Diva desculta se intoarce in Romania
Joi, 1 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti, aveti ocazia s-o revedeti, sau s-o vedeti pentru prima data, pe Cesaria Evora, cea mai cunoscuta cantareata de morna (un melanj intre fado portughez si blues) din lume. Supranumita "diva desculta" (datorita aparitiilor pe scena in picioarele goale) cantareata sexagenara va va incanta cu vocea ei nostalgica, ce poarta amprenta parfumului de ambra din Insulele Capului Verde, multa vreme un pilon al comertului cu sclavi. Saracie, durere, pasiune, arsita, exotism - aceasta este esenta din care s-a nascut Cesaria si muzica ei. Acum, la cei 68 de ani, solista viziteaza pentru a patra oara tara noastra, si daca nu ati avut ocazia s-o ascultati live, e un moment propice pentru a o face.
Desi canta de la o varsta frageda, ea a devenit un nume cunoscut pe plan mondial abia la varsta de 51 de ani, odata cu lansarea albumului "Miss Perfumado" (1992), care i-a adus respectul criticilor si a propulsat-o cu o viteza ametitoare la statutul de star international. Piesa "Sodade", cuprinsa pe acesta, a devenind o emblema a cantaretei. Termenul portughez "saudade", caracteristic muzicii din insulele ei natale, este asemanator "dorului" romanesc; foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emotii - dor de casa, nostalgie, melancolie, tristete, regret.
Jay-Jay Johanson - autoportret cu un cavaler melancolic
Vineri, 2 octombrie, in Bucuresti, la Hala de Muzica, "One Event" va ofera ocazia sa-l intalniti pe suedezul Jay-Jay Johanson, numit de presa muzicala "bravul cavaler melancolic". Creator al synth-pop-ului dansabil, Jay-Jay Johanson a creat de-a lungul carierei sale, inceputa in 1996, sapte albume, care au fost vandute in peste un milion de exemplare, in mai mult de 35 de tari, si a sustinut turnee in Statele Unite, Canada, Brazilia, China, Franta, Germania, Spania si Rusia.
Vocea remarcabila a lui Jay-Jay, cu un timbru extrem de placut, cateodata melancolica si sfasietoare, alteori calda si directa, te vrajeste de la primele note. Ultimul lui album, "Self-Portrait", pe care-l va promova si in concertul de la Bucuresti, cuprinde aranjamente cu un sunet mai incisiv, dar la fel de sensibil si profund ca precedentele. Intentia declarata a artistului este sa faca lumea sa danseze pe ritmurile sale de trip-hop, electro sau down-tempo, dar si pentru a-i savura baladele somptuos elaborate. In concertul de la noi, va canta atat piese noi de pe "Self-Portrait", cat si hituri consacrate de pe albumele precedente.
Eliades Ochoa la Cluj si in Capitala
Duminica, 4 octombrie, la Sala Sporturilor din Cluj si apoi, luni, 5 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti, unde nici nu se vor fi stins bine ropotele de aplauze pentru doa Cesaria Evora, scena va fi invadata de un alt greu al muzicii mondiale, marele sonero Eliades Ochoa. Continuand sirul concertelor de muzica traditionala cubaneza, marca Buena Vista Social Club, Fundatia Culturala Phoenix il prezinta pentru a doua oara publicului roman, dupa seria de concerte de la Bucuresti, Cluj si Timisoara din 2007.
Eliades vine din zona rurala, de langa Santiago de Cuba, si radacinile lui muzicale sunt in "guajira" (muzica populara cubaneza). Este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni cubanezi din toate timpurile, un remarcabil pastrator al muzicii cubaneze traditionale. Inclinatia sa de a purta haine negre si palarie de cowboy i-a facut pe unii critici sa il numeasca "Johnny Cash din Cuba". Eliades Ochoa este cel mai tanar dintre cei care au creat albumul Buena Vista Social Club in 1997. A contribuit la acest album cu stilul sau unic de a canta la chitara si cu interpretarea extraordinara a unor piese ca El Cuarto de Tula, Chan Chan sau El Carretero.
La Bucuresti, artistul va fi acompaniat de trupa lui, Grupo Patria, iar in deschidere va canta Analia Selis & Band.
Jessy Dixon, regele muzicii gospel
In aceeasi saptamana, pe 10 octombrie, tot la Sala Palatului, ritmurile latino vor fi inlocuite cu cele ale muzicii gospel. Atunci va concerta Jessy Dixon, unul dintre numele legendare ale muzicii gospel din ultimele 5 decenii. Marele muzician o are ca invitata speciala pe Paula Seling, concertul anuntandu-se inca de pe acum drept unul dintre cele mai "incendiare" evenimente muzicale ale toamnei. Pianista americana Elsa Harris se va alatura trupei care il va acompania pe Jessy in concert.
Recunoscut in intreaga lume pentru stilul unic - exuberant si dinamic, Jessy Dixon a fost supranumit de presa si critici "regele muzicii gospel", contributia lui fiind remarcabila, atat ca interpret, pianist, cat si compozitor. A concertat in Europa mai mult decat oricare alt artist american, reusind sa dea la o parte barierele care separa muzica neagra de muzica albilor. Este compozitorul unora dintre piesele de rezistenta ale genului: "You Bring The Sun Out", "I Am Redeemed", "Jesus Is Alive And Well" sau "It's Alright Now".
Jessy Dixon a inregistrat peste 20 de albume, a avut 7 nominalizari Grammy si a primit 5 discuri de aur, plus aprecierea si respectul muzicienilor alaturi de care a colaborat in cele 5 decenii de cariera muzicala, printre acestia regasindu-se Mahalia Jackson, Paul Simon, Diana Ross, Albertina Walker, James Cleveland sau Bill Gaither.
Repertoriul artistului imbina ritmurile vii si joviale din Chicago, cu melodii calme, emotionante, stilul sau interpretativ reunind influente country, soul si blues.
Istorie la purtator: Vaya con Dios
"What's a Woman, "Nah Neh Nah", "Don't Cry for Louie", "Puerto Rico"... sau, mai bine spus, Vaya Con Dios! Compania Events readuce in Romania celebra trupa belgiana pe 13 octombrie, la Sala Palatului.
Povestea Vaya con Dios a inceput in Belgia, acum mai bine de douazeci de ani. Trei visatori: solista Dani Klein, alaturi de chitaristul Willy Lambregt si contrabasistul Dirk Schoufs au hotarat sa puna bazele unei noi trupe, Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), si au decis cu mare indrazneala sa imbine rockul cu ritmurile latine, blues-ul, flamenco-ul si sansonetele. Cu albumul "Night Owls" din 1990, Vaya con Dios ajunge sa vanda milioane de albume. Primele doua, intens condimentate cu influente spaniole, contin piese devenite hit-uri in intreaga lume: "Puerto Rico", "Don't Cry For Louie", "Nah Neh Nah", iar vocea lui Dani pare desprinsa din alte filme: cantareata de blues sau diva din Detroit, nicidecum cea a unei femei cu capul pe umeri, din Bruxelles. Presiunea celebritatii este insa suficient de mare cat sa duca la destramarea trupei. Urmeaza cativa ani zdraveni de tacere, dupa ce Willy Lambregt paraseste trupa, iar Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scena si de viata, pleaca, de asemenea, din Vaya con Dios si moare la scurt timp. Devastata, Dani isi strange fortele si lanseaza tulburatorul "Time Flies", urmat de un alt album la fel de melancolic, "Roots & Wings".
Reintoarcerea la muzica se produce in 1999, cu albumul "Purple Prose", si apoi, mai hotarat, in 2004, cu "The Promise", care include hiturile "Je l'aime, Je l'aime" si "Don't Deny". In 2006 este lansat albumul "The Ultimate Collection". El recompune istoria celei mai celebre trupe belgiene, care si-a mentinut popularitatea de-a lungul anilor, in randul a milioane de fani europeni. In concertul de la Bucuresti, veti retrai alaturi de Vaya con Dios aceasta istorie.