Efectul de sera, generat de emisiile de gaze industriale si casnice (CO2, metan, fluoruri etc.), a topit deja 40 la suta din calota de gheata de la Polul Nord. O suprafata de gheata cat Europa s-a transformat in teren uscat, arid si amenintator pentru omenire. Din uriasa platosa inghetata a Groenlandei, a mai ramas ceva mai mult de jumatate! In Antarctica, topirea ghetii are loc cu o asemenea viteza, incat savantii britanici apreciau zilele trecute ca in maximum 30 de ani stratul inghetat va disparea, si o data cu el pinguinii si toata fauna specifica. Guvernele lumii se reunesc si concep protocoale, stabilesc cote de CO2 transferabile si permit vanzarea de certificate de poluare de la o tara la alta, de parca ar fi vorba de planete diferite. Spre exemplu, Romania, a carei industrie grea nu mai emite nici CO2, nici marfuri si servicii pentru export, a ajuns sa "exporte" cote de emisii Germaniei sau SUA, ca nu cumva marii rechini industriali de acolo sa-si inchida uzinele poluante. Astfel de tranzactii imorale se produc peste capul oamenilor simpli, care raman sa suporte consecintele. Numai ca, in ultimul timp, tanara generatie a Romaniei pare a-si lua soarta in propriile maini. Daca, in domeniul IT, Romania este printre primele puteri ale lumii (conform aprecierii recente a ambasadorului SUA, Mark Gitenstein), tehnologia informatiei aducandu-si o contributie incredibila de 8 la suta din PIB, in privinta luptei impotriva poluarii s-a dat un start la fel de promitator. Fara sa mai astepte noi protocoale ONU sau UE, alarmati de evolutia vremii, un grup de tineri bucuresteni, in frunte cu Alexandru Popescu (creatorul site-ului www.VreauCredit.ro), au pus la punct un site-ghid (www.StopCO2.ro) cu ajutorul caruia ne putem calcula "amprenta" de CO2 in viata de fiecare zi. Daca dorim sa traim in mod ecologist, in practica si nu in vorbe, atunci, in premiera nationala, ne putem ghida dupa masuratorile stiintific determinate de site-ul amintit.
Calculeaza-ti amprenta de carbon (CO2), traieste verde!
Incepand din 13 octombrie, pe site-ul www.StopCO2.ro, creat in parteneriat cu BCR, este disponibila si o lista a centrelor de reciclare din toata tara, structurata pe cinci categorii poluante: electrice si electronice, fier, hartie si carton, plastice si telefoane mobile. Cu alte cuvinte, site-ul ofera nu numai metode de calcul teoretice, ci da si sfaturi practice pentru asa-numitul "eco-living" (traiul verde, ecologist). Calculatorul amprentei de dioxid de carbon (CO2) este impartit in 3 sectiuni principale: consum casnic, electricitate si transport. Fiecare sectiune contine intrebari simple, insa relevante pentru formula de calcul final. Raspunsurile sunt la indemana tuturor, multe dintre ele fiind cifre care pot fi regasite pe facturile de gaze, electricitate sau apa ale fiecaruia dintre noi. Indiferent de ocupatia noastra, sunt sanse mari ca vom folosi calculatorul, vom privi la televizor, vom utiliza fierul de calcat, vom conduce o masina, vom face dusuri calde etc. etc. Toate aceste actiuni produc dioxid de carbon (CO2).
Calculatoare precum cel de pe www.StopCO2.ro ne ajuta sa calculam in mod corect cat dioxid de carbon producem, ajutandu-ne sa evaluam corect propriile actiuni si sa putem schimba ceva in comportamentul nostru cotidian. Elaborat special pentru Romania, unde costurile gazului, ale electricitatii, carburantilor si energiei termice sunt in general mai mici decat in vestul Europei, calculatorul www.Stop CO2.ro este personalizat in functie de caracteristicile tarii noastre, fiind singurul care-ti garanteaza o amprenta corecta. De notat ca, la finalul testului, esti directionat catre ONG-uri care se ocupa special cu plantarea copacilor, pentru a-ti putea "neutraliza" amprenta de dioxid de carbon; cu alte cuvinte, plantezi copaci pentru a-ti ispasi pacatele excesului de comoditate si consumism. Acest calcul este, pana la urma, modalitatea cea mai eficienta de a te pozitiona in raport cu ceilalti. Afli, inveti si schimbi impreuna cu StopCO2.ro.