Soarele si bolile de piele

Rodica Demian
Nocivitatea soarelui nu este chiar asa de rea. De multe ori el poate deveni un medicament eficace! Cu o conditie: sa stim in ce doze sa-l folosim

PSORIAZIS

10 minute la soare, in orele cele mai putin calde ale zilei, si pielea renaste!

Odata cu venirea verii, persoanele cu psoriazis au tot interesul sa se expuna la soare, fara complexe. Dermatologii recomanda chiar expuneri terapeutice. Aceste bai de soare trebuie, insa, sa respecte niste conditii obligatorii. Ele sunt excluse in perioadele de criza si trebuie - fireste - sa fie moderate si progresive, pentru ca in afara riscului de cancer si de imbatranire prematura a pielii, soarele puternic poate favoriza si aparitia unor placi de psoriazis noi. Pentru a beneficia de binefacerile terapeutice ale razelor ultraviolete, pielea nu trebuie protejata cu un ecran solar. O singura solutie pentru a evita riscurile: stati la soare dimineata, devreme, sau spre sfarsitul dupa-amiezii si adaptati durata expunerii cotidiene la tipul dvs. de piele. Persoanele cu pielea alba se vor limita, in primele zile, la 10 minute, cele cu pielea mai inchisa, la 20 de minute. In restul timpului si in perioadele de puseu, o crema solara este indispensabila. O mica precautie de aplicare: framantati-o putin intre palme si intindeti-o apoi, usor, pe piele. Evitati miscarile circulare ample, care ar putea desprinde scuamele inca existente.
Si baile in mare sunt benefice pentru placile de psoriazis
Evitati sa faceti baie in mare in perioadele de puseu, pentru ca sarea este mult prea iritanta. Dar, in general, apa de mare este benefica, mai ales asociata cu expunerea la soare. In afara efectului relaxant al baii, pielea dvs. va beneficia de binefacerile oligoelementelor. Aveti insa grija ca dupa fiecare baie in mare sa va spalati bine, pentru a indeparta orice urma de sare si de nisip, care ar putea sa irite pielea. Uscati-va prin tamponare, nu prin frecare, si hidratati-va apoi pielea, fara rezerve. Atentie, insa, la apa de piscina, foarte agresiva pentru epidermele atopice.

ECZEME

Alegeti bine protectia solara

Traiasca sortul si tricoul! Soarele calmeaza mancarimile, iar roseata produsa de eczema se atenueaza afara, la aer. Dar: inainte de a pleca in vacanta, fiti foarte atenti, caci cu cat va fi mai "calma" pielea dvs., cu-atat mai mult veti putea profita de soare si chiar va veti putea bronza... un pic.
Expunerea la soare nu exclude protectia. Aveti o piele reactiva, predispusa, deci, la alergii. Va trebui, asadar, sa alegeti bine crema solara. Indreptati-va atentia catre gamele dedicate, in mod specific, epidermelor atopice si hipersensibile.
Seara, hidratati-va pielea - mai mult ca de obicei - cu produse emoliente. Zilele calduroase si insorite usuca pielea, la fel si aerul conditionat. Un ultim sfat: aplicati aceste creme pe o piele curata si putin umeda, masandu-le usor si prelung, ca sa patrunda cat mai bine. Este un mod de a va ingriji si de a va ameliora, in acelasi timp, starea de sanatate.

VITILIGO

Soarele - sub control

Cei ce sufera de vitiligo nu prea indraznesc sa se expuna la soare. Cu toate acestea, razele ultraviolete pot fi un tratament de "calitate". Cu conditia sa fie bine integrat.
"Petele" de vitiligo au aceasta culoare alba atat de caracteristica, deoarece pielea si-a pierdut melanocitele, adica celulele care-i confera epidermei culoarea naturala. Or, exact melanocitele sunt cele ce ne protejeaza pielea de ultraviolete: fara ele, zonele depigmentate sunt deosebit de vulnerabile si sunt foarte expuse la razele de soare. In plus, pielea din jurul petelor decolorate se va bronza normal, accentuand si mai mult contrastele. Daca aceasta maladie nu e nici dureroasa, nici periculoasa, consecintele ei inestetice au - in schimb - importante repercusiuni psihologice. Este lesne de inteles ca pacientii se tem ca, vara, aceste semne dizgratioase ar putea iesi si mai mult in evidenta. Mai ales ca ele sunt situate nu numai pe picioare sau in zonele genitale, ci si pe fata sau pe maini, parti ale corpului expuse permanent privirilor.

Expunerea la soare: cateva ore in fiecare zi

Pentru a putea profita din plin de soare, medicul dermatolog va trebui sa va examineze toate petele. Evolutia depigmentarii nu este aceeasi pe tot corpul. In acest fel, veti sti exact care sunt petele de protejat neaparat, cu o haina sau cu un ecran protector, si care sunt cele ce pot beneficia de o scurta expunere la soare: dupa ora 4 dupa-masa, intre 15-20 de minute, in primele zile, iar apoi din ce in ce mai mult.
Bineinteles ca pe zona in cauza nu va trebui sa aplicati nici o protectie solara, altfel nu realizati nimic. Va trebui, deci, sa fiti vigilenti: pielea sa nu se inroseasca niciodata, adica sa nu se arda, ci sa devina roz. Pentru optimizarea efectului ultravioletelor, medicul dermatolog va poate propune, de asemenea, tratamente locale si orale asociate, pe toata perioada expunerii la soare.
Daca responsabilitatea excesului de ultraviolete pentru imbatranirea prematura a pielii sau pentru aparitia cancerului este bine cunoscuta si dezbatuta, ceea ce se ignora adeseori este faptul ca aceste raze pot fi, in acelasi timp, niste "prieteni" adevarati. Cu conditia sa-i cunoasteti ca lumea.

Feriti-va de soare in urmatoarele cazuri:

Acnee

In primele zile, soarele pare sa fie solutia miraculoasa pentru tenurile acneice: cosurile rosii si punctele negre se estompeaza si pielea pare mult mai curata. Dar nu va incredeti in aceasta acalmie, pentru ca ea nu dureaza mult. Razele ultraviolete ingroasa stratul cornos al pielii, care va obstructiona orificiile pilo-sebacee, prin care se scurge, in mod normal, sebumul. Urmarea: o noua eruptie de cosuri la intoarcerea din vacanta.
Solutia: Limitati la maximum expunerile la soare si protejati-va cu creme solare specifice tenului mixt sau gras. Si daca urmati un tratament oral sau local cu antibiotice, sau retinoide, este momentul sa va dublati vigilenta. Anumite tratamente sporesc sensibilitatea pielii si riscul insolatiei. Prudenta!

Basici

La capatul unei zile de plaja, constatati ca decolteul, antebratele, umerii si picioarele au fost "invadate" de basicute care produc mancarimi insuportabile. Este, probabil, o hipersensibilitate care se manifesta pentru prima data intre 25-35 de ani si afecteaza mai cu seama femeile cu pielea alba.
Solutia: Cu o luna inainte de a pleca in vacanta, luati gelule cu beta-caroten. Iar daca raul s-a produs, asteptati sa treaca de la sine, dar protejati-va pielea cateva zile. Daca mancarimea e prea puternica, medicul va poate prescrie un corticoid local. In orice caz, utilizati creme solare cu indice 30 sau creme speciale pentru piele sensibila sau intoleranta.

Cicatrice

Sutura importanta sau interventie mai usoara (peeling, electrocoagulare, laser...), pielea este supusa in toate cazurile unei agresiuni. Consecinta: o mica inflamatie locala, pana cand epiderma si derma se refac si se cicatrizeaza. O pata rosie inestetica provizorie, cu conditia sa n-o expuneti la soare! Fiindca sub efectul razelor ultraviolete, ea risca sa se pigmenteze, de data aceasta de-a binelea!
Solutia: Daca cicatricea este recenta, ea trebuie protejata de soare (imbracaminte, crema solara cu indice 50) cata vreme e rosie sau roz, ceea ce poate insemna intre 6 luni si trei ani, in functie de caz.

Cuperoza

Este o maladie care imbina aspectul de cuperoza (vase mici dilatate) cu roseata, bufeurile de caldura si senzatia de intepaturi la nivelul fetei. Este o afectiune asa-zis termosensibila: chiar daca soarele nu este direct responsabil, el este, totusi, un factor deloc de neglijat.
Solutia: Limitati expunerile, purtati tot timpul palarie si folositi o crema solara cu indice 30 sau peste. Tineti la indemana un pulverizator cu apa termala, pentru a va racori si calma pielea. Evitati condimentele, ceaiul, cafeaua, alcoolul, care nu fac decat sa agraveze dilatatia capilarelor. Pentru a ascunde roseata, utilizati o pudra (pulbere) sau stick-uri cu pigmenti verzi. Daca simptomele sunt grave, consultati medicul. Exista tratamente pentru atenuarea lor (creme, comprimate, laser...).

Eruptii de febra

Atentie: daca ati avut deja herpes labial, riscul de a vedea reaparand aceasta "buba" dupa primele expuneri la soare este foarte mare. Pentru ca ultravioletele diminueaza pentru moment imunitatea cutanata, ceea ce ii permite virusului (herpes simplex) sa reinfecteze local pielea.
Solutia: Imediat dupa aparitia primelor simptome (furnicaturi, senzatie de arsura), utilizati o crema speciala sau comprimate pe baza de Aciclovir.

Medicamente

Exista numeroase medicamente fotosensibilizante, ceea ce inseamna ca, sub efectul ultravioletelor, moleculele lor vor provoca o reactie excesiva a pielii. Aceasta se va inrosi intr-o maniera disproportionata in raport cu durata expunerii. Epiderma va deveni dureroasa si se va acoperi de basici. Principalii vinovati? Antibioticele, medicamentele impotriva acneei, antidepresivele sau hipocolesterolemiantele.
Prudenta, de asemenea, daca folositi pilula anticonceptionala, care poate spori - la unele femei - riscul aparitiei petelor pe fata.
Solutia: Verificati impreuna cu medicul sau farmacistul daca tratamentul dvs. este fotosensibilizant si, daca este cazul, evitati expunerile la soare.