Ce mananca francezii toamna...

Redactia
Vichyssoisse

(Supa cu cartofi si praz)

Ingrediente (pentru 4 portii): 650 g cartofi, 2 tulpini de praz (potrivit de mari), 1 l zeama concentrata de legume (sau de carne de pui), 3 linguri frisca nebatuta, sare, piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie bucati. Prazul curatat si spalat se taie rondele (din care se pun cateva deoparte). * Se fierb cartofii si prazul in zeama concentrata de legume sau carne aproximativ 25-30 de minute, dupa care se maruntesc cu mixerul. * Se adauga frisca nebatuta, se da supa intr-un clocot si se condimenteaza cu sare si piper. * Inainte de-a o servi, se presara deasupra rondelele de praz puse deoparte si piper zdrobit. Supa se mananca de obicei rece, dar este foarte gustoasa si fierbinte.

Ratatouille
(Tocanita de legume)


Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g vinete, 250 g dovlecei, 250 g ardei grasi galbeni, 2 cepe, 400 g rosii, 4 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, 1 crenguta de cimbru, 2 foi de dafin, 1 fir de patrunjel verde, 1 fir de tarhon, sare, piper proaspat macinat, 1/2 legatura de tarhon uscat.
Mod de preparare
: * Se curata, se spala si se taie bucati mai mari vinetele, dovleceii, ardeii grasi si ceapa. Se oparesc rosiile cu apa clocotita, se lasa sa stea 10 minute, se curata de pielita si se taie in patru. Se curata usturoiul si se preseaza. * Se prajesc, pe rand, in uleiul incins vinetele, dovleceii si ardeii, pana ce se rumenesc. Se adauga ceapa, se caleste si ea putin, apoi rosiile, ierburile aromate si usturoiul; se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ o ora, amestecand cu grija si adaugand, eventual, cate putina apa. * Se indeparteaza ierburile aromate, se mai gusta o data ghiveciul de sare si piper si se incorporeaza tarhonul uscat taiat marunt. Se serveste fierbinte sau rece, ca fel principal sau ca garnitura langa carne si peste.

Quiche Lorraine
(Placinta placintelor)


Ingrediente (pentru 8 felii): Aluatul: 175 g faina, sare, 90 g unt moale (sau margarina). Umplutura: 1 lingura unt, 150 g bacon, taiat cubulete, 1 tulpina mica de praz, 1 ceapa, 80 g telemea de oaie, grasime pentru uns forma, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 125 g frisca nebatuta, 1/8 l lapte, 1 ou intreg, 1 galbenus, piper si nucsoara proaspat macinate.
Mod de preparare: Aluatul
: * Se amesteca faina, sarea, untul si 1-2 linguri de apa rece cu mixer-ul, dupa care se framanta cu mana (repede) un aluat neted. Se formeaza o bila, se inveleste in folie de plastic si se tine cel putin 30 de minute la frigider. * Se incinge cuptorul la 220gr., se unge o forma rotunda (diametrul: 24 cm) cu pereti detasabili, se acopera cu aluatul intins pe planseta si se inteapa cu o furculita (pe fund). Se da aluatul la cuptor si se pre-coace circa 10 minute. Umplutura: Se incinge untul intr-o tigaie si se prajesc in el cubuletele de bacon, la foc mic. * Se curata prazul, se spala si se taie rondele ceapa curatata, se taie marunt, se pune, impreuna cu prazul, in tigaia cu bacon, se dunstuiesc si se lasa putin sa se raceasca. Se da branza pe razatoarea mare si se intinde peste aluat, impreuna cu amestecul de bacon, ceapa si praz. * Se spala coditele de ceapa verde, se zvanta si se taie rondele. Se pun intr-un castron frisca, laptele, oul intreg, galbenusul, sarea, piperul, nucsoara si coditele de ceapa verde; se bat bine cu telul si se toarna peste umplutura. * Se reduce temperatura la 200gr., se da placinta la cuptor si se coace circa 40 de minute. Intre timp, se poate acoperi cu hartie pentru copt ca sa nu devina prea inchisa la culoare.