• Mijloc practic de a vedea daca laptele e curat. Se ia un ac mai gros de cusut si se freaca bine ca sa fie complet curat. Se vara in lapte si se scoate drept in sus. Daca laptele este curat, va ramane o picatura in varful acului. Daca nu ramane nimic, e semn ca laptele are apa. Laptele amestecat cu apa bate in albastrui. Cand se fierbe prinde o pielita si nu face caimac.
• Cum se conserva branzeturile. Se tin la loc racoros si putin luminat. Ca sa nu se usuce ori sa prinda mucegai, se tin sub alte vase, avand grija sa le stergem cu o carpa inmuiata in otet.
• Fragezirea carnii. Vitele batrane sau cele rau hranite au totdeauna o carne tare. Pentru a o fragezi, se procedeaza astfel: dupa ce s-a fiert carnea si s-a curatit spuma, se toarna (la 5 l zeama de carne) o lingura de spirt sau otet. Cea mai vanjoasa carne devine frageda fara sa capete miros de alcool.
• Curatirea fulgilor din perne. Fulgii se scot din pilota, perna sau plapuma si se varsa cu bagare de seama intr-un vas mare, in care se spala temeinic cu apa calda (se amesteca si se preseaza bine). Apoi se scot din vas si se storc. Se pun intr-o vana mare, in care se spala din nou cu apa calda, se storc si se usuca la soare sau la caldura unei sobe, ravasindu-i la intervale scurte. Fulgii se fac ca noi.
• Sfoara impregnata. Ca sa reziste la intemperii, sfoara se imbiba cu ulei de in. Dupa uscare, sfoara se netezeste inca o data cu o carpa inmuiata in ulei.
• Cum putem curati sticlele de untdelemn. Zatul ce ramane in fundul cestilor dupa ce am baut cafeaua, amestecat cu putina apa calda, se baga in sticlele in care a fost untdelemn. Scuturam bine si apoi clatim sticlele. Orice urma de untdelemn va disparea.
• Ca sa scoti mirosul din oale. Oalele in care s-a fiert varza, ceapa sau alte legume mirositoare se curata de mirosul capatat procedand astfel: pe o farfurie in cuptor se usuca sare; deasupra farfuriei se aseaza cu gura in jos oala mirositoare. Peste cateva minute mirosul se stinge.
• Conservarea ceaiului. Pentru ca ceaiul sa-si pastreze parfumul si gustul, trebuie tinut in cutii de metal ori portelan, bine inchise. Lumina ii este daunatoare. Trebuie tinut departe de alimente cu miros tare - usturoi, piper etc. - de la care ia foarte usor mirosul. E bine sa tinem ceaiul totdeauna in acelasi vas ori cutie.