Alte leacuri pentru durerile menstruale si premenstruale

Cititor Formula AS
Comprese cu otet

Sunt invatatoare pensionara si va pot oferi o metoda naturista pentru a scapa de durerile menstruale insuportabile. Nimic mai simplu. Iata cum am procedat eu timp de 22 de ani (am aflat "reteta" de la bunica, pe cand aveam 34 de ani): pe o batista turnam otet alimentar de 9gr., asezam batista uda pe zona pubiana, peste ea puneam un plastic, apoi chilotul. Durerile trec ca prin farmec, chiar daca s-ar putea sa apara o cantitate mai mare de menstruatie, insa fara dureri. Cand batista se usuca, se umezeste din nou si se procedeaza asa cat timp este necesar. Acest remediu are un efect mult mai puternic si mai rapid decat orice alt calmant: nu este costisitor si este la indemana oricui. Va doresc multa sanatate tuturor cititorilor si cititoarelor acestei minunate reviste si nu in ultimul rand redactiei "Formula AS". Cu stima si prietenie,
inv. pensionara IOANA STEFAN - Bucuresti

Macerat de plante

Pentru dismenoree va recomand un amestec de plante cu efecte antiinflamatoare si antispastice: lemn-dulce, roinita, fenicul, cimbru, valeriana, care se amesteca bine. Se pun la macerat 3 lingurite din plantele maruntite, la 500 ml apa plata sau de izvor, se lasa 8 ore, apoi se strecoara si se bea lichidul in cursul unei zile, inainte de mese. Ajuta mult si masajul in zona abdominala, cu ulei de masline, in care se pun cateva picaturi de ulei volatil de levantica. Acesta se va realiza zilnic, in afara perioadei menstruale. De asemenea, recomand si baile calde, seara, inainte de culcare, adaugand in apa din cada cate 5-7 picaturi de ulei volatil de levantica, portocal sau pin.
VASILE STANCIU - Bucuresti

Ceai de coada-soricelului

Pentru ca durerile menstruale sa dispara, se bea ceai de coada-soricelului indulcit cu putina miere de albine. Cura se incepe cu o zi sau doua inainte de ciclu si dureaza pe tot parcursul acestuia. O cana de ceai dimineata, pe stomacul gol, si una seara, la culcare, ajuta foarte mult. Cand ciclul debuteaza, se bea imediat o cana de ceai si se sta linistita in pat. Ceaiul se bea incet, fara graba. Va doresc multa sanatate!
IULIANA BALAN - Timisoara

Marar, coada-calului, pelin

Va recomand cateva remedii foarte eficiente in caz de dureri menstruale:
* Tinctura de marar. In 100 ml alcool de 45-50gr. se pun 5-7 lingurite de planta uscata (seminte si parti aeriene), maruntita cu rasnita de cafea. Se lasa la macerat 7 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticle mici, inchise la culoare. Se ia o lingurita de tinctura diluata in jumatate pahar cu apa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum 21 de zile. (Tinctura de marar se gaseste si la magazinele naturiste.)
* Pulberea de seminte de marar. Semintele se macina fin cu rasnita de cafea. Daca mai raman bucati nemacinate, se cern. Se ia cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. O cura dureaza minimum 21 de zile. Ambele tratamente cu marar au ca efect reglarea ciclului menstrual, remedierea amenoreei, cresterea sanilor, marirea secretiei lactate la femeile care alapteaza, incetinirea ritmului de crestere a pilozitatilor, accentuarea caracterelor feminine, in general.
* Coada-calului: 1 lingura de coada-calului, uscata si maruntita, se fierbe intr-un litru de apa. Daca menstruatia este extrem de abundenta, se ia cate o lingura de fiertura la fiecare 2 ore. Cand ciclul incepe sa se normalizeze, se ia cate o lingura de fiertura de trei ori pe zi.
* Radacina de pelinarita (pelin negru). Radacina, uscata sau proaspata, se taie marunt si se fierbe. Fiertura se strecoara si din ea se bea cate 50 ml, de doua-trei ori pe zi, in functie de abundenta menstruatiei. Pentru 1 l de apa se folosesc 4-5 radacini de pelinarita.
TRANDAFIRESCU MINODORA - Bucuresti

Cretisoara, mladite de zmeur

Urmatorul amestec de plante medicinale ajuta mult la alinarea durerilor menstruale: cretisoara, traista-ciobanului, frunze de zmeur, urzica moarta alba, troscot. Plantele se rasnesc pulbere se amesteca in proportii egale. Din amestec se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, la intervale egale, cu 30 minute inainte de masa, se tine sublingual 15-20 minute, apoi se inghite cu putina apa plata. Este bun si extractul hidro-glicero-alcoolic de Rubus Idaeus (mladite de zmeur), cate 5 picaturi, dimineata si seara.
Dr. ANDREEA DRAGOMIRESCU