Legume uitate (II)

Rodica Demian
Bucatarie de acum 100 de ani

VARZA CREATA

Alaturi de cartofi si de ceapa, era al treilea fel important de mancare din satele ardelenesti. Preparata sub forma de supa (lucicos), transformata in budinca, cu orez si cu carne (varza a la Cluj) sau pusa in placinta facuta din foi subtiri de faina si apa (retise), atingea suprematia la vreme de sarbatoare, cand o varza intreaga era fiarta si umpluta cu tocatura de carne (crautar). Un fel popular si festiv totodata, recomandat pentru vremea friguroasa de iarna.

Reteta

Ingrediente: o varza creata frumoasa, pentru 4-6 persoane, 200 g carne tocata (amestec de vaca si porc), 200 g ficat de pasare, 2 oua, sare si condimente la alegere (2 lingurite).
Mod de preparare
: Se spala varza si se pune la fiert intr-o oala cu apa sarata, vreme de 15 minute. Se lasa sa se raceasca. In vremea asta, se prepara umplutura, amestecand tocatura, ficatul tocat si el, condimentele, sarea si ouale. * Puneti varza pe un servet si desfaceti-i frunzele, fara sa le rupeti, pana ce in mijlocul ei raman doar coceanul si cateva frunze in jurul lui (cam cat un pumn). * Scoateti aceasta "inima" si puneti in locul ei o parte din umplutura (cam jumatate), apoi adunati la loc frunzele, una cate una, intercaland intre ele restul tocaturii. * Puneti varza reconstituita intr-o cratita, cu putina apa, la cuptor, la foc mic, vreme de o ora si jumatate. In ultimele 15 minute, asezati in oala, de jur imprejurul verzei, carnati afumati.

PRAZUL ALB

Popular mai ales in Oltenia, in urma cu 50-100 de ani, prazul este astazi o mancare nationala, mai ales la vreme de post. Candva, purta si galoane europene. In anul 640, dupa o batalie sangeroasa intre saxoni si galezi, ultimii, ca sa se distinga pe campul de lupta de adversarii lor, purtau pe caschete cate-un praz (s-ar putea ca prazul sa fi ajuns in Tara Galilor din... Carpati, dus acolo de soldatii daci, pusi de romani sa le apere granitele imperiului. Tot de la daci au mostenit scotienii si cimpoiul, precum si dansul calusarilor, pe care il mai joaca si azi, exact ca la noi).

Supa de praz cu sunculita afumata

Ingrediente: 4 praji frumosi, o ceapa, 4-5 felii de sunculita afumata, putin untdelemn, 1 litru de lapte de vaca, sare.
Mod de preparare
: * Curatati si tocati ceapa. Caliti-o pe foc mic, cu putin untdelemn. * Spalati bine prazul, scoateti partea alba a tulpinei si taiati-o in rondele subtiri. Puneti-l in cratita peste ceapa, pana se aureste. Varsati jumatate din lapte in cratita, puneti feliile de slaninuta afumata si lasati sa fiarba o jumatate de ora. Adaugati restul laptelui, gustati de sare. Supa se serveste fierbinte, cu bucatile de slaninuta taiate mai mic si cu felii de paine de casa.

SALSIFI (Barba caprei)

Planta originara din Europa centrala, e pomenita inca din secolul 15 in calendarele horticole din Anglia. Foarte la moda in Romania, intre cele doua razboaie, astazi se cultiva mai ales in Italia, in Toscana.

Reteta

Radem cu un cutit de os sau inoxidabil pielita neagra a radacinilor. Pe masura ce le curatam le punem in apa rece cu putin otet, ca sa nu se innegreasca. Le fierbem in apa clocotita cu sare, pana ce se inmoaie. Le strecuram si le prajim in untdelemn sau in unt sau le facem pane, intregi sau taiate mai scurt, si le servim cu sos alb. Se pot si praji, date prin aluat de clatite. Salsifi se gaseste si la noi, in supermarket.

MUSTARUL

Cunoscut mai degraba sub forma de condiment, obtinut din semintele lui, in zona estica a Romaniei, mai ales in Dobrogea, turcii si tatarii il preparau si ca planta, pe care o bagau in placinte sau o transformau in salata. Primavara, frunzele mustarului sunt fragede si extrem de gustoase, asemanatoare cu ale ridichilor.

Frunze de mustar la tigaie

Ingrediente: cativa pumni de frunze tinere de mustar, 4 felii de bacon (sunculita afumata), untdelemn, otet si sare.
Mod de preparare
: alegeti si spalati frunzele de mustar. Dati-le intr-un clocot in apa fiarta cu putina sare. Strecurati-le. * Puneti sunculita sa se prajeasca intr-o tigaie cateva minute. Asezonati cu sare (daca mai e nevoie) si cu otet.