Pana cand va mai permite CNA, reclamele mincinoase despre Rosia Montana?

Ion Longin Popescu
Reclama celor 4 miliarde de dolari de la Rosia Montana a iesit din nou, de ceva timp, din adormirea la care o condamnase Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Ameliorata oarecum dupa suspendarea din vara trecuta, prin acceptarea faptului ca, in realitate, nu 4 miliarde va primi statul roman, ci doar 1,8 miliarde, reclama tot mincinoasa ramane, deoarece face vorbire despre lucruri ce nu pot fi controlate si verificate. Drept urmare, asociatia Alburnus Maior din Rosia Montana a trimis recent o scrisoare catre CNA, solicitand interzicerea definitiva a acestei reclame toxice pentru audio-vizualul romanesc, care incalca legea cu atata lejeritate.

"Simbolic, am castigat deja, pentru ca stim ce reactii puternic negative au declansat reclamele lui Gabriel"

"Spoturile publicitare ale lui Gabriel Resources", se spune in comunicatul Alburnus Maior, "pretind ca proiectul de minerit de la Rosia Montana aduce beneficii Romaniei, fara ca titularul de proiect sa-si bazeze afirmatiile pe argumente legale si stiintifice reale". In consecinta, Alburnus Maior solicita, odata cu interzicerea reclamei, sanctionarea companiei Gabriel Resources (Rosia Montana Gold Corporation), enumerand toate motivele legale care stau la baza acestei cereri. In primul rand, cea mai mare minciuna constatata de Alburnus Maior este asa numitul "Nou Proiect Rosia Montana" care, pe langa aparente beneficii, ar reabilita mediul afectat de poluarea istorica cauzata de mina de stat de la Rosia Montana. Nimic mai fals, deoarece RMGC nu poate pretinde ca detine un "Nou" proiect de minerit, intrucat legislatia cere ca, in cazul unui nou proiect, titularul sa depuna o noua cerere pentru obtinerea acordului de mediu si un nou Studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului (SIM). Pe de alta parte, RMGC nu are nici o baza legala cand pretinde ca mina va genera beneficii in valoare de 4 miliarde de dolari pentru statul roman. Orice beneficii sau taxe depind de veniturile si profiturile inregistrate de mina, iar la randul lor, acestea depind de volumul productiei de aur si de pretul aurului pe piata. "Acesti factori sunt variabili si imposibil de estimat", se spune in argumentatia Alburnus Maior, "In plus, nu este sigur ca statul roman va fi primul care va incasa beneficii din proiectul de minerit, deoarece Gabriel trebuie sa onoreze imprumuturile luate si dividendele actionarilor". O alta fata a minciunii consta in aceea ca RMGC nu are nici un temei legal in baza caruia sa pretinda ca isi ia angajamentul sa acopere costurile poluarii istorice de la Rosia. Conform legii, aceasta problema este responsabilitatea statului roman, iar Guvernul Romaniei a alocat deja, prin mai multe Hotarari de Guvern, banii necesari pentru reabilitarea mediului, dupa inchiderea minei de stat. In fine, referirile finale ale reclamei TV la site-ul RMGC, unde se gasesc alte detalii ale Raportului SIM, sunt neavenite, deoarece, dupa cum demonstreaza Alburnus Maior, "un Raport SIM nu poate fi folosit drept referinta stiintifica in promovarea proiectului, pana cand nu este acordata autorizatia de mediu. RMGC este inca departe de aceasta etapa". Presedintele Alburnus Maior, Eugen David, marturiseste ca a primit foarte multe mesaje din partea cetatenilor indignati de spoturile lui Gabriel. "Asta ne-a incurajat sa trimitem sesizarea catre CNA", spune el. "Speram ca evaluarea lor va fi impartiala si decizia va fi una corecta. Simbolic, am castigat deja, pentru ca stim ce reactii puternic negative au declansat reclamele lui Gabriel."
Este din nou randul ca CNA sa-si dovedeasca profesionalismul si buna credinta, contribuind la instaurarea adevarului pe micile ecrane, si asa mult prea poluate de minciunile politice.

Petitia Alburnus Maior poate fi accesata la: http://www.ngo.ro/date/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Sesizare_CNA_RosiaMontana_cumodificari25_10_09.pdf
Puteti urmari un interviu cu Stefania Simion, activista Alburnus Maior, cu privire la contextul sesizarii, la: http://www.youtube.com/ watch?v=Qh4O3F1UPUo Pentru mai multe informatii o puteti contacta pe Stefania Simion la adresa alburnusmaior@ngo.ro sau la numarul: +40 741 588270.