INSOMNIA

Rodica Demian
Milioane de oameni se zvarcolesc noaptea in pat incercand, zadarnic, sa adoarma.

Conform unui sondaj recent (Forsa), fiecare a doua femeie si fiecare al patrulea barbat au probleme cu somnul. Majoritatea celor chestionati au declarat ca pricina insomniei e stresul, urmat indeaproape de problemele familiale si de cele legate de sanatate. Ca sa aflam ce se poate face contra noptilor albe, am apelat la un interviu preluat din presa engleza. In Occident a aparut o noua ramura medicala - somnologia, preocupata exclusiv de problemele legate de insomnii.

Dr. Michael Crowe

"Raul e de natura psihica"


- Fiecare om are, cateodata, probleme cu somnul. Cand e cazul sa ne adresam unui medic?

- Cand insomniile se instaleaza noapte de noapte si dureaza mai mult de patru saptamani. Din pacate, in majoritatea tarilor europene, tratamentele contra insomniei se afla abia la inceput, asa ca uneori dureaza ani de zile pana cand un insomniac poate fi vindecat. In principiu, cine are probleme ar trebui sa se adreseze unui somnolog. In absenta lui, cei in cauza pot fi tratati de neurologi, psihiatri si psihologi.

- In spatele tulburarilor de somn se afla probleme psihice?

- Exista 82 de diagnostice diferite pentru insomnie, ale caror cauze sunt diferite. Sforaitul, de pilda, poate fi la fel de nociv pentru somn ca si o depresie. Dar la majoritatea pacientilor, raul e de natura psihica: probleme la locul de munca, un divort, moartea cuiva apropiat. Tipic pentru aceste situatii e faptul ca desi, cu vremea, cauzele se estompeaza, tulburarile de somn persista.

- De ce este somnul suficient atat de important pentru sanatate?

- Somnul este un proces activ, care ne guverneaza sanatatea si personalitatea. Somnul ne face frumosi, destepti si ne garanteaza succesul. Stim cu totii ca dupa o noapte alba ochii ne sunt tulburi si pielea ofilita si cenusie. Printre alte procese, in timpul somnului se produc hormonii responsabili de regenerarea celulara. Cine doarme prea putin pe durate lungi risca pungi umflate sub ochi si riduri adanci. Dar tot noaptea, in somn, sunt stocate problemele cu care ne-am confruntat peste zi, gandurile negre, pe care subconstientul incearca sa le rezolve.

- Sa intelegem ca oamenii de succes se aleg dintre cei ce dorm sanatos?

- Fara indoiala. Sa luam, de pilda, o meserie la moda: jucatorii la bursa. Un sondaj recent, realizat de psihologii americani, arata cat se poate de clar ca succesul lor are, pe langa abilitatile innascute de a specula situatii financiare, o legatura directa cu somnul. Astfel, aceia dintre ei care dorm bine elaboreaza noaptea, in somn, strategii pe care a doua zi le aplica cu mult succes. In ce-i priveste pe insomniaci, a doua zi ei se confrunta cu aceleasi probleme pe care le-au avut cu o zi inainte. Pentru ei, noaptea n-a fost un sfetnic bun. Cand e vorba de decizii rapide, persoanele care dorm bine se afla totdeauna in avantaj.

- Se spune ca lipsa somnului produce si boli...

- Intr-adevar, lipsa somnului favorizeaza aparitia unei serii intregi de boli, ca diabetul, afectiuni ale inimii, hipertensiune. Un studiu american intins pe mai multi ani a stabilit legatura dintre calitatea somnului si varsta. S-a aflat, astfel, ca persoanele cercetate, care dormeau intre sapte si opt ore pe noapte, atinsesera o varsta mult mai inaintata decat cei ce dormeau mai putin. Din punct de vedere statistic, cine doarme insuficient nu are sanse prea grozave de viata lunga.

- Sa intelegem ca oamenii care dorm mai putin de sapte ore pe noapte sunt supusi riscului?

- Durata somnului e determinata strict individual. Napoleon dormea doar patru ore, in vreme ce Einstein dormea noua ore pe noapte. Conform ultimelor cercetari, minima absoluta coboara la cinci ore de somn obligatorii pe noapte, pentru ca organismul sa se poata regenera.

- Unii oameni se trezesc cu greu dimineata, in vreme ce altii sunt la ora cinci in picioare. Trezitul devreme se poate invata?

- Nu prea. Faptul ca esti, mai degraba, "privighetoare" decat "bufnita" este innascut si nu se poate schimba. Se stie, totusi, ca oamenii care peste zi stau mai multa vreme afara, in aer liber, care fac miscare suficient, seara adorm mai repede si se trezesc mai usor dimineata. In plus, devenim activi mai usor daca dimineata, cand ne trezim, ne cade lumina pe fata.

- Ce putem face, cand insomniile devin persistente?

- Inainte de toate, e necesar un diagnostic precis, legat de cauza lipsei somnului. Uneori, medicamentele sunt si ele necesare, pentru a scapa de chin. Cele mai folosite in momentul de fata sunt asa-numitele substante Z (Zolpidem, Zopiclon), care se administreaza sub prescriptie medicala, si nu mai mult de trei saptamani.

- Remediile pe baza de plante sunt de folos?

- Orice tratament ar trebui sa inceapa, practic, cu ele. Nu creeaza dependenta si rezolva problemele mai simple legate de insomnii.

- Ce alte recomandari mai aveti?

- Sa aplicam o igiena corecta a somnului. Prin asta se intelege sa nu ne uitam la televizor in camera de dormit, sa mancam seara cu cel putin trei ore inainte de a ne culca, sa nu bem mai mult de un pahar de alcool, fiindca altfel somnul devine nelinistit.

CA SA DORMITI MAI BINE

Mica serenada de noapte

Tonurile muzicale armonioase linistesc si predispun la somn, cu conditia ca ritmul lor sa nu fie rapid si instigator. Daca se asculta jazz, muzica clasica sau usoara, asta depinde de gust. Eficiente sunt si CD-urile prezente in magazinele muzicale, alcatuite anume pentru a linisti.

Relaxare

Stresul este considerat cauza principala a insomniilor. Pentru ca enervantul carusel al gandurilor sa fie oprit, specialistii recomanda in unanimitate relaxarea prin apelarea la tehnici orientale: meditatii yoga, antrenament autogen, respiratii.

Ambianta dormitorului

Afara cu televizorul, computerul, telefonul! Sunt obiecte utile, dar care nu au ce cauta in camera de dormit.

LEACURI STRAVECHI

In ciuda cercetarilor de laborator impresionante, oamenii de azi continua sa sufere de aceleasi probleme de somn ca si stramosii lor. Din cate se spune, retetele lor erau foarte eficiente

CHINA

Cascatul profund


Medicii chinezi le recomandau insomniacilor sa caste profund si indelung inainte de a se vari in pat. Odata culcati, pacientii trebuiau sa-si fixeze varful limbii in dosul dintilor de jos si sa se concentreze pentru a o pastra in aceasta pozitie, pana ce adormeau. Trucul ii elibera de gandurile negre de peste zi, permitandu-le sa se destinda si sa adoarma.

GRECIA

Usturoi zdrobit


In timpul cuceririi Egiptului de catre Alexandru cel Mare, soldatii lui au descoperit diverse rudimente de medicina populara, printre care si faptul ca insomnia poate fi combatuta cu usturoi. Grecii au dus aceste remedii in tara lor de origine.
Reteta: imediat inainte de a va culca, zdrobiti doi catei de usturoi si adaugati cateva picaturi de untdelemn de masline. Ungeti amestecul pe o felie de paine. In acelasi mod poate fi folosita si ceapa rosie, rasa marunt.

ANGLIA

Conuri de hamei


In Evul Mediu, insomnia se combatea cu conuri de hamei transformate in infuzii sau varate in perne de dormit. Pentru a le spori eficienta, erau expuse la soare.

SUA

Infuzie de trifoi


Primii colonisti americani au descoperit foarte repede ca florile trifoiului rosu erau un veritabil tezaur de sanatate. Infuzia preparata din ele avea gust bun si favoriza somnul, cu proprietatile ei calmante.
Reteta: varsati 250 ml apa clocotita peste 2 linguri de flori de trifoi rosu, proaspete sau uscate. Lasati-le sa se infuzeze, apoi strecurati lichidul. Adaugati o lingurita de miere, care favorizeaza, si ea, somnul. In plus, capacitatea ei de a retine lichidele in organism previne urinatul nocturn.

GERMANIA

Apa rece


Poate fi utilizata in diverse moduri, pentru a ajuta o persoana sa-si gaseasca somnul. Remediile urmatoare sunt foarte populare in Germania:
Reteta: * lasati sa va curga apa rece pe glezne, vreme de cateva minute, cu putin inainte de a va culca. * Faceti o baie scurta de sezut. Umpleti cada cu putina apa rece si scufundati-va in ea doar cu sezutul si picioarele. Puteti prelungi progresiv durata procedurii, pana la cateva minute. Aceste doua remedii favorizeaza somnul si intaresc organismul contra bolilor anotimpului rece. Persoanele varstnice, suferind de tulburari circulatorii, nu trebuie sa practice baile reci de sezut.