Controlati-va tiroida!

Rodica Demian
Multe din bolile fara cauza de care suferim sunt provocate de ea

- Intrebari de control si raspunsul lor -

Cel putin un individ din trei are probleme cu glanda tiroida, dar foarte putini dintre ei o stiu. Pentru ca supra- sau subfunctionarea acestei glande in forma de fluture, situata chiar dedesubtul laringelui, are efecte in cu totul alte zone ale organismului, determinandu-i pe cei in cauza sa se trateze impotriva unor afectiuni, precum: palpitatiile, modificari ale valorilor colesterolului, probleme digestive sau depresii, fara ca adevarata cauza a bolii sa fie cunoscuta. Si asta in conditii cand astazi investigatiile glandei tiroide sunt rapide, simple, nedureroase si fara efecte secundare. Orice dereglare eventuala poate fi tratata usor, iar fenomenele secundare dispar de la sine.

- Este tiroida un organ la fel de important precum inima, plamanii ori ficatul?

- Da, pentru ca produce un hormon, tiroxina, care influenteaza deciziv functionarea metabolismului, a sistemului nervos si a aproape tuturor celorlalte organe. Daca productia de transmitatori hormonali este prea mare sau prea redusa, intregul sistem functioneaza anapoda. La inceput, isi fac aparitia anomalii diverse, dupa care, in decursul timpului, se ajunge la imbolnaviri grave. Din pacate, cauza lor reala - o afectiune a tiroidei - ramane adeseori necunoscuta. De aceea, pacientii sunt tratati, de pilda, impotriva hipertensiunii arteriale, a palpitatiilor, a diabetului, a intestinului iritat, a cresterii in greutate sau a insomniei, dar starea lor se inrautateste tot mai mult, pentru ca se adauga mereu alte si alte suferinte, iar ei intra intr-un adevarat cerc vicios.

- De ce se investigheaza asa de rar glanda tiroida?

- Pentru ca atat pacientii, cat si medicii specialisti o neglijeaza. Tratamentul preventiv al tiroidei - care exista! - nu s-a intiparit atat de adanc in constiinta oamenilor, ca cel al cancerului sau al tulburarilor cardiace si circulatorii. Daca, de pilda, o persoana cu palpitatii puternice se prezinta la camera de garda, medicii se concentreaza, in general, asupra diagnosticarii si tratarii unei afectiuni cardiace, si nu asupra tiroidei.

- Cum constata medicul daca tiroida functioneaza normal?

- Mai intai palpeaza glanda cu atentie, pentru a-i stabili pozitia, dimensiunea si eventualele induratii (portiuni ingrosate), dupa care se face o analiza de sange, pentru a masura hormonii tiroidieni existenti in momentul respectiv. Daca situatia ii da de gandit, medicul face o investigatie mai exacta, cu ajutorul ultrasunetelor. Si daca apar neclaritati, urmeaza o scintigrafie, un examen radiologic inofensiv care-i ofera informatii precise despre functionarea si despre structura tesutului glandei.

- Se pare ca un european din trei are probleme cu glanda tiroida. De ce atat de multe disfunctionalitati?

- Pentru a produce fara probleme hormonii regulatori, glanda tiroida are nevoie de o cantitate suficienta de iod. Din pacate, cantitatea asimilata de noi, prin hrana, inca din copilarie, este insuficienta. Tiroida incearca sa compenseze aceasta lipsa, crescand si formand tot mai mult tesut producator de hormoni. Apare gusa, dar si alte probleme legate de hipertiroidie. Adeseori, simpla administrare de tablete cu iod poate produce micsorarea gusii si poate vindeca simptomele corporale determinate de hormoni. Cresterea poate fi favorizata si de o boala autoimunitara, Morbus Basedow, care apare, de pilda, in perioadele de stres. Organismul este "inundat" cu hormoni si se imbolnaveste. Deraieri hormonale se produc si atunci cand apar noduli pe glanda tiroida. "Reci" sunt numite tumorile care nu produc hormoni, iar "fierbinti" cele care produc extrem de multe substante transmitatoare, napadind astfel organismul.

- Cum se produce o hipotiroidie?

- Termenul medical pentru cea mai frecventa forma este tiroidita Hashimoto. La persoanele predispuse genetic la aceasta boala, substantele imunitare proprii organismului ataca glanda tiroida, apar infectii, iar glanda se micsoreaza producand tot mai putini hormoni. Femeile sunt afectate de 5-7 ori mai mult decat barbatii. Dupa o sarcina, cam o femeie din zece face o tiroidita Hashimoto. Consecinta: probleme tipic femeiesti, cum ar fi dereglarile menstruale, cresterea in greutate, problemele digestive, hipotensiunea, oscilatiile afective, starile depresive si multe alte afectiuni periculoase. Daca subfunctionarea este depistata si tratata, nu numai ca dispar simptomele, dar cei in cauza "infloresc" efectiv, se simt din nou activi si plini de energie.

- Cum poate fi tratata o hipertiroidie?

- Pe langa iod, exista medicamente care stopeaza productia de hormoni tiroidieni. Cu ajutorul acestei terapii, un numar mare de pacienti scapa de probleme. In unele cazuri, glanda tiroida trebuie micsorata chirurgical sau trebuie extirpati nodulii. Aceste interventii au devenit rutina, in momentul de fata, si nu prezinta, practic, nici un risc, daca sunt efectuate de un medic experimentat.

- Ce ofera medicina in cazul hipotiroidiei?

- I se administreaza medicamentos organismului hormonul care-i lipseste, procesele isi reiau cursul normal si pacientul se reface uimitor de repede, atat psihic, cat si fizic.

- Se poate face ceva preventiv?

- Trebuie consumata, in mod regulat, sarea iodata! Surse bune de iod sunt de asemenea pestele oceanic, algele sau sushi. Aceste alimente ar trebui mancate de 2-3 ori pe saptamana. In timpul sarcinii, daca boala este ereditara, adica daca si alti membri ai familiei au avut gusa sau se afla la primele semne de dezvoltare a acesteia, se recomanda iod sub forma de tablete. Doza zilnica corecta este de 100-200 micrograme. Cel mai tarziu la 40 de ani, ar trebui facuta o investigatie preventiva a glandei tiroide: analiza sangelui, palpare si ultrasunete, si daca exista neclaritati, o scintigrama. La cea mai mica banuiala de disfunctionalitate, cei in cauza ar trebui sa ceara ei insisi o examinare.

- Putem recunoaste singuri primele modificari ale tiroidei, inainte de aparitia unei imbolnaviri mai grave?

- Categoric. Gusa se poate dezvolta in interior, inainte de a deveni vizibila pe dinafara. In acest caz, apare o senzatie de stransoare in gat, persoanele in cauza nu mai suporta gulerele stramte rulate, camasile, salurile sau cravatele. In plus, cei vizati ar trebui sa faca o investigatie preventiva, nu doar in cazul unor semne mai pronuntate ale bolii, ci imediat dupa aparitia repetata a unor probleme neidentificate si a unor abateri de la starea normala.

Functionarea defectuoasa a glandei tiroide

Cum sa recunoastem primele semne ale bolii

Hipertiroidie

Psihic: agitatie, iritabilitate, insomnie, dereglari de memorie si concentrare. Inima si circulatie: puls accelerat, hipertensiune arteriala, palpitatii, fibrilatii, dereglari ale ritmului cardiac. Stomac si intestin: diaree, dureri de burta, crampe stomacale, colici, scadere in greutate, atacuri de foame. Nervi si muschi: bataieli, tremurat, super-iritabilitate, senzatie de caldura, slabiciune a muschilor. Piele si par: transpiratie, inrosirea pielii, caderea parului. Metabolism: reducerea colesterolului, glicemie crescuta, atat pe stomacul gol, cat si dupa mese. Sexualitate: dureri, dereglari si modificari ale ciclului (la femei), creste riscul de avort.

Hipotiroidie

Psihic: oboseala, lipsa de interes, scaderea performantei intelectuale, oscilatii afective, lipsa de initiativa, depresii. Inima si circulatie: puls incetinit, anomalii ale tensiunii arteriale, senzatie de apasare in zona inimii, angina pectorala, arterioscleroza. Stomac si intestin: constipatie, probleme digestive, mancarea ca plumbul in stomac, crestere in greutate. Nervi si muschi: senzatie de greutate si de neputinta, frig aproape permanent, miscari incetinite. Piele si par: piele uscata, palida, unghii casante, par uscat cu firul crapat, parul cade smocuri-smocuri. Metabolism: creste nivelul glicemiei. Sexualitate: scaderea libidoului si a potentei, dereglari ale ciclului, scaderea fertilitatii.

Disfunctiile tiroidei

Glanda tiroida este asezata in partea inferioara a gatului, in fata traheei si deasupra marului lui Adam. Ea secreta hormonii tiroidieni, substante bogate in iod, care controleaza metabolismul si, prin urmare, dezvoltarea noastra mentala si fizica.
Tulburarile cele mai frecvente ale glandei se manifesta printr-o crestere a volumului ei, printr-o hipo sau hiperactivitate, care pot afecta in mod divers organismul.
* Cresterea in volum. Umflarea glandei, numita si GUSA, poate fi cauzata de o lipsa de iod in alimentatie, dar aceasta afectiune, numita si gusa endemica, a devenit rara in zilele noastre. Cresterea in volum a tiroidei poate fi datorata, de asemenea, unei cresteri excesive sau unei tumori, nu neaparat canceroase.
* Hipoactivitatea tiroidei. Numita si hipotiroidie, poate surveni la orice varsta. Unii copii sunt atinsi de la nastere: ei prezinta dificultati la baut, dormit, sufera adesea de constipatie si de o intarziere a dezvoltarii fizice si mentale. Daca starea nu este diagnosticata, trasaturile fetei se ingroasa, limba bolnavului iese din gura, parul i se rareste, ramane scund de statura si indesat. Acest fenomen se numeste cretinism.
In cazurile cand hipotiroidia se instaleaza mai tarziu, in cursul vietii, simptomele se dezvolta lent si pot trece neobservate la inceput. Pacientul devine letargic, doarme mult, se ingrasa fara motiv. Parul si pielea i se usuca, cheleste. Ochii sunt umflati, iesiti din orbite, vocea devine ragusita.
* Hiperactivitatea tiroidei - se explica prin prezenta unui exces de hormon tiroidian in sange. Efectele hipertiroidiei sunt inverse fata de cele ale hipotiroidei: metabolismul creste si, in ciuda unei pofte de mancare normale, bolnavul slabeste, devine agitat, emotiv, insomniac. Uneori, el prezinta si tremuraturi ale mainilor, palpitatii, transpiratie intensa. Uneori e posibila si o aparitie a gusei, ochii ies din orbite, privirea e fixa.

Remedii alternative

Aplicate in paralel cu medicatia clasica, au adesea efect spectaculos.
* Acupunctura - tratamentul tulburarilor tiroidiene se face pe meridianele intestinului gros (zona gatului) si ale vezicii biliare. Adresati-va unui specialist cu experienta, medic si nu amator.
* Homeopatie - persoanele obeze, care au tiroida voluminoasa, sunt sfatuite sa ia Fucus vesiculosus 3 CH, de patru ori pe zi. Pacientii cu hipertiroidie sa apeleze la Iodum 30 CH, de doua ori pe zi, vreme de doua saptamani. Medicamentele se gasesc in farmaciile homeopate.
* Reflexoterapie. Tulburarile tiroidiene raspund pozitiv la masajul zonelor reflexe aflate pe talpi, corespunzatoare glandei tiroide si suprarenalelor, hipofizei si glandelor genitale.