Elena Udrea, o sansa pentru Rosia Montana?

Ion Longin Popescu
Luptatorii pentru salvarea Rosiei Montane au primit cu multa speranta vestea ca ministrul turismului, Elena Udrea, a preluat conducerea Ministerului Mediului.

In aceste circumstante, este de bun simt sa te intrebi: cine, daca nu ministrul turismului, ar putea avea o mai mare deschidere fata de dezvoltarea prin turism a zonei Rosia Montana? Iar turismul, sa nu uitam, este o prioritate strategica a actualului guvern atata vreme cat va mai fi in functie! Cel putin asa suna declaratia ministrului Udrea, si de aici pleaca intreg optimismul celor ce se opun proiectului minier. Iata cum suna declaratia de principiu a ministrului Elena Udrea: "Am spus si repet mereu: dezvoltarea turismului este o sansa de redresare si relansare economica a Romaniei, este o modalitate de a aduce mai multi bani la bugetul statului, de a crea noi locuri de munca, de a aduce bunastare comunitatilor locale. Turismul este, in opinia actualului Guvern, o prioritate strategica de dezvoltare a tarii noastre ". Membrii Asociatiei Alburnus Maior si Centrul de Informare al Fundatiei Soros de la Rosia Montana o asteapta pe doamna ministru intr-o vizita urgenta la fata locului. Daca fostul ministru, Nemirschi, nu a gasit timp sa descinda intre rosieni, lansand in schimb tot felul de declaratii confuze, localnicii sunt siguri ca ministrul Elena Udrea va confirma, prin vizita sa, potentialul turistic fara egal de la Rosia Montana.

Eurodeputatul Daciana Sarbu ii scrie ministrului Elena Udrea

Cunoscuta pentru sprijinul pe care l-a oferit constant opozantilor proiectului minier din Apuseni, eurodeputatul Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European, i-a trimis luni, 5 octombrie, o scrisoare deschisa doamnei Elena Udrea, ministrul turismului si ministrul interimar al mediului, privind situatia de la Rosia Montana. Iata cateva fragmente din scrisoarea sosita recent de la Bruxelles: "Personal, cred ca exploatarea miniera bazata pe cianuri nu poate fi una dintre solutiile de dezvoltare a Rosiei Montane, nici pentru oameni, nici pentru mediu si nici pentru patrimoniul cultural si istoric al acestei regiuni. In acelasi timp, consider ca statul roman este dator sa creeze o alternativa. Iar o cale catre dezvoltare este cu siguranta turismul. Faptul ca dvs. va ocupati acum si de politica de mediu a Romaniei va poate ajuta sa aveti o viziune completa asupra regiunii Rosia Montana. Stimularea de catre stat a investitiei in turismul regiunii ar aduce nu numai un plan de viitor pentru locuitorii sai, dar si o destinatie turistica de prim rang pentru Romania. Astfel, in zona s-ar crea locuri de munca, s-ar atrage investitii suplimentare, care ar sustine atat familiile, cat si autoritatile locale, ajutandu-le sa realizeze tranzitia dinspre o zona lipsita de speranta catre o regiune prospera, care isi valorifica resursele in mod durabil si garanteaza reusita generatiile viitoare. Toate acestea, intr-o armonie perfecta cu mediul natural. Iar Romania ar putea beneficia, in acest fel, de un pol nou al activitatii turistice care, in viitorul apropiat, ar putea chiar primi statutul de "UNESCO World Heritage Site ", asigurand un rol proeminent al tarii noastre pe harta destinatiilor turistice de top. Vestigiile minelor romane sunt o comoara inestimabila a Romaniei. De aceea, consider ca e de datoria mea sa propun turismul ca solutie pentru Rosia Montana si sa va transmit rugamintea ferma de a lua in calcul o implicare cat mai rapida a ministerului dvs. si a guvernului Romaniei ".
Cele 4 miliarde extrase din joben au aparut din nou pe ecrane. Din fericire, romanii nu pot fi dusi de nas, precum aborigenii din lumea a treia. Ei sunt mai degraba interesati de sansa pe care un ministru vizionar o poate da dezvoltarii turismului, acolo unde altii isi propun sa deverseze cianuri. Sansa pe care speram ca doamna Elena Udrea n-o va rata. Caci, sa nu uitam: pozitia fata de Rosia Montana ar putea reprezenta diferenta dintre a fi sau a nu fi viitorul presedinte al Romaniei.