Legume uitate (I)

Rodica Demian
Din nou la moda: bucataria de pe vremea bunicii

In urma cu o suta de ani erau nelipsite de pe mesele taranilor si ale orasenilor mai saraci. Apoi au fost transformate in cenusarese. Mancarurile din carne au pus la colt legumele si ierburile traditionale. Din fericire, un suflu ecologic innoitor reabiliteaza vechile soiuri, care apar din nou pe tarabele din piete, ademenindu-ne cu gustul si aromele lor. Napii, guliile, pastarnacul, dovleacul, topinamburul, susaiul si sparanghelul de padure cunosc, mai ales in lumea occidentala, o revenire spectaculoasa. Moda retro cuprinde si sectorul legumelor. Si cum in satele romanesti traditia e pastrata si in materie de bucatarie, am adunat pentru dvs. cateva retete pe care merita sa le incercati.

DOVLEACUL

Consumat tot mai rar, si atunci doar copt in cuptor sau transformat in placinta, dovleacul reprezenta in vechime baza alimentatiei de toamna a taranilor.
Compozitie chimica: bogat in fosfor, calciu si vitamina C. Semintele contin un ulei bun la gust si cu virtuti terapeutice.

Supa groasa de dovleac

Ingrediente: 1 kg dovleac curatat de coaja si seminte, 50 g untura sau untdelemn, 1 ceapa, 1 telina, 2-3 catei de usturoi, 2-3 morcovi, marar verde tocat, smantana dupa gust.
Mod de preparare: dovleacul se da pe razatoarea mare, se sareaza si se lasa 20 de minute sa se scurga. Separat, se calesc in grasime ceapa tocata si celelalte legume date pe razatoare, precum si mararul. Cateii de usturoi se lasa intregi. Se adauga apoi dovleacul, se lasa si el sa se caleasca putin. Se toarna deasupra apa fierbinte, cat sa acopere legumele de 2-3 degete si se lasa la foc mic pana ce devin moi. Se adauga smantana dupa gust.

Piure de dovleac cu sofran

Ingrediente: un dovleac de aprox. 1 kg, un pahar de supa de carne sau de apa fiarta cu concentrat de pui, un varf de cutit de pulbere de sofran (se gaseste la supermarket), 2 linguri de otet, 2 oua, 100 g branza rasa, sare si piper.
Mod de preparare: curatati dovleacul de coaja si taiati-i miezul in bucati. Fierbeti-le intr-o sita, pe aburi de apa. Cand dovleacul se inmoaie, stoarceti-l intr-un tifon, pentru a obtine cat mai mult lichid. * Puneti pulpa stoarsa intr-o cratita, cu supa de carne sau apa fiarta cu concentrat si cu otetul. Puneti-le pe foc, amestecand constant 10 minute. Cand amestecul e suficient de moale, ca un piure, adaugati sofranul, ouale crude si branza (cascaval) rasa. Compozitia trebuie sa fie galbena. Continuati sa amestecati, pentru a incorpora bine ouale, apoi serviti piureul cu branza ca felul intai sau ca garnitura la carne.

FRUNZELE DE SFECLA

Majoritatea oamenilor consuma doar radacina de sfecla rosie, nestiind ca exista si sfecla alba, galbena sau chiar marmorata, cu gust ceva mai dulceag. Si mai putini sunt cei care stiu ca partea comestibila a sfeclei nu este doar radacina, partea ei ingropata in pamant, ci si frunzele. In majoritatea satelor romanesti, ele sunt transformate intr-o supa extrem de gustuoasa, mai ales cand sunt combinate cu legume cu frunze verzi.
Compozitie chimica: bogata in sodiu, potasiu, calciu, fosfor, vitamine din grupa B.

Mancare neagra de sfecla

Ingrediente: 1 kg de frunze proaspete de sfecla, doi pumni de spanac, un pumn de salata verde sau laptuci, 8 felii de slaninuta afumata.
Mod de preparare: alegeti si spalati bine frunzele de sfecla, spanac si laptuci. Puneti-le sa fiarba in putina apa clocotita cu sare, cateva minute. Strecurati-le, stoarceti-le bine si tocati-le. * Separat, puneti feliile de slaninuta afumata intr-o tigaie antiadeziva, pe foc mic. Lasati-le pana devin aurii si crocante, apoi scoateti-le pe o farfurie tinuta la cald. Puneti verdeturile tocate in grasimea lasata si amestecati-le pana ce li se inchide culoarea in verde inchis. Serviti mancarea cu bucatile de slanina asezate deasupra.

Bors de sfecla

Ingrediente: 2-3 sfecle nu prea mari, 2 cartofi, 1 morcov, 1 ceapa, 1 ou, 2-3 linguri smantana, verdeata, sare, 1 l apa, 1 l bors.
Mod de preparare: Se curata sfecla, se spala si se taie subtire ca taieteii, apoi se pune la foc cu morcovul curatat, cu ceapa curatata si tocata marunt si cu apa. Dupa ce sfecla este aproape gata, se adauga cartofii curatati si taiati subtiri si sare. Cand cartofii au inceput sa se inmoaie, se toarna si borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa fiarba impreuna 15 minute. Se presara cu leustean si patrunjel taiat marunt, se ia de pe foc si se lasa acoperit pana la ora mesei. Pentru ca borsul de sfecla sa aiba o culoare frumoasa, rosie, se opreste o bucatica de sfecla cruda peste care se toarna apa clocotita. Se lasa pana cand apa s-a inrosit bine si se adauga in ciorba. Nu se fierbe, pentru ca isi pierde culoarea. Se drege cu galbenus si smantana inainte de a o servi.

NAPII

Confundati adesea cu sfecla alba, napii erau nelipsiti de pe masa taranilor. Consumati cruzi, in salate, primavara, toamna trebuie gatiti fierti sau copti.
Compozitie chimica: contin mult fier, ca si inuline - zaharide usor asimilabile de catre diabetici.

Napi la cuptor

Ingrediente: 1,5 kg napi, 150 g branza tare, 50 g unt, 1/2 lingurita pulbere de scortisoara, un varf de cutit de ghimbir, un varf de cutit de piper macinat.
Mod de preparare: coaceti napii in cenusa fierbinte sau fierbeti-i in apa. Cand sunt moi, curatati-i de coaja si taiati-i felii. Puneti-i intr-un vas rezistent la foc, uns cu unt, alternand napii cu branza uscata (telemea mai veche sau cedar etc.) taiata felii. Presarati deasupra condimentele aromate si bagati-i la cuptor 20 de minute.

MORCOVUL ROSU

La originea sa, aflata pe malul Mediteranei, morcovul era o leguma de culoare rosu inchis sau chiar mov. Portocaliu a devenit abia prin secolul 19, prin incrucisarea cu morcovul salbatic din Europa centrala.
Compozitie chimica: o cantitate mare de betacaroten si zahar.

Morcovi cu chimen

Se poate consuma ca felul intai sau ca garnitura langa fripturi.
Ingrediente: 1 kg de morcovi de culoare inchisa (se gasesc la taranii care vand in piete), 1 lingurita de chimen pulbere, putin untdelemn, un varf de cutit de coriandru sau cimbru uscat, sare, piper.
Mod de preparare: spalati, curatati de coaja morcovii si taiati-i in rondele cat mai subtiri. Caliti-i cu putin untdelemn intr-o tigaie. Cand incep sa se rumeneasca, adaugati chimenul, sarea si piperul. Mai lasati-i pe foc 5 minute. Trebuie sa fie crocanti. Cand sunt gata, adaugati cimbrul.

Reteta bunicii
Placinta cu morcovi si sfecla

Ingrediente: 200 g faina, 200 g unt, 1 kg de morcovi si sfecla, o legatura de ceapa verde, 2 catei de usturoi, 100 ml lapte, 100 ml smantana subtire, 100 g iaurt, 2 oua, chimen, sare, piper, cascaval ras.
Mod de preparare: Se framanta un aluat fraged din faina si unt, care se intinde pe fundul tavii. Peste el se imprastie morcovii si sfecla taiate felii subtiri si deasupra ceapa taiata rondele si usturoiul tocat. Se prepara un sos din lapte, smantana, iaurt si oua, se condimenteaza cu chimen, sare si piper si se toarna peste stratul de legume. Se presara cascavalul ras, se da placinta la cuptorul incins la 200gr. si se coace circa 45 de minute.