- Ai ridicat publicul in picioare la Cerbul de Aur, unde ai obtinut premiul de popularitate, dupa care ai disparut. Acum, aflam cu incantare ca piesa "Live Your Life", care pur si simplu rupe in doua toate posturile de radio, este a ta...
- Da, eu sunt! Dupa Cerbul de Aur de anul trecut, am asteptat un hit, o melodie potrivita, pentru a ma prezenta, cu adevarat, in fata publicului, iar intamplarea a facut sa-l cunosc pe DJ Robert Georgescu din Brasov. El avea deja niste piese pregatite, mi-a propus sa colaboram, am facut impreuna melodia "Live Your Life", care, ciudat, s-a promovat singura. De data aceasta, Internetul a fost un avantaj, pentru ca piesa a avut o audienta incredibila, posturile de radio au preluat-o, au inceput sa o difuzeze tot mai des si, uite asa, melodia este acum mai cunoscuta decat interpreta. Tocmai de aceea, in prezent asta facem: zi si noapte, promovam aceasta melodie in toata mass-media.
- Ce-i trebuie unei piese ca sa devina hit?
- Nu exista nici o reteta. Ii trebuie mult noroc, pentru ca nu se poate intui niciodata cu exactitate ce vrea publicul sa asculte si pentru ca, azi, concurenta este extraordinara. In prezent, muzica romaneasca este pe un drum ascendent, multi interpreti buni, multi compozitori plini de talent si inspiratie, asadar, e greu sa-ti faci loc. Personal, m-am bazat de aceasta data pe simplitate. Toata viata mi-am dorit, mi-am propus si am facut numai muzica, cu cat mai multe instrumente, cu concerte live cu orchestra sau trupa in spate, versuri complicate etc., si am facut asta pana cand mi-am dat seama ca oamenii nu mai au rabdare si putere pentru asa ceva. Oamenii sunt grabiti, sunt stresati, vor mesaje simple, incurajatoare, vor muzica care sa le fie doar un fond sonor agreabil, pentru viata aceasta nesigura si in viteza. "Live Your Life", adica traieste-ti viata, bucura-te de viata, este un mesaj pentru ziua de azi. O chitara frumoasa pe fundal, cateva sunete electronice, si iata ca abia acum ma asculta toata lumea.
- Putin cam nedrept, avand in vedere ce experienta enorma ai in spate: zece albume, saptesprezece videoclipuri, douazeci si opt de compilatii, mai bine de doua mii de concerte...
- Asa a fost sa fie. Eu cant de treisprezece ani muzica usoara, dupa ce patru ani, in copilarie, am facut parte dintr-un foarte cunoscut ansamblu folcloric din orasul meu natal, Sfantu-Gheorghe. Toate albumele mele au fost scoase in limba maghiara pana in 2005, cand am avut, in sfarsit, ocazia sa lansez un disc in romaneste, cu cele mai de succes piese ale mele de pana atunci. Toate albumele sunt de muzica pop, cu exceptia unuia, pe care-l iubesc enorm si care este de opereta. Eu am absolvit in anul 2006 Academia de Muzica din Cluj Napoca si, un an mai tarziu, am scos acest album. Este unul clasic, cu cele mai frumoase cantece de opereta. Tin minte ca atunci aveam la dispozitie doar o luna pentru a realiza acel disc, dar mi-l doream atat de mult, eram atat de insufletita, ca exersam cate minimum sase ore pe zi. Dupa lansare, am inceput sa am propuneri de concerte de opereta, colaborez indelung cu Opera din Brasov, am turnee. Spun asta pentru ca nu mi s-a dat incredere de la inceput in acest demers, lumea, chiar profesorii mei, sustinea ca nu poti face aceste doua lucruri deodata, nu se pot combina tehnica canto cu cea pop. Dar eu am dezvoltat o tehnica prin care pot sa le pun sub acelasi acoperis pe amandoua, ba, cateodata o fac in acelasi concert. Dupa Cerbul de Aur, am avut un turneu in forta, cu patruzeci si cinci de concerte combinate, opereta si muzica usoara, intr-o singura luna. Aveam si cate doua concerte pe zi. Am exersat enorm, si pot canta ambele stiluri distinct, fara ca vocea mea sa tradeze o inclinatie catre unul sau altul. Chiar predau aceasta tehnica vocala unor tineri, care vor sa urmeze aceeasi cariera ca si a mea.
- Ai, asadar, o viata dubla: esti si artista pop si de opereta, esti romanca si unguroaica. Nu ti-e greu sa traiesti mereu pe un balansoar?
- Eu cred despre mine ca sunt un om european. Cant in romana, maghiara, engleza, spaniola, italiana. Gandesc foarte pozitiv, cred cu tarie ca muzica poate uni oamenii, poate vindeca ranile politice, poate desfiinta toate granitele. Si cred acest lucru din experienta. Dupa cum am spus, primele mele albume au fost in limba maghiara, inregistrate in Ungaria. Dupa ce a inceput sa ma cunoasca lumea, au aparut si invitatiile in afara tarii. Cantam, si inca o fac, comunitatilor mixte de romani si maghiari din Suedia, Olanda, Statele Unite... Din respect pentru publicul roman, intotdeauna cantam si variantele cantecelor traduse in romaneste. Mi se pare normal, iar publicul a apreciat foarte mult acest gest. Nu am simtit in nici un moment din cariera mea vreo urma de discriminare.
- Primele tale succese le-ai obtinut intai in Europa si apoi in tara, intai in Ardeal si apoi la Bucuresti. Nu s-ar zice ca in cazul tau ora exacta se da in capitala...
- Da, asa este. Toata lumea trage spre Bucuresti, aici se incepe, normal, o cariera. Dar eu am apucat sa fiu indragita in Ardeal, si atunci drumul meu e cumva atipic. Asa a fost sa fie, a trebuit sa am rabdare si nu-mi pare rau ca am avut. Acum imi place la Bucuresti, poate chiar ma voi muta la un moment dat aici. Daca ma recunoaste lumea? Numai in Ardeal mi se intampla sa fiu recunoscuta pe strada. In rest, nu, nici in Ungaria, unde am o oarecare celebritate. Dar acolo oamenii sunt altfel, sunt distanti, la fel cum sunt si in Occident. Romanii sunt mai calzi, mai pe sufletul meu. Felul cum m-au primit in 2008 la Cerbul de Aur a facut din acel moment unul dintre cele mai frumoase din viata mea. Ador felul deschis al romanilor, afectiunea lor.
- Te simti ardeleanca?
- Ma simt ardeleanca si secuianca, ma simt romanca si ma simt unguroaica. Locul in care m-am nascut este ceea ce voi purta in inima toata viata. Ah, si gatesc foarte bine, deci probabil ca inainte de toate sunt ardeleanca (rade).
- Esti foarte atenta la comportamentul tau public, la ce spui si la cum te prezinti. Crezi ca vedetele mai au nevoie de etica?
- Eu cred ca da. Chiar daca azi se forteaza celebritatea prin orice mijloc, chiar si cel al scandalului, eu cred ca o cariera cladita fals nu va rezista. Publicul te pedepseste pana la urma si, indiferent ce vremuri nebune traim, bunul simt va fi mereu cel care va trece testul succesului. Nu conteaza numai talentul, nu conteaza numai spectacolul, conteaza foarte mult ce fel de om esti. Cat de disciplinat, cat de diplomat, cat de etic esti. Binele se rasplateste intotdeauna.
- Acum, ca ai iesit in fata cortinei, haide sa le spunem cititorilor nostri unde te pot vedea in concerte.
- In prezent punem mare accent pe promovarea videoclipului piesei "Live Your Life", deci e o perioada de liniste in ceea ce priveste concertele. Vor fi, totusi, cateva in tara, toate datele fiind trecute pe site-ul meu, www.dancsannamari.com. Pe 17 decembrie voi participa la un concert de gala al Operei din Brasov, dedicat Craciunului, iar in restul lunii voi sustine mai multe concerte caritabile. In ianuarie, am turneu in Suedia, in martie un altul in Germania si Olanda. Si, poate cel mai important, imi doresc foarte mult ca anul acesta sa ma inscriu in competitia Eurovisionului. Ar fi o mare onoare pentru mine sa reprezint Romania si ne-am gandit deja la doua piese: una dinamica, pe modelul "Live Your Life", si alta in cu totul alt ton, alaturi de A. G. Weinberger (o combinatie ritmata de blues si pop, alaturi de vocea si incredibila chitara ale lui A.G.). Sper ca melodiile sa fie bine primite, dar daca nu, nu-i nimic, am rabdare. Fiecare moment din vietile noastre inseamna ceva, fiecare trebuie trait din plin si apreciat. Cand aveam vreo 16 ani si voiam sa devin vedeta repede, peste noapte, un prieten mi-a dat cel mai bun sfat. Mi-a zis asa: "Esti atat de tanara, n-ai experienta, n-ai simtit dragostea, n-ai simtit durerea, n-ai fost lovita in inima, n-ai trait multe lucruri, si pana nu treci prin ele, nu vei fi niciodata o cantareata si o artista adevarata". Avea multa dreptate.