Sorin Marica - "In caz de criza, tot mai bine-i la tine in sat"

Ion Longin Popescu
- Primarul comunei Salasu de Sus, judetul Hunedoara -

Daca ar fi mai aproape de Bucuresti, Salasu de Sus ar fi locul in care m-as muta chiar de maine. Situata la poalele Parcului National Retezat, langa orasul Hateg, comuna este una dintre cele mai bogate, mai pitoresti si mai mari din tara. Pierdute printre livezi, printre mesteceni si mici lanuri de grau si porumb, printre plaiuri cu narcise, bujori salbatici, fanete si tufe de soc, cele 11 sate apartinatoare au fost legate recent intre ele de o retea de 20 de kilometri de drumuri asfaltate, alcatuind un patrulater de 22.300 de hectare - cat o mare mosie hategana de odinioara. Daca toate cele 2686 de comune ale Romaniei ar fi la fel de intelept conduse precum Salasu de Sus, astazi tara noastra ar fi atras de la UE, ca fonduri de dezvoltare rurala, peste 21 de miliarde de euro, cu 6 miliarde mai mult decat ne-a oferit Bruxelles-ul pana in 2013. Calculul porneste de la cifra de 8 milioane de euro - cat a atras de la UE primaria Salasului, in ultimii noua ani. Adica in anii celor trei mandate ale primarului Sorin Marica. Dupa cum stau lucrurile, Marica traieste intr-o Romanie de pe alta lume - un taram paralel cu spectacolul politic grotesc din palatele puterii.

"Am fost ales de trei ori, din primul tur, cu 70% din voturi"

- Domnule primar, se vorbeste ca aveti un magnet special pentru atragerea banilor europeni. Unde ati invatat?

- Am invatat din mers, din viteza. Dupa ce mi-am luat licenta de inginer de mine, am lucrat la diferite exploatari miniere de pe Valea Jiului si la Santierul Raul Mare-Retezat. In preajma anului 2000, mi-am dat seama ca directia trebuie schimbata, asa ca m-am inscris la Facultatea de Management si Administratie. Asta m-a ajutat enorm, mi-a schimbat viata. Tot in 2000 am candidat la primarie, la insistentele unor consateni. Desi m-asteptam sa fie o batalie mai grea, erau totusi 13 candidati, am fost ales, din primul tur, cu 70% din voturi. Tot cu 70% am fost ales si a doua si a treia oara. Si poate voi fi ales si a patra oara, daca ma hotarasc sa ies la pensie de la primarie...

- Un primar gospodar, un primar pregatit. Cum a functionat aceasta dubla calitate?

- La facultate, am devenit ecologist, am inteles mai bine cat de importanta e dragostea de natura. Mi-am dat seama ca, de-aici inainte, totul se va invarti in jurul protectiei mediului. Ca urmare, am facut tot ce am putut sa aduc sediul Parcului National Retezat pe teritoriul comunei. Batalia a fost grea, pretendenti erau multi, dar parca nu asa de convinsi ca mine... Le-am oferit teren unde le-a placut, le-am dat tot sprijinul in construirea sediului, i-am incurajat pe consateni sa ajute, sa respecte mai mult padurea. Cu ajutorul specialistilor Parcului, am reusit sa organizam unul dintre cele mai mari festivaluri rurale din tara, unde, pe langa muzici, mititei si bere, se discuta cu sute de copii din scoli despre protectia naturii.

- Cum ati reusit sa aduceti primii bani europeni?

- Prin proiecte mici, cu granturi (finantari) modeste. Am reusit sa dau drumul la 13 granturi, de cate 10.000 de euro fiecare. Aveam emotii, nimeni nu mai vazuse... bani europeni la noi in sat. Oamenii si-au facut cruce cand 13 dintre ei s-au pomenit cu bani pentru familii de albine, animale de rasa, adapatori pentru vite, sere de flori, sere de legume. Unii spuneau ca am aranjat eu vreo loterie, vreun Caritas... Pe urma, incet, incet, au urmat proiectele mari, intre care drumurile comunale, in paralel cu scrierile de proiecte pentru alimentare cu apa si canalizare. Totul pe baza unui plan de dezvoltare multianual, ca sa nu ne incurcam in scripte, asa cum ne-a sfatuit una dintre cele mai bune firme de consultanta din judet. Fiindca trebuie notat ca un bun primar nu e cel care le stie pe toate, ci acela care stie sa intrebe si recunoaste competentele altora.

"Sunt un om al comunitatii, ale carui bucurii sunt aceleasi cu ale oamenilor din satul lui"

- Pana nu demult, ca sa vina la primarie, localnicii din cateva sate apartinatoare ocoleau 20 de kilometri, prin comunele vecine. Cum ati rezolvat aceasta situatie?

- Simplu: construind si asfaltand un drum. Oamenilor nu le-a venit sa creada cand, peste noapte, s-au trezit cu o frumusete de drum asfaltat, strabatand fanetele si livezile, si usurandu-le viata. Pentru mine, ca primar, a fost o mare izbanda, fiindca sunt un om al comunitatii, ale carui bucurii sunt aceleasi cu ale oamenilor din satul lui.

- Ati intins o plasa cu 20 de kilometri de drumuri comunale asfaltate ca-n palma. Totul numai pentru confortul localnicilor?

- Totul pentru comuna, totul pentru turisti! Nu uitam unde ne-a asezat Dumnezeu, la rascruce de locuri istorice. Prima legatura va fi intre Raul de Mori, Statiunea de schi Rausor, Cetatea Colt, Castelul din Carpati al lui Jules Verne, Nucsoara si Parcul National Retezat. Pentru noi, drumul asfaltat sau macar drumul ingrijit este un fel de bun venit adresat turistilor, un semn de respect pentru efortul lor de a ne vizita comuna, cu monumentele ei cunoscute: Cetatea cnejilor Candea, Curtea Nobiliara Fortificata, Biserica "Sf.Atanasie si Chiril", Biserica Nemesilor, Pestera Gemenele, lacurile si taurile glaciare etc.

"La tara, oamenii vorbesc de criza ca despre inundatii: mereu li se intampla altora"

- Am aflat ca aveti in derulare proiecte de aproape sase milioane de euro pana la sfarsitul anului. Unde vor ajunge acesti bani?

- In cel mai ambitios proiect de aductiune de apa si canalizare, in realizarea unui centru de recreatie pentru tineret, in introducerea internetului prin fibra optica si a cablului TV in comuna, in crearea unui spatiu social pentru copii, de tip after school (dupa scoala), ca si in dotari pentru festivalul narciselor (scena, sonorizare, lumini etc.). In acest mandat, mi-am propus ca toate cele 11 sate sa beneficieze de apa si canalizare, si totul pe bani europeni, ca bugetul nostru ii mult prea sarac pentru astfel de proiecte. In ordinea prioritatilor, vin la rand toate strazile din comuna, din satele cele mai indepartate; toate vor fi asfaltate si vor avea trotuare, imediat ce se va finaliza apa si canalul.

- M-ati convins: meritati inca un mandat. Si, totusi, sunt si altii de varsta dumneavoastra, au experienta, scriu proiecte, muncesc zi si noapte, dar nu prea reusesc. Care-i secretul?

- Nu-i suficient, la ora actuala, sa fii un bun gospodar. Daca nu esti si un bun manager, nu reusesti. Daca nu ai o viziune de ansamblu, daca nu esti stapan pe argumente, nu mai tine nici o improvizatie. Si ei, de la comisiile astea de fonduri europene, s-au mai schimbat, sunt baieti cu carte, bine instruiti, care te citesc imediat ce deschizi gura. Sa stiti ca nu mi-a fost usor nici mie; pot sa spun ca sunt un pic norocos, fiindca am si un consiliu local foarte bun. Dar am trecut si prin destule emotii, cateodata mi-au respins documentele, dar nu m-am lasat: a doua zi eram la usa lor, cu corectiile facute.

- O comuna in care exista asfalt si trotuare, apa curenta si canalizare, internet si centru de telecomunicatii internationale; parc central si spatii verzi modernizate, colectare selectiva a gunoiului menajer, in pubele separate - pentru multi este o comuna de vis. Ce este pentru dumneavoastra?

- Mi-e greu sa raspund... Poate un pas avansat catre civilizatia din Uniunea Europeana. Poate o dovada ca putem si noi. Esentialul este sa fim mai atenti cu detaliile. Tot ce mi-am propus in Planul de dezvoltare ar trebui sa se finalizeze in 2013, si asa va fi. Nu mai este nici o deosebire intre comuna noastra si orice mic oras, dar noi avem avantajul vietii linistite si pitoresti de la tara, fara poluare, fara stresul urban. Iar pentru asta as vrea sa multumesc si Ministerului Mediului, care ne-a ajutat mereu cu finantarea europeana.

- Mi se pare un loc potrivit pentru tineri. Se intorc fiii ratacitori acasa?

- Sa stiti ca da. Au venit cateva perechi din Spania, inca inainte de criza asta, si au solicitat autorizatii sa-si construiasca case. Erau foarte incantati ca apa, canalul si internetul le trec pe la poarta. Avem semnale ca vor reveni si altii, fie din strainatate, fie din tara, de pe unde au lucrat pana acum. Pana la urma, in caz de criza, tot mai bine-i la tine in sat. Iar in Salasu de Sus, sa nu vorbim cu pacat, nu prea se simte criza. Cat or veni pensiile, ca pe urma... vom vedea. Oamenii nu sunt prea stresati: cine bea inainte trei tuici la birt tot trei bea si azi; cine bea doua beri cu doua a ramas. In general, oamenii de la tara vorbesc de criza ca despre inundatii: mereu li se intampla altora. Poate fi si asta un fel de autoprotectie, ceva specific satului romanesc.

"Un primar care nu respecta mediul n-are ce cauta intr-o comunitate"

- Vorbind despre reusita la primarie, care sunt exigentele de baza pentru a fi un bun primar?

- Cea dintai este sa fi facut scoala la timp. E prea plina tara de seralisti in posturi de conducere, de studenti la distanta, ca sa nu fim ingrijorati de viitorul nostru si sa nu punem intrebari despre calitatea actului de conducere, fie la primarie, fie in alte institutii de stat. O alta calitate este sa iubeasca natura, mediul inconjurator. Un primar care nu respecta mediul n-are ce cauta intr-o comunitate. Astazi nu mai poti face nimic de capul tau, cu atat mai putin sa sfidezi sfera ecologista. Pe deasupra, distrugatorii de mediu nici n-au noroc in viata, nu le iese nimic, nu li se aproba nici un proiect. Nu mai putin importanta este echidistanta politica fata de membrii comunitatii. Nu rezolvi problemele satului cu statutul de partid in buzunar. Esti primarul tuturor, si al liberalilor, si al pedelistilor, si al pesedistilor. Obligatoriu pentru un primar de succes este sa iubeasca si sa respecte traditiile si foclorul, mostenirea din batrani. In fine, primarul e bine sa ramana primar. Nu crescator de oi, nu afacerist, nu jucator la bursa. Daca esti hotarat sa dai totul din tine pentru comuna, atunci nu poti avea si alte preocupari colaterale. "Ciobane, te-am prins cu turma pe graul meu!" "Lasa, bre, nu mai tipa, ca are si dom primar cincizeci de oi aicea..." Cum ar fi sa se auda acest dialog la Salasu de Sus? As inchide a doua zi: gasiti-va altul, oameni buni, eu plec la oi...
Mai multe detalii pe www.salasuldesus.ro

D-lui SORIN MARICA ii puteti scrie la e-mail: primariasalasudesus@yahoo.com