Mancaruri cu dovleac

Redactia
Felii de dovleac la cuptor, cu usturoi si salvie

Ingrediente (pentru 4 persoane): o bucata mare de dovleac (1,2 kg), 4 catei de usturoi, 4 fire de salvie, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare
: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati coaja dovleacului, stergeti-l si taiati-l mai intai in doua pe orizontala si apoi felii mai groase pe verticala. Alegeti frunzulitele de salvie. Curatati usturoiul si taiati-l felii subtiri. * Puneti feliile de dovleac intr-un castron, adaugati sarea, usturoiul si uleiul si amestecati pana se patrund bine. * Intindeti feliile pe o tava, dati-le la cuptor si lasati-le sa se coaca circa 40 de minute, avand grija sa le intoarceti pe partea cealalta la jumatatea timpului. Cand s-a rumenit miezul, scoateti dovleacul din cuptor, presarati peste feliile fierbinti frunzele de salvie si serviti-l ca garnitura langa carne sau peste.

Supa de dovleac cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g miez de dovleac, 2 linguri ulei de masline, 2 mere, 1 cub zeama concentrata de legume (Maggie), 4 fire de rozmarin, 1 ceapa, 20 g ghimbir, 1 varf de cutit scortisoara pisata, sare, piper.
Mod de preparare
: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati dovleacul in opt, indepartati semintele si ungeti bucatile cu ulei (o lingura). Asezati-le pe o tava, stropiti-le cu apa si lasati-le sa se patrunda, la cuptor, circa 50 de minute. Dupa ce s-au racit, indepartati coaja. * Caliti ceapa si ghimbirul curatate si tocate marunt, in uleiul ramas, si adaugati dovleacul si un mar si jumatate curatate de coaja si seminte si taiate in sferturi. Lasati-le sa se dunstuiasca putin, incorporati cubul de zeama concentrata si stingeti-l cu 1 l de apa. Lasati dovleacul si marul sa mai fiarba incet 10 minute, adaugati sare, piper si scortisoara si mixati-le in blender, pana ce obtineti o supa groasa si cremoasa.

Dovleac gratinat, cu mere si slaninuta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g dovleac, 3 mere, 1 lingura zeama de lamaie, 20 cl smantana dulce, 150 g slaninuta (bacon), 1 ceapa alba, 4 crengute de cimbru, 100 g telemea nesarata, 4 samburi de nuca, sare, piper.
Mod de preparare
: * Curatati dovleacul de coaja si de seminte si taiati-l in sferturi, spalati si curatati merele (inclusiv de partea lemnoasa) si taiati-le felii mai groase. Stropiti-le cu lamaie si puneti-le, impreuna cu dovleacul, intr-o tava. * Sarati si piperati smantana, turnati-o peste dovleacul si merele din tava si dati-le 20 de minute la cuptor. * Intre timp, taiati telemeaua cubulete. Taiati si slaninuta (baconul) fasii si prajiti-o intr-o tigaie fara grasime. Adaugati ceapa curatata si tocata, lasati-o sa se rumeneasca putin si apoi si samburii de nuca, frunzulitele de cimbru si telemeaua. Amestecati-le, presarati-le peste dovleacul copt si lasati dovleacul inca 40 de minute la cuptor, sa se gratineze.

________________________

DULCIURI

Tarta cu dovleac si sirop

Ingrediente (pentru 8 persoane): 250 g faina, 125 g unt moale, 500 g miez de dovleac, 250 g smantana dulce, 20 cl sirop (la alegere), 1/2 lingurita esenta de vanilie, 2 oua, sare.
Mod de preparare
: * Amestecati faina, untul si sarea cu putina apa, pentru a obtine un aluat omogen. Formati o bila si lasati aluatul sa se odihneasca o ora la frigider. * Taiati miezul de dovleac bucati, fierbeti-l cu putin sirop de fructe intr-o cratita cu capac si lasati-l sa se raceasca. Maruntiti-l, apoi, cu mixerul, adaugand si siropul ramas, smantana si vanilia si la urma incorporati ouale. * Ungeti cu ulei o forma de tarta si tapetati-o cu aluatul intins pe planseta. Turnati deasupra umplutura, dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 40-50 de minute, pana ce se incheaga umplutura. Dupa ce s-a racit, scoateti tarta din forma si serviti-o complet rece.