Radu Mihaileanu la Festivalul de Film de la Roma

Mariana Cris
Regizorul francez de origine romana va fi prezent, pe 18 octombrie, la Festivalul International de Film de la Roma, unde, in cadrul unei proiectii exceptionale, in afara competitiei, isi va prezenta in premiera filmul sau, "Le Concert", o co-productie franco-ruso- romana, din distributia caruia fac parte si actorii romani Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru si Maria Dinulescu.

Publicul din Romania a aflat de regizorul Radu Mihaileanu relativ tarziu, cand a fost prezent la noi cu filmul sau "Traieste", pentru care, in anul 2006, a primit Premiul Cesar pentru cel mai bun scenariu original. In fapt, Radu Mihaileanu s-a nascut la Bucuresti, la 23 aprilie 1958, intr-o familie de evrei. Tatal sau, jurnalistul Mordechai Buchman, a evadat din lagarul de concentrare, unde fusese deportat de nazisti, schimbandu-si identitatea si luandu-si numele de Ion Mihaileanu. Sub acest nume, Ion Mihaileanu scrie scenariul primului film al lui Lucian Pintilie, "Duminica la ora sase", ce a avut premiera in 1965. Mama regizorului a lucrat ca redactor la Editura Tineretului.
Radu Mihaileanu a plecat in 1980 din Romania, stabilindu-se, la inceput, in Israel, si mai apoi in Franta. Acum, el este cunoscut ca regizor francez, avand in palmares peliculele "Trahir" ("A trada"), "Train de vie" ("Trenul vietii"), "Les Pygmees de Carlo".
Anul trecut, Radu Mihaileanu a inceput filmarile la premiera "Le Concert". Lungmetrajul a fost filmat in proportie de 60% in Romania, la Studiourile Castel Film, dar si la Institutul "Ana Aslan", sau la Arenele Romane. Apoi a petrecut o saptamana in Rusia si restul la Paris. Distributia filmului ii include pe actorul rus Aleksei Guskov, pe Lionel Abelanski, folosit de regizor si in filmul "Trenul vietii", Melanie Laurent, care a castigat, in 2007, un Premiu Cesar pentru debutul in pelicula lui Philippe Lioret, "Je vais bien, ne t'en fais pas", precum si actorii romani Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru, Ovidiu Cuncea si Maria Dinulescu.
"Le Concert" este o comedie dramatica, care il are in centru pe dirijorul Orchestrei Teatrului Balsoi din Moscova, Andrei Filipov. Era considerat cel mai mare muzician al URSS, pana cand a fost concediat, pentru ca nu a vrut sa se desparta de colegii lui, evrei. Treizeci de ani mai tarziu, Filipov lucreaza tot la Balsoi, dar ca om de serviciu. Intr-o noapte, in timp ce curata biroul directorului in functie atunci, sustrage un fax, prin care orchestra era invitata sa efectueze un turneu la Paris, in celebra sala Pleyel. Filipov se gandeste la o stratagema: isi cheama toti colegii, pentru ca impreuna sa treaca drept membrii Orchestrei Teatrului Balsoi. Acesta este punctul de plecare al comediei amare "Le Concert", ce se inscrie in linia filmelor realizate de Radu Mihaileanu privind viata evreilor din Europa de Est.
Dupa Festivalul de la Roma, filmul va fi prezentat in premiera si in Franta, pe 4 noiembrie, iar pe 20 noiembrie, in prezenta regizorului, in Romania. Distributia filmului pentru Romania este asigurata de Compania Independenta Film. Totodata, filmul a fost achizitionat inca din luna mai de Wild Bunch, companie de distributie din Franta si SUA, pentru o suma de un milion de dolari. De asemenea, filmul a fost pre-achizitionat de companiile Hopscotch, pentru Australia, Optimum, pentru Marea Britanie, Cinema Mondo, pentru Scandinavia si Comstock, pentru Japonia.
"Le Concert" este un film care, inca de la avanpremiera, are un mare succes mondial.