Raspuns pentru MARIOARA - Voluntari, F. AS nr. 865 - "Cum pot scapa fara operatie de nodulii la san?"

Redactia
Dr. Li Luo Xi - specialist in medicina traditionala chineza - Bucuresti, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33

Majoritatea femeilor care sufera de aceasta afectiune intreaba si daca se pot trata cu ajutorul unui remediu naturist. In acest sens, pot sa va informez asupra tratamentului acestei afectiuni din punctul de vedere al medicinei traditionale chineze.
Metodele de tratament sunt urmatoarele:
* Acupunctura - contribuie la deblocarea energetica, obtinerea echilibrului yin-yang si la cresterea imunitatii organismului.
* Plasturele din plante chinezesti - prin aplicarea plasturelui pe san apare fenomenul de difuziune a unor elemente active pana la nivelul zonei afectate, precum si la nivelul tegumentului, sporind astfel eficacitatea tratamentului.
* Plante chinezesti - se administreaza pe cale orala. Au rolul de a inlatura staza de sange, de tonifiere si de dispersie a sputei. Prin administrarea acestor plante se obtine treptat micsorarea nodulilor ajungandu-se, in final, la disparitia acestora.
* Sutienul cu plante chinezesti - se poarta tot timpul in locul celui obisnuit. Prin efectul terapeutic al plantelor pe care le contine ajuta la micsorarea nodulilor si la tonifierea tesutului mamar.
Acest tratament se recomanda sa fie insotit de un stil de viata sanatos - cu respectarea orelor de somn, de masa si miscare in aer liber. Se vor evita: fumatul, consumul de alcool, grasimile animale, prajelile, dulciurile, cafeaua, cacaoa, scortisoara, galbenusul de ou, muraturile. Alimentatia va fi bazata, in special, pe legume, fructe, cereale, peste, iaurt. Dintre acestea, cele care trebuie sa se regaseasca in alimentatia zilnica sunt: cartofii dulci, spanacul, broccoli, morcovii, varza, conopida, telina, algele marine, ciupercile, cerealele, soia galbena si verde, susanul negru, ceaiul verde, strugurii, kiwi, merele.
Nu in ultimul rand, va recomand o abordare mai optimista a vietii, iar aceasta se poate realiza prin gandire pozitiva. De retinut ca nu toti nodulii au structura cancerigena, dar netratati la timp si corespunzator pot degenera in aceasta structura.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Cum se poate vindeca neurinomul acustic?"
(Raspuns pentru COSTACHE ANCA, F. AS nr. 885)


Desi neurinomul de acustic este o tumora cu caracter benign si evolutie lenta, acesta poate reprezenta o amenintare severa, deoarece este localizat in apropierea catorva nervi si structuri cerebrale vitale. Tumora este de obicei situata langa locul in care nervul paraseste cavitatea craniana si intra in structurile osoase ale urechii interne. Pe masura ce creste, neurinomul de acustic poate produce prin presiune deteriorarea structurilor mai sus amintite. Din acest motiv, in functie de varsta, starea generala de sanatate si dimensiunea tumorii, inainte de a aborda un tratament naturist, ati putea decide impreuna cu medicul specialist monitorizarea cresterii tumorii, indepartarea pe cale chirurgicala sau tratarea ei prin chirurgie stereotactica, numita si chirurgie cu bisturiu Gamma. Radiochirurgia stereotactica, folosita de obicei pentru tratarea tumorilor cerebrale, presupune trimiterea cu acuratete a unei doze ridicate de radiatii, folosind asistenta computerizata. Razele focalizate de radiatii Gamma sunt tintite cu precizie catre tumora, evitandu-se, astfel, lezarea altor structuri ale creierului. In alta ordine de idei, excizia chirurgicala a neurinomului de acustic necesita, de obicei, o echipa chirurgicala care include atat specialisti neurochirurgi, cat si chirurgi ORL. Practic, tumora este abordata fie prin mastoida si prin structurile interne ale urechii, fie pe deasupra urechii, fie prin spatele regiunii mastoidiene, fie folosind o combinatie intre aceste proceduri. Pledez pentru acest tip de interventie deoarece, desi are caracter invaziv, reusita este garantata. In general, spitalizarea postoperatorie este de 3-5 zile, iar recuperarea la domiciliu dureaza in jur de o luna. Este de la sine inteles ca si simptomele caracteristice neurinomului de acustic (vertij, tinitus, deprecierea auzului etc.), pe care de altfel le acuzati, vor disparea in post-operator fara a mai recurge constant la medicamente specifice disfunctiei vestibulare (Betaserc, Vertisec etc.).
Daca totusi teama de operatie este prea mare si va hotarati pentru un tratament naturist, remediile care pot facilita procesul de resorbtie tumorala sunt urmatoarele:
* Spanz - antitumoral puternic, spanzul se utilizeaza in combaterea tumorilor cerebrale, in cure de 3 saptamani, cu doua saptamani pauza intre ele, la dozajul de 200 mg pulbere de radacina uscata (un varf de cutit), o singura data pe zi, dimineata, pe stomacul gol. Fiind un depurativ si purgativ foarte puternic, spanzul trebuie administrat in asociere cu plante care prezinta efecte antitoxice si protectoare asupra ficatului. (Armurariu, Lemnul-Domnului.)
* Mesteacan - seva sau scoarta - prezinta efect citostatic asupra celulelor tumorale (benigne, maligne) intra-craniene. Se administreaza 250-500 ml seva pe zi, in cure de 4-6 saptamani, sau decoct din scoarta de mesteacan - o cana de 250 ml, zilnic.
* Ganoderma - remediu cu actiune antitumorala datorata continutului mare de Germaniu organic, util in procesul de resorbtie al tumorilor benigne, la fel ca si Napraznicul, cu care se poate asocia la administrare. Cele doua remedii se utilizeaza conform prospectului.
Se mai pot folosi, in acelasi scop, maceratul de vasc si cojile de citrice rase (4-6 lingurite pe zi), care actioneaza favorabil in combaterea tumorilor cerebrale, prin continutul mare de flavonoide. Pe parcursul tratamentului, luati si extract din mladite de vasc - 3x50 picaturi pe zi, diluate in 100 ml apa, inainte de mesele principale - atat pentru tulburarile de echilibru si vertij, cat si pentru efectul de normalizare al modificarilor tisulare si tendintele de transformare celulara neoplazica si carcinogena. Sa auzim numai de bine!

"Cum o pot vindeca pe mama de trombocitopenie?"
(Raspuns pentru CONSTANTINESCU, F. AS nr. 886)


Gravitatea trombocitopeniei depinde de cauza care o genereaza, este cronica, in special la adulti, si poate varia ca severitate in timp, prezentand recaderi dupa o aparenta remisiune completa. Cauzele trombocitopeniei includ, in general, scaderea numarului de plachete din maduva osoasa hematogena, distrugerea prematura a plachetelor sanguine de catre sistemul imun sau sechestrarea plachetelor in splina. In acelasi timp, trombocitopenia poate fi cauzata de diverse boli precum lupusul eritematos, limfomul, leucemia limfatica cronica, sarcoidoza, cancerul ovarian sau unele infectii virale contactate in urma transfuziilor de sange sau lucrarilor dentare si, din cate se pare, tocmai o asemenea interventie a declansat scaderea numarului de trombocite, mult sub limita admisa, in cazul mamei dvs. Ar mai fi de spus ca si unele medicamente, precum heparina, chinidina, sulfonamidele, rifampicina si majoritatea chimio-terapicelor pot produce la randul lor trombocitopenie.
Desi uneori tratamentul nu este necesar, in cazul in care se cunoaste cauza trombocitopeniei, tratarea ei sau intreruperea utilizarii medicamentului incriminat pot fi suficiente. In cazul unor forme mai severe (ex. purpura trombocitopenica idiopatica), tratamentul este necesar si include medicamente care inhiba sau altereaza raspunsul imun, cum ar fi corticosteroizii (in cazul mamei dvs. Dexametazona) sau terapia intravenoasa cu imunoglobuline. Uneori este necesara splenectomia (scoaterea splinei), in scopul indepartarii simptomelor sau pentru a ajuta la vindecarea formelor cronice care nu raspund la corticoterapie. In cazul sangerarilor severe (hemoragii), sangele pierdut poate fi inlocuit prin transfuzie de masa eritrocitara. Concentratul trombocitar se administreaza doar pentru tratarea trombocitopeniilor severe, in mod particular, a celor legate de patologii neoplazice sau chimioterapie.
Din punct de vedere naturist, cel mai bun remediu in combaterea trombocitopeniei este extractul din muguri de CARPEN, gemoderivat cu actiune antihemoragica, care creste productia de trombocite, atat cantitativ cat si calitativ. Acest gemopreparat este un remediu important in trombocitopenia iatrogena post-medicamentoasa, autoimuna, si trombocitopenia din hipersplenism. Totodata, este un bun adjuvant in tratamentul trombocitopeniilor consecutive mielomului multiplu, plasmocitoamelor si limfoamelor. Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Sa auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Fiul meu face des amigdalita cu febra mare"
(Raspuns pentru DINU VIOLETA ANDREEA, F. AS nr. 886)


Faringo-adeno-amigdalita este inflamatia amigdalelor, a mucoasei faringiene si a intregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiana si linguala). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, streptococii si haemofilus influenzae, cu transmiterea aerogena, mai rar digestiva si de contact. Rolul normal, fiziologic, al inelului Waldayer consta in dezvoltarea sistemului de aparare imunitara a copilului, prin infectii repetate ale faringelui. Imunologii apreciaza ca este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite, pana la varsta de 10-12 ani, cand sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoasterea acestui fapt este utila atat medicului de familie, cat si parintilor, care au tendinta la antibioterapie abuziva, cu consecinte negative in dezvoltarea mecanismului imunitar al copilului. Antibioterapia este recomandata in cazurile grave, de angine bacteriene. Daca este suspectata o infectie streptococica (febra, depozite alb-galbui pe amigdale, noduli ganglionari sensibili la nivelul gatului), medicul va confirma diagnosticul, prin testul rapid (one step diagnosis), pentru Streptococul grup A, beta-hemolitic, si va initia schema de moldaminizare pentru copii.
O problema dificila de diagnostic o reprezinta etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infectie (pe baza unor criterii clinice si paraclinice), responsabile de unele complicatii la distanta: reumatism articular acut, glomerulonefrita, determinari cardiace etc. In acest caz indicatia operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tratament in amigdalita cronica, focar de infectie, se va pune cu mult discernamant, prin colaborarea medicului specialist ORL cu medicul pediatru. In unele cazuri, se va proceda initial la adenoidectomie (extirparea "polipilor"), care determina diminuarea secundara in volum a amigdalelor palatine. In cazul copilului dvs., va recomand corectarea limfantismului, a carentelor de vitamine si imunitate. Se va utiliza cura heliomarina si crenoterapia, dupa urmatoarea schema de tratament:
1. Dezobstructie nazo-faringiana cu instilatii nazale (reteta proprie, individualizata).
2. Hidratare corespunzatoare si gargara cu ceai caldut de: musetel, salvie, galbenele si tataneasa.
3. Badijonati local cu glicerina boraxata, cu propolis sau solutii iodurate (atentie la alergia la propolis sau iod).
4. Apiterapie (miere de albine cristalizata si fagure de miere capacit).
5. Sustinerea terenului imunologic cu Imunorezistan Junior (extract din Echinacea purpurea, fructe de macese, muguri de coacaz negru).
6. Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tablete/zi.
7. Decasept (contine ulei de eucalipt, cedru, cimbru si menta ) - 2x 1 tablete/zi.
8. Administrarea a 10-14 sedinte de aerosoli salini, in statiunile Ocna Sibiului, Govora, Praid, sau la domiciliu, cu "Ocnasept" spray (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).