Pentru a treia oara in lunga lor cariera pe o scena romaneasca, si pentru prima data la Bucuresti, trupa belgiana Vaya Con Dios a reusit, pe 13 octombrie, sa umple la refuz Sala Palatului din capitala intr-un spectacol la care s-au vandut absolut toate biletele. Peste 4000 de oameni au ignorat vremea urata de toamna si s-au adunat sa asculte hiturile faimoase ale trupei belgiene, aflata la finalul unui turneu de promovare a celui mai important album al lor de pana acum: "The Ultimate Collection" (2006) - Greatest hits. Acest album este de fapt o reeditare a istoriei "Vaya Con Dios", pe ritmuri muzicale.
Starul serii a fost, bineinteles, solista Dani Klein (55 de ani), singurul membru originar al formatiei, care desi este acum o bunica respectabila, nu si-a pierdut deloc sarmul. Artista a aparut pe scena zambitoare, tunsa scurt, imbracata simplu, cu o bluza alba si pantaloni negri, inconjurata de un decor minimal: o cortina neagra in spatele scenei, un pian, tobe, si o serie de reflectoare cu lumini bine plasate, pentru a pune in valoare artistii. Dani a fost acompaniata de sapte muzicieni talentati: William Lecomte (pian), Sal La Rocca (bass), Hans van Oosterhout (tobe), Red Gjeci (vioara), Maria Lekranty (Backing Vocal), Thiery van Durme (chitara) si Tim Dejonghe (trompeta), care au combinat acordurile de jazz cu muzica gipsy, intr-un melanj imbietor.
Cu vocea ei grava si melodramatica, timbrul ragusit si accentul frantuzesc, solista belgiana a reusit sa vrajeasca publicul bucurestean inca de la primele versuri soptite ale melodiei "Far Gone Now". "Am fost de curand in Angola si exista acolo un cantec pe care eu il iubesc. L-am ascultat prima data prin anii '70 si suna atat de bine, ca m-am indragostit de el. Acel cantec il voi interpreta acum". Interpretarea a fost rasplatita cu ropote de aplauze, dar agitatia publicului a inceput putin mai tarziu, la primele acorduri ale melodiei "I Don't Want to Know", de pe celebrul album "Night Owls" (1990). Insa spectatorii s-au dezlantuit cu adevarat cand Dani a inceput sa cante "Puerto Rico". Au aplaudat ritmat de la inceputul si pana la finalul piesei, ba chiar au incercat, timid, sa se alature artistei, la refren. Desi au fost incurajati de catre ea sa puna mai mult suflet la fredonarea melodiei, nu au reusit. "Credeam ca stiti sa cantati mai bine, in Romania. Poate mai tarziu...", a declarat solista, neimpresionata de performanta lor. Dar chiar daca nu au emotionat-o calitatile vocale ale publicului, doua melodii mai tarziu, Dani a tinut sa sublinieze de data asta o insusire a lor: "Sunt aici de o zi, dar am fost de-a dreptul impresionata de cat de prietenosi sunt oamenii. E ciudat, oamenii obisnuiau sa fie prietenosi si in tara mea, dar ceva s-a schimbat si nu mai sunt asa. Sper ca voi sa nu va schimbati niciodata", a spus inaintea melodiei "Pack Your Memories".
Comunicativa si simpatica, a vorbit in timpul pauzelor cu publicul, incercand sa-l atraga si sa-l implice in spectacol. Dupa ce a cantat "Don't Cry for Louie", prin mijlocul aplauzelor furtunoase, si-a exprimat fascinatia pentru muzica tiganeasca, care a fost sursa de inspiratie pentru o multime de artisti, si s-a lansat intr-o interpretare proprie (jazz) a melodiei "Je L'Aime Je L'Aime" (Djelem, Djelem). Dar cele mai fierbinti aplauze le-a smuls cand a interpretat "Johnny (tu n'es pas un ange)", melodie pe care trupa a preluat-o din repertoriul lui Edith Piaf. Chitaristul si producatorul muzical Les Paul a prelucrat melodia pentru albumul de debut "Vaya con Dios" fara a sti in acel moment (1988) ca acest cantec era romanesc - "Sanie cu zurgalai". De altfel, compozitorul melodiei, Richard Stein (1909-1992) l-a si dat in judecata pe Les Paul pentru plagiat, si a si castigat procesul. "Nu am stiut ca aceasta este o melodie romaneasca, acum stiu", a declarat ca pe o confesiune artista. Piesa "Johnny" a marcat si caderea cortinei. Spectacolul s-a incheiat insa ceva mai tarziu, pentru ca membrii trupei au iesit pentru un bis, cu sticlele de bere in mana, si au mai interpretat doua melodii: "Pauvre Diable" si "Nah Neh Nah". Inainte sa interpreteze ultima lor piesa, Dani Klein i-a provocat din nou pe spectatori sa cante : "O sa cantati de data aceasta? Nu ca la "Puerto Rico", pentru ca sunt cu ochii pe voi! ... Sunteti pregatiti?", a instigat ea publicul infierbantat, aflat deja in picioare. Nu si-a inceput melodia, pana nu a reusit sa obtina un strigat unanim de "Da!". Si, de data aceasta, sala a fost la inaltime. Spectatorii au cantat, au dansat si au aplaudat intreaga melodie.
Concertul de la Bucuresti a fost ultimul din turneul sustinut anul acesta de Vaya con Dios, inaintea lansarii, la finalul acestei luni, mai exact pe 23 octombrie, a unui nou album: "Comme on est venu". CD-ul este editat de Sony, Vaya con Dios devenind astfel, incepand de anul acesta, parte din faimoasa familie Sony, alaturi de Beyonce, Britney Spears si Pink. "Comme on est venu" este primul album de studio al trupei, din 2004 incoace, si majoritatea noilor melodii sunt in limba franceza. Primul single de pe acest nou album - "Les voiliers sauvages de nos vies" a si inceput sa ia cu asalt topurile muzicale europene.
Dani Klein:
"Poti sa intalnesti dragostea de mai multe ori in viata"
Danielle Schoovaerts (Dani Klein) s-a nascut pe 31 decembrie 1953 si este, practic, sufletul formatiei Vaya con Dios. Cu un timbru vocal inconfundabil, combinat cu o frumusete suava si talent de compozitoare, Dani avea deja in spate o lunga cariera muzicala in momentul crearii trupei. Cantase ca back-vocalista in cadrul trupei "Catalog of Cool" si putin mai tarziu ca solista in trupa "Arbeid Adelt!".
Noua formatie, Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), alcatuita din chitaristul Willy Lambregt si contrabasistul Dirk Schoufs, s-a format in jurul lui Dani, in 1985. Cei trei muzicieni au ales numele trupei in timp ce urmareau un documentar TV despre cartierele cubaneze din Miami. Un nume de-a dreptul inspirat, mai ales ca noua trupa avea sa combine ritmurile latino cu blues, flamenco, sansonete si, nu in ultimul rand, rock.
Succesul lor nu se lasa mult asteptat, si albumul de debut, care poarta chiar numele trupei, se vinde ca painea calda. Willy Lambregt este insa primul care paraseste formatia si va fi inlocuit in 1990 de Jean-Michel Gielen. Un an mai tarziu, si Dirk Schoufs da bir cu fugitii. El era si partenerul de viata al solistei. Dirk reprezinta modelul barbatului care ii va marca viata lui Dani, prin nestatornicia lui. "Poti sa intalnesti dragostea de mai multe ori in viata. Am ajuns la concluzia ca sa traiesti cu un singur partener pana la adanci batraneti este oarecum impotriva naturii. Exista si cupluri fericite, care reusesc sa dureze o viata, dar sunt extrem de rare. Problema noastra este ca incercam sa facem totul sa dureze, cand insasi esenta vietii se schimba si noi ne schimbam. E mai bine sa cautam fericirea in interiorul nostru, decat sa contam pe altcineva care sa ne-o aduca", declara ea intr-un interviu, saptamana trecuta, la Bruxelles.
Incapatanata, Dani reuseste sa duca singura mai departe visul lor comun muzical. Pe 24 mai 1991, Dirk moare, bolnav de SIDA, maladie capatata in urma dependentei de heroina. Moartea lui o va marca profund pe artista. Suferinta ei se observa in melodiile melancolice de pe albumul "Time Flies" (1992). Desi este singurul pilon ramas din trupa initiala si componenta "Vaya con Dios" variaza incepand din momentul plecarii lui Dirk, Dani nu schimba numele formatiei. Nici cei noua ani de pauza pe care ii ia de la lansarea in 1995 a albumului "Roots and Wings", pana in 2004, cand lanseaza "The Promise", nu ii diminueaza farmecul si nu ii afecteaza publicul.
Pe langa muzica, cealalta mare iubire din viata lui Dani este fiul ei, Saymon da Saint (32 ani), un muzician pe propriile-i picioare, care lucreaza de la varsta de 16 ani ca D.J., si care a reusit pana in prezent, fara ajutorul mamei, sa isi infiinteze propriul studio muzical - "Itch Factory". Tot Simon i-a daruit lui Dani ceea ce numeste chiar ea "cel mai mare cadou", o nepotica. Cand nu se afla pe scena si nu canta, Dani este imaginea perfecta a unei bunicute linistite: "Imi place sa citesc, sa gradinaresc ore intregi... si uneori chiar tricotez". Nu este deloc ingrijorata de varsta pe care o are si nu incearca s-o ascunda. "Nu este usor sa imbatranesti, atat din punct de vedere estetic, dar mai ales psihic. Cand inaintezi in varsta, incetezi sa mai fi tratata doar ca un obiect sexual si asta, pe de o parte, este o eliberare, pe de alta, o adevarata lovitura data tie, ca femeie, mai ales daca ai fost frumoasa si de succes. Cred ca batalia cu muschii si pielea este pierduta in avans, dar te poti accepta asa cum esti. Tot ce poti sa faci este sa incerci sa ai grija de tine cat se poate, sa-ti ingrijesti atat trupul cat si mintea si sa apreciezi viata", declara ea intr-un interviu.
Pe 19 ianuarie 2010, "Vaya Con Dios" va porni din nou in jurul lumii. Primul lor concert din turneul "Comme on est venu" va avea loc in Belgia, la Varia Theatre. Nu se stie inca daca vor include si Romania in turneu, daca ne vor incanta din nou cu muzica lor.
Chiar daca oamenii din Belgia s-au schimbat si nu mai sunt atat de prietenosi cum si-i amintea Dani, ei inca o iubesc si o pretuiesc. Ca o dovada a aprecierii de care se bucura artista si trupa ei in tara natala, anul trecut, Belgia a emis o serie de timbre postale Vaya con Dios, cu imaginea solistei Dani Klein.
Fotografiile autoarei