"Renuntati la cei 500 de euro"

Ion Longin Popescu
Pe buna dreptate, agentia Romanian Global News (RGN) din Bucuresti se intreaba daca nu cumva, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), actioneaza nestingherita o "agentura a Rusiei", care se concentreaza pe impiedicarea apropierii dintre Bucuresti si Chisinau.

Ca exemplu recent, RGN da manifestatia unui grup de tineri basarabeni de la Asociatia "Spirit Romanesc" care au pichetat zilele trecute Ambasada Romaniei din Chisinau, cu imitatii ale unei bancnote de 500 de euro, pe care scria: "Ne e dor de Romania. Renuntati la cei 500 de euro". In timp ce, de peste Prut, vine vestea anularii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani, libertatea de miscare a basarabenilor este impiedicata, din 15 mai recent, de MAE, care s-a grabit (din intamplare?) sa activeze o prafuita ordonanta guvernamentala din anul 2002, privind obligativitatea detinerii unui depozit de 500 de euro pentru viza romaneasca. Intrebat, ministrul Diaconescu raspunde ca informatia este "total falsa", cu toate ca subalternii domniei sale il contrazic. La o privire mai atenta insa, observam ca ordonanta respectiva a fost activata de MAE (controlat de PSD) la scurt timp dupa celebra cuvantare din Parlament a presedintelui Romaniei, din 14 aprilie. Cu acel prilej, Traian Basescu a promis accelerarea acordarii cetateniei romane fratilor basarabeni (promisiune transpusa cu o admirabila promptitudine in hotarare de guvern). Nimic nu e intamplator, deci. Potrivit RGN, deputatul din Parlamentul Romaniei ales in Basarabia, Tudor Pantaru, a interpelat Ministerul de Externe, cerand explicatii. Atata timp cat Bruxelles-ul nu a facut decat o recomandare, si alte state membre UE, cum sunt Bulgaria si Ungaria, nu respecta aceasta recomandare, de ce Romania s-a grabit sa o aplice? Raspunsul MAE bate insa campii, amintind de Codul Frontierelor Schengen. Dar Romania, la Chisinau, nu da vize Schengen, pentru ca Romania nu apartine acestui spatiu! Si atunci, cui serveste ordonanta celor 500 de euro? Nu cumva sabotarii credibilitatii presedintelui Romaniei? Si, deopotriva, intereselor altei tari?

Limba de lemn, idei intepenite

Ministrul Cristian Diaconescu este supranumit si "groparul romanilor de pretutindeni". Legata de acest renume, decizia domniei sale de a incorpora in ograda birocratica a MAE Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni pare o comanda anti-romaneasca. Pentru ca, sub platosa inchistata a MAE, respectivul departament si-a dovedit deja ineficienta, reaua credinta si indiferenta fata de adevaratele probleme identitare ale romanilor din jurul tarii. Cat de trista e situatia aflam din cuvantarea presedintelui Traian Basescu, rostita la o intalnire cu diplomatii romani. Citam un mic fragment: "Prea multi ani diplomatia romaneasca, statul roman nu au facut eforturile necesare pentru a-i ajuta pe romanii de langa noi sa-si mentina limba, cultura, sa invete in limba materna. Cei care va aflati la post in state din jurul frontierelor Romaniei, va rog sa tratati problema drepturilor minoritatilor ca pe o problema prioritara in relatia bilaterala. Sunt destule cazuri in care vecinii nostri afirma aspiratii europene si euro-atlantice, uitand ca unul din lucrurile esentiale pentru indeplinirea criteriilor politice este chiar respectarea drepturilor minoritatilor, iar din acest punct de vedere, va rog sa deveniti foarte activi". O lectie pentru diplomatii din centrala MAE, in frunte cu seful lor.