Bucatarie nostalgica

Redactia
Dor de dulciurile copilariei (I)

Galuste cu prune

Ingrediente (pentru 14 bucati): 1 cub de drojdie proaspata (42 g), 200 ml lapte, 1/2 lamaie, 500 g faina, 30 g zahar, 1 priza sare, 1 ou, 50 g unt moale, 14 prune, 14 cuburi de zahar, faina pentru planseta, 100 g unt, 2 linguri pesmet, 1 lingura zahar praf.
Mod de preparare
: * Se faramiteaza drojdia si se lasa sa se dizolve in laptele caldut. Se rade coaja lamaii spalate si sterse si se pun intr-un castron mare faina cernuta, zaharul, coaja rasa de lamaie, sarea, oul si untul. * Se adauga drojdia topita in lapte si se framanta - mai intai cu mixerul si apoi cu mana - un aluat neted, care se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la temperatura camerei, circa o ora, pana ce isi dubleaza aproape volumul. * Se spala prunele, se rup in doua (nu se desprind jumatatile de tot), li se scot samburii si se pune cate un cub de zahar in fiecare pruna. * Se mai framanta o data aluatul cu mana, se formeaza un sul si se taie in 14 bucati egale. * Se aplatizeaza cu palmele fiecare bucata de aluat, se aseaza pe ea o pruna, care se acopera apoi cu aluatul si se formeaza galustele, avand grija sa fie bine lipite, ca sa nu se desfaca. * Se pun galustele pe o planseta infainata, se acopera cu un servet si se lasa sa creasca inca 30 de minute. * Se fierb pe rand galustele in aburi, circa 20 de minute (intr-o sita introdusa in oala, peste apa care clocoteste). * Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se lasa sa se rumeneasca. Galustele se servesc fierbinti, presarate cu pesmet, zahar pudra si bucatele de unt.

Mere in aluat

Ingrediente (pentru 6 portii): 150 g faina, o lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 1 ou intreg, 1 galbenus, 1/4 l lapte, 4 mere potrivite, unt pentru prajit, 75 g zahar, 1 lingurita scortisoara macinata.
Mod de preparare
: * Se cern intr-un castron faina si praful de copt si se amesteca cu sarea. Se adauga oul intreg si galbenusul, se toarna laptele, putin cate putin, amestecand puternic cu telul, ca sa nu se faca cocoloase si se lasa aluatul sa se umfle circa 15 minute. * Se curata merele de coaja, li se scoate partea lemnoasa cu un aparat special sau cu un cutit subtire (merele sa ramana intregi), se taie felii groase de 1 cm si se zvanta cu hartie absorbanta. * Se incinge untul intr-o tigaie inalta sau intr-o cratita mai mare si se incearca temperatura, introducand o lingura pe fundul recipientului (daca se formeaza basicute, temperatura e potrivita). * Se dau feliile de mar prin aluat, se scurg putin si se rumenesc in untul incins, cate 2 minute pe fiecare parte (feliile nu trebuie sa se atinga una de alta). * Se scot apoi merele din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. * Se amesteca zaharul cu scortisoara si se tavalesc in ele merele fierbinti. Se servesc imediat, pentru ca invelisul de aluat risca sa se inmoaie.

Orez cu lapte domnesc

Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g orez cu bobul lung, 1/2 baton de vanilie, 750 ml lapte, 80 g zahar, sare, 500 g visine (din compot), 6 foi de gelatina alba, 125 g frisca batuta, 2 linguri migdale feliate, eventual 2 linguri rom.
Mod de preparare
: * Se spala orezul intr-o strecuratoare, se despica batonul de vanilie pe mijloc (pe lung) si se razuieste miezul cu lama unui cutit. Se pune pe foc laptele, impreuna cu zaharul, sarea, batonul si miezul de vanilie si cand clocoteste se adauga orezul si se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 15 minute (batonul de vanilie se indeparteaza). * Se lasa visinele sa se scurga. Se inmoaie gelatina in apa rece, se stoarce si se incorporeaza in orezul cald. Se lasa orezul sa se raceasca. * Cand incepe sa se intareasca orezul, se adauga frisca batuta si visinele. * Orezul se tine la frigider - eventual peste noapte - ca sa se inchege bine si se serveste presarat cu felii de migdala prajite (fara grasime) si lasate sa se raceasca.