskiene a prezentat, la congresul de la Passau, si un studiu care demonstreaza efectul extraordinar al laptisorului crud de matca in stoparea si ameliorarea acestei afectiuni, foarte dificil de tratat altfel. Sensibilitatea pacientilor in campul vizual central, dar si acuitatea vizuala a acestora a crescut in medie cu 10 procente, dupa doar 30 de zile de tratament cu acest produs al stupului. Administrarea se face in mod identic cu cea de la miopie, descrisa anterior.
* Diabet de tip 2 una din cele mai importante utilizari ale laptisorului crud de matca este in aceasta afectiune, unde scade in mod spectaculos rezistenta la insulina a organismului. Practic, sub actiunea acestui remediu, pancreasul nu mai este "biciuit" pentru a secreta mai multa insulina, nu se intervine nici cu remedii exterioare menite sa scada glicemia (ceea ce ar da un anumit nivel de dependenta), ci pur si simplu este ajutat organismul sa se "descurce" mai bine cu insulina pe care deja este capabil sa o secrete. Astfel, o cura de doua luni, timp in care se iau cate 1-3 g din acest remediu pe zi, conduce la scaderi semnificative ale valorilor glicemiei, efectul pastrandu-se vreme de mai multe saptamani si dupa incheierea tratamentului.
* Infertilitate la barbati, impotenta administrarea laptisorului crud de matca creste nivelul testosteronului in sange, actiune terapeutica utila barbatilor cu probleme de fertilitate sau de potenta, aparute pe fondul problemelor endocrine. Se administreaza cate 2 g de laptisor crud de matca pe zi, pe o perioada de 90 de zile.
* Infertilitate la femei s-a demonstrat prin studii de medicina experimentala si clinica faptul ca acest remediu creste nivelul hormonului luteinizant in sange (hormonul luteinizant ajuta ovulatia), fiind extrem de util in cazul femeilor care se confrunta cu amenoree, oligomenoree, ciclu menstrual neregulat, insuficienta ovariana etc. Se fac tratamente cu o durata de 28 de zile, timp in care se iau cate 1-2 g de laptisor crud de matca zilnic. Se face apoi o pauza de alte 28 de zile, dupa care tratamentul se reia, in total facandu-se sase asemenea cure. Fara doar si poate, laptisorul de matca este printre cele mai bune remedii cunoscute contra infertilitatii feminine.
* Avort spontan acest produs apicol creste nivelul progesteronului in sange, hormonul care ajuta la mentinerea sarcinii. Cu o luna inainte de procreere si in primele doua luni de sarcina se ia cate un gram de laptisor de matca pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute inaintea mesei principale.
* Menopauza prematura se face o cura de trei luni, timp in care se va lua laptisor crud de matca in doze progresive. in prima luna se va lua 1 g pe zi, in a doua luna 2 g pe zi si in a treia luna, 4 g pe zi. Se fac doua astfel de tratamente pe an, ambele cu o durata de trei luni si cu o pauza de minimum 30 de zile intre ele.
* Reumatism (artrita, poliartrita reumatoida, artroza cu diverse localizari) se tin cure cu o durata de 30-45 de zile, timp in care se iau cate 1-3 g de laptisor crud de matca pe zi. Acest remediu stimuleaza glandele suprarenale sa secrete cortizon cu efect antiinflamator, stopeaza procesele degenerative la nivelul articulatiilor, favorizeaza refacerea tesuturilor cartilaginoase din articulatii.
* Fracturi se face o cura de 45 de zile, timp in care se iau cate 2 g de laptisor crud de matca in fiecare zi, pe nemancate. Administrarea acestui produs apicol stimuleaza formarea calusului (tesutul osos de cicatrizare), grabind procesele de refacere a oaselor dupa fracturi si scurtand perioada de vindecare.
Tratamente externe
Motilitate redusa a spermatozoizilor un studiu clinic, facut de doi medici egipteni, dr. A. Abdelhafiz si J. Muhamad, si publicat in 2008 in "International Journal of Gynecology & Obstretics", s-a bucurat de o audienta exceptionala. Ei au creat un amestec de laptisor de matca si miere, combinate in proportia 1:2, din care se aplica 5 ml (o lingurita), intravaginal, inaintea contactului sexual destinat procreerii. Studiul a fost facut pe 99 de cupluri, care au fost impartite in doua grupe: prima grupa a folosit amestecul de miere si laptisor crud de matca, iar a doua grupa a urmat procedurile standard ale inseminarii artificiale intrauterine. in mod neasteptat, cu ajutorul tratamentului cu laptisor crud de matca, cei doi medici au imbunatatit rata fertilizarii cu 8,1% fata de cazul procedurii clasice, la barbatii care sufereau de astenospermie.
Cateva precizari importante despre tratamentul sclerozei multiple si al sclerozei laterale amiotrofice
Medicul roman CRISTINA AOSAN a prezentat in ultimii ani, la mai multe congrese internationale, extraordinarele rezultate obtinute in tratarea sclerozei multiple cu ajutorul produselor stupului. Experienta sa cu cei aproximativ 200 de pacienti tratati de aceasta afectiune cu ajutorul laptisorului de matca, al veninului de albine si al unei alimentatii echilibrate, a pus in evidenta cateva lucruri cu totul exceptionale:
* evolutia sclerozei multiple poate fi stopata
* multe din functiile motorii, dar si senzoriale pot fi recuperate printr-un tratament corespunzator, rezultatele cele mai bune obtinandu-se in faza de debut a afectiunii si la pacientii din grupa de varsta 20-40 de ani.
* sub actiunea laptisorului de matca crud, portiunile de tesut afectat de demielinizare se pot, pur si simplu, regenera, lucru pus in evidenta de analizele obtinute prin rezonanta magnetica nucleara, facute pacientilor doctorului Cristina Aosan. Mai multe studii japoneze foarte recente, ale dr. Furukawa si al colaboratorilor sai, demonstreaza si ele, in premiera mondiala, ca celulele nervoase se pot regenera. De altfel, trebuie spus ca intre dr. Aosan si cercetatorii japonezi sunt relatii stranse de colaborare, doamna doctor fiind din 2007 membru de onoare al "Asociatiei Japoneze de Apiterapie".
Laptisorul de matca si frumusetea
Administrarea interna a laptisorului crud de matca are efecte cu totul exceptionale pentru infrumusetarea pielii. Sub actiunea acestui remediu s-a remarcat:
* normalizarea secretiei glandelor sebacee, element de maxima importanta pentru tratarea acneei si a tenului seboreic.
* stimuleaza metabolismul celulelor epidermale, ceea ce ajuta la cicatrizarea mai rapida si estetica a unor leziuni ale pielii.
* creste secretia de estrogen a organismului, ceea ce face pielea mai fina, mai catifelata si mai elastica.
Aplicat extern, sub forma de lotionari, facute cu ajutorul unei spatule (poate fi si coada unei linguri), inmuiata in acest produs, laptisorul de matca are efecte intineritoare deosebite asupra pielii. Pielea se unge cu acest laptisor de matca in strat foarte subtire, apoi se lasa timp de 15 minute, timp in care se va inrosi usor si nu va speriati se va strange, producand niste zbarcituri deloc placute vederii. Dupa cele 15 minute se curata tenul cu apa calduta (cea mai buna in acest scop este apa de ploaie sau obtinuta din zapada) si se lasa sa se usuce. in cateva ore pielea va deveni in mod evident mai fina si mai stralucitoare. Dupa mai multe astfel de aplicatii, facute la interval de 1-2 zile, apar si alte fenomene placute, cum ar fi disparitia unor riduri, a unor pete, pigmentatii anormale etc.
Precautii si contraindicatii
Principala precautie si, totodata, o contraindicatie in utilizarea laptisorului de matca este alergia la produsele apicole. Persoanele care au predispozitii alergice vor lua in primele trei zile de tratament cantitati foarte mici din acest produs (0,1 g, adica un varf de lingurita zilnic), oprindu-se din administrarea laptisorului de matca daca observa simptome cum ar fi mancarimi in zona buco-faringiana, tulburari digestive, dificultate in respiratie si hipersecretie pe caile respiratorii, eruptii cutanate.
Cateva informatii practice
Dozele mentionate in acest articol sunt orientative, iar pentru detalii puteti contacta un medic competent. Va recomandam in acest sens site-ul de pe Internet al "Societatii Romane de Apiterapie", care are adresa: www.apiterapie.ro, unde gasiti datele de contact ale unor medici care au competenta in apiterapie.
Laptisor crud de matca (foarte rar pe piata romaneasca) puteti comanda telefonic la 0788/70.05.50 sau 0788/41.19.41 sau prin e-mail la melidava@gmail.com sau puteti vizita: www.melidava.ro.