Numai viata muzicala a Capitalei isi continua nestingherita frenezia de peste vara programand non-stop concerte fierbinti. E si cazul celor doua evenimente din saptamana urmatoare, care aduc la Sala Palatului celebritati ale jazz-ului si baletului. Cunoscute, deja, din alte turnee, atat BUCHAREST MASTERS OF JAZZ, cat si Gala Internationala de Balet "STARS OF 21 CENTURY" au fost considerate adevarate sarbatori ale genurilor si s-au desfasurat cu sala plina.
Greii jazzului
La un an de la editia inaugurala, Masters of Jazz revine cu aceeasi strategie infailibila, care l-a transformat instantaneu in cel mai important eveniment de jazz din Bucuresti: aducerea varfurilor mondiale, a celor mai respectati si celebri muzicieni din lume. Dupa ce au concertat la festivalurile de traditie din Romania, precum Sibiu sau Garana, este momentul ca artisti ca Mike Stern si Jan Garbareck sa apara si pe o scena bucuresteana. Cea de-a doua editie a festivalului va debuta pe 23 octombrie, cu recitalurile sustinute de Richard Bona si de Eliane Elias.
La zece ani de la lansarea primului album, chitaristul american Richard Bona isi va prezenta la Bucuresti cel mai recent disc, "Ten Shades of Blue". "Am fost un copil plangacios si mi s-a povestit ca intr-o zi, in timp ce plangeam, am zarit pe cineva cantand la un instrument numit balafon si am incetat sa mai plang. Se pare ca am fost pur si simplu fascinat", declara artistul. La scurt timp, Richard si-a produs propriul balafon. "Imi aduc aminte ca repetam la el intre 8 si 12 ore pe zi". A inceput sa cante in public la varsta de 5 ani - la biserica din satul sau, alaturi de mama si de surori. Pentru ca nu avea acces la alte instrumente - erau destul de scumpe - a invatat sa si le faca singur, de la fluiere de lemn, la instrumente de percutie. A intampinat insa probleme in momentul in care a vrut sa-si fabrice prima chitara. Nu reusea sa improvizeze niste corzi, dar a gasit solutia la magazinul local de biciclete, folosind cabluri de frana. Inovatia si priceperea sa l-au facut sa devina extrem de popular, primind invitatii la nunti, botezuri, dar si la slujbele de la biserica. De la 11 ani, Richard incepe sa sustina si spectacole. Astfel, reuseste sa-si cumpere o chitara adevarata si sa cante chiar si-n baruri, noaptea. Mai tarziu, ajuns la Paris, primeste un telefon de la Harry Belafonte, care ii propune sa devina directorul muzical al turneelor sale. A fost declicul ce l-a propulsat in lumea "greilor".
Cea de-a doua seara a festivalului il va aduce pe celebrul jazzman Chick Corea pentru a treia oara pe scena Salii Palatului, de aceasta data alaturi de alti doi instrumentisti apreciati, Lenny White si Stanley Clarke, in proiectul "Power of Three". Pe 25 octombrie, Mike Stern, unul dintre cei mai efervescenti chitaristi ai jazzului contemporan, isi va prezenta noul album, "Big Neighborhood". Spre deosebire de multi alti jazzmani, Stern este un extrovertit, un tip care face spectacol, comunica cu publicul si lasa o impresie de neuitat. In aceeasi seara, Brandford Marsalis, laureat de trei ori al premiilor Grammy, va incheia prima etapa a festivalului, urmand ca exact peste o luna, pe 25 noiembrie, sa fie programat concertul legendarului Jan Garbareck.
Gigantii baletului
Desfasurata pe 21 februarie, prima editie a Galei Internationale de Balet a fost o surpriza, Bucurestiul devenind astfel al cincilea oras, dupa Tokio, Paris, New York si Moscova, in care poposeste acest ambitios proiect, ce strange laolalta balerini ai unor importante companii europene. A fost o seara de vis pentru amatorii de balet. Cum cei mai aplaudati dansatori au fost rusii, si in aceasta a doua editie ei vor fi cei mai numerosi, fie ca reprezinta companii germane, spaniole, engleze, precum Berlin Opera Ballet, Royal Ballet, Hamburg Ballet, sau, din Rusia, Bolshoi Ballet sau Kirov Ballet. Asadar, pe 7 noiembrie, cativa dintre cei mai buni balerini ai Europei vor dansa la Bucuresti, in cea de-a doua editie a Galei Internationale de balet.