O alifie-minune: BALSAMUL VIETNAMEZ

Elena Josan
In natura nu exista nimic ce nu poate fi folosit ca leac, spun invatati din Orient. Decisiva e doza

BALSAMUL STELUTA

In sute si mii de ani, medicina populara s-a imbogatit cu cunostinte empirice despre calitatile terapeutice ale plantelor, mineralelor si altor produse ale naturii.
Mai tarziu, medicina oficiala si industria farmaceutica au preluat informatii si retete care au dovedit eficienta in vindecarea diferitelor boli. In tarile orientale, cel mai bine s-a pastrat legatura intre arta de folosire a remediilor pe baza de compusi naturali, vechi de mii de ani, si medicina stiintifica contemporana. Vindecatorii din Orientul antic considerau ca in natura nu exista nimic ce nu poate fi folosit in calitate de leac. Decisiva e doza. Asa a fost reinventat (sau reinviat) balsamul "Steluta", care se gaseste si la noi in farmacii si Plafare si nu-ti vine a crede ca prima data reteta lui a fost scrisa cu mii de ani in urma, pe o placuta de lut, in Vietnam, unde sunt mai multe legende despre folosirea alifiei-minune. In multe din ele, se spune ca in noaptea cand s-a nascut viitorul vindecator care va inventa balsamul, in cer s-a aprins o stea albastra. Iar atunci cand baiatul a crescut, el a salvat poporul, in timpul epidemiei, impartind oamenilor cutii mici de culoare rosie. Pe fiecare cutie scria: "Frectioneaza-ti fruntea, tamplele si nasul si vei deveni sanatos". Aceeasi prescriptie ne dau medicii vietnamezi si in secolul 21. Istoria se repeta...
Compozitia balsamului a fost supusa cercetarilor riguroase si s-a ajuns la concluzia ca preparatul nu are efecte negative, in afara de cazuri rare, cand bolnavul are o alergie puternica la unul din componente. Se produc mai multe feluri de balsam:
* Pentru profilaxia si tratarea proceselor inflamatorii in sistemul respirator;
* Pentru diminuarea durerilor in aparatul locomotor (articulatiile, coloana vertebrala), miozita, traume sportive fara rani;
* Pentru lovituri sau entorse si circulatia proasta a sangelui in picioare, pentru diminuarea durerilor, a edemelor.

BALSAMUL UNIVERSAL

In Romania, cel ce se gaseste mai des este balsamul "Universal", pentru profilaxia si vindecarea racelii, a durerilor de cap si-a vertijului, pentru dureri in articulatii si in tot corpul, intepaturi de insecte, contacte cu meduze si urzici, arsuri si iritatii ale pielii.
Paleta bogata de efecte si calitati terapeutice ale balsamului se datoreaza combinatiei bine gandite a plantelor si preparatelor din componenta lui: uleiuri de eucalipt, menta, cuisoare, scortisoara, camfor, extract de maces, mentol, acid formic.
Preparatul are actiuni antiseptice, antinevralgice, tonifiante, stimuleaza circulatia sangvina, periferica, are actiune sudorifica si antipiretica.
Balsamul ne poate ajuta in lupta cu afectiuni diverse, dar mai mult prin folosirea externa. Intern, actioneaza numai aroma lui puternica, inhalata cu aburii de apa sau ceai din plante.
Persoanele racite, cu simptome de gripa, mai ales cu guturai, pot sa usureze starea neplacuta masand cu o cantitate mica de balsam tamplele, ceafa si nasul pe interior, dar si in fiecare nara. Daca apare tusea, se frictioneaza si pieptul.
Pentru inhalatii, se prepara un ceai din plante, in care se adauga un catel de usturoi pisat si balsam cat o gamalie de chibrit. Aburii se inhaleaza timp de 10-15 minute. Compusii din balsam au un efect puternic antibacterian, patrunzand in mucoasa rinofaringiana, acordand un sprijin in imbunatatirea starii bolnavului.
La fel de des se foloseste masarea tamplelor si a cefei, cand apare durere de cap provocata de raceala, stres, migrena, consum exagerat de alcool, de suprasolicitare fizica si psihica. Dupa care omul care sufera de durere se aseaza in pozitia care ii permite sa se relaxeze total, pentru 20-30 minute. La fel se procedeaza si in cazuri de vertij.

Aromaterapie cu balsam

Depresiile sunt asociate cu durerile de cap, dereglari de somn, ganduri negre si pierderea sperantei. Uleiurile aromatice din componenta "Stelutei" pot fi folosite pentru inlaturarea senzatiilor negative si restabilirea armoniei sufletesti. Se pune balsam pe varful linguritei, dupa care se pune in apa din lampa de aromoterapie (se gaseste la magazinele naturiste), se aprinde o lumanare mica, care incalzeste apa, si spatiul se umple cu aroma care linisteste sistemul nervos si contribuie la profilaxia bolilor sistemului respirator, intareste imunitatea bolnavului.

Bai cu balsam

Deprimarea sufleteasca duce in mod obligatoriu la scaderea puterilor de aparare a organismului. Un efect bun in imbunatatirea situatiei bolnavilor cu depresii si nevroze o au baile cu plante medicinale (levantica, odoleanul, florile de crizanteme si de trandafir, talpa gastei), cu adaos de balsam care se dizolva in 500 ml de ceai fierbinte din plante si se toarna in cada. Temperatura apei in cada trebuie sa fie de 36-37 de grade, procedura dureaza 15 minute si se face timp de 7-10 zile.

Masaje cu balsam

Persoanele cu afectiuni cardiace trebuie sa consulte medicul, inainte de a face bai. Se fac bai si pentru vindecarea problemelor aparatului locomotor, dar de data asta, se folosesc plantele care diminueaza durerile din articulatii (crengile de pin, de mesteacan, tulpinile cu frunze de napi, palamida, iarba mare, urzica). Dupa bai, se fac masaje cu balsam, pana se absoarbe total si apare o senzatie de caldura placuta. Pentru artrita si artroza, se practica de 2-3 ori pe zi, timp de 3-6 saptamani.
Pentru dureri lombare, sciatice si reumatice, tratamentul dureaza 3-6 luni. Dupa masaje, locul afectat se leaga cu un fular de lana naturala.
"Steluta" se foloseste pentru masaj atunci cand este nevoie de efectul de relaxare sau de incalzire. E bine sa-l amestecati cu o crema cand se maseaza suprafete mai mari.
In caz de entorse, balsamul ajuta nu numai la eliminarea durerii, dar si favorizeaza restabilirea functionalitatii tesuturilor afectate. Dupa frictionare cu alifie, articulatia se panseaza strans si i se asigura 1-3 zile de imobilitate.
Pentru diminuarea senzatiilor de durere provocate de piscaturile insectelor, ale meduzelor sau de loviturile puternice pe locul afectat se aplica balsam.
Persoanele care sufera de rau de automobile pot folosi pentru prevenirea sau inlaturarea simptomelor masarea tamplelor si a centrului palmelor cu balsam.
Vreau sa mentionez ca nu fac parte din reteaua producatorilor sau vanzatorilor de balsam. Am impartasit cunostintele din experienta dobandita dupa folosirea de zeci de ani in familia noastra a balsamului vietnamez.
Nu se recomanda folosirea balsamului pentru copii pana la 5 ani.