RAHITISM LA COPII

Cititor Formula AS
Rahitismul este cauzat in special de alimentatia defectuoasa din perioada de sugar.


Din cauza lipsei de vitamina D, osificarea este intarziata. Este absolut necesara o vitaminizare adecvata.
Vitaminizare: 40 g fructe de catina, 40 g fructe de maces, 20 g frunze de roinita.
Se face o infuzie din aceste plante amestecate, o lingura la o cana, si se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiul poate fi indulcit cu miere.

Sirop de casa

Peste 250 g macese uscate se pune 1,5 l de apa in clocot si se lasa la macerat 12 ore, apoi se filtreaza si se adauga 1/2 kg de zahar, fierbandu-se pana cand devine sirop.

Bai tonice

* Frunze de nuc: 200 g de frunze la 1 l de apa. Se lasa 15 minute apoi se strecoara si lichidul obtinut se adauga la apa din baie.
* Alun. Se folosesc florile (amenti) si se procedeaza ca si cu frunzele de nuc.
ANCA BIRTIS - Cluj

INSOMNIE

Insomnia este pe cat de greu de suportat, tot atat de usor de vindecat. Din metodele pe care vi le recomand, alegeti-o pe cea care va ajuta mai bine: * Umpleti o perna cu fan de padure, in care sa predomine sulfina. * Puneti langa cap (la culcare) un saculet cu conuri de hamei. * Poate fi folosit busuiocul, pe care sa-l aveti intr-un ghiveci sau un buchet in vaza. * Cautati sa va culcati la aceeasi ora. * Cand va culcati, inchideti ochii si incercati sa va imaginati o tabla neagra. Incercati sa scrieti pe tabla, cat mai mare, cu o pensula inmuiata in culoare alba, cifra 3. O desenati foarte incet, iar cand o terminati, incepeti alta. De obicei, dupa trei exercitii de acest fel, se adoarme. * Inainte de culcare, mancati o salata de ceapa rosie de apa (de Fagaras).
In caz ca aceste metode nu v-au folosit, apelati la miere. Asta inseamna ca pierdeti mult potasiu, elementul absolut necesar activitatii normale a celulelor sistemului nervos.
Procedeu: * Inainte de culcare, luati o lingurita de miere. * Beti, seara, la culcare, o ceasca de infuzie din: conuri de hamei, flori de tei, flori de levantica, sulfina, maghiran, urzica moarta si urzica alba. Adaugati miere. * O ceasca cu miere se amesteca cu 3 lingurite de otet de mere, iar la culcare se administreaza din acest continut 2 lingurite. Daca in interval de doua ore n-ati adormit, se mai iau 2 lingurite.

ARSURI

Spalati rana cu apa oxigenata si tamponati cu comprese sterile de la farmacie. Dupa aceea puneti pe rana albus de ou de la gaini de curte, pe care il preparati asa: spalati ouale cu apa si sapun, le limpeziti si apoi le separati pe cele proaspete prin scufundarea lor intr-un vas cu apa. Ouale care stau culcate sau usor inclinate la fundul vasului sunt proaspete si le folositi. Separati albusul intr-o cana sterilizata prin fierbere si racire, il omogenizati usor cu o lingurita fiarta si racita si cu aceasta lingurita puneti albusul pe rana. Lasati rana nepansata pana se mai zvanta albusul, apoi puteti pansa steril, subtire si nu strans. Faceti aceasta procedura de doua ori pe zi, dimineata si seara. Nu uitati sa-l rugati pe bunul Dumnezeu sa va ajute. Sanatate!
SCURTU SIMION - Braila

INTOXICATIE CU MONOXID DE CARBON

Era in primavara anului 1948, la un sfarsit de saptamana, cand imi pregateam tinuta scolara pentru saptamana ce urma. Pe atunci, fierul de calcat cu carbuni se folosea in mod curent si stiam de pericolul intoxicarii cu monoxid de carbon pe care il prezenta. In timp ce calcam, dupa un timp oarecare, mi-am dat seama ca nu mai am aer. Eram perfect constienta si in primul moment m-am intrebat ce sa fac. Nu stiam. Alta solutie nu aveam decat sa ies afara. In curte, am incercat sa respir fortat, dar n-am reusit. De frica, am inceput sa alerg facand ocolul curtii cu gura larg deschisa. Nu mai stiu cate ocoluri am facut alergand. Eram foarte concentrata sa simt un fir de aer salvator. M-am oprit in clipa cand am simtit ca respiratia se reglementeaza. Gazda mea, o studenta, mi-a dat un pahar cu lapte batut care m-a ajutat sa-mi revin aproape de normal. Seara si a doua zi dimineata nu ma puteam tine pe picioare.
Din experienta de atunci, astazi, dupa pensionare, fac zilnic exercitii respiratorii, care intotdeauna imi declanseaza un lant de "cascaturi" profunde, benefice. Acest mod de oxigenare il folosesc si ziua sau noaptea, ori de cate ori trec prin diferite situatii critice de sanatate: tulburari de ritm cardiac, stres, disconfort psihic si fizic. Si intotdeauna le depasesc cu bine.
Va sfatuiesc si pe dvs. sa respirati, zi de zi. Este un remediu de sanatate la indemana, pe care prea ades il uitam.
AURELIA NEGREA - Galati