Raspuns pentru L. A., F. AS nr. 877 - "Mama are cancer mamar stadiul III"

Redactia
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

Am ales sa raspundem la aceasta solicitare din urmatoarele motive: numarul mare de femei cu aceasta afectiune care ne solicita ajutorul (majoritatea dintre ele cu stadii avansate ale bolii), evolutia favorabila a celor care urmeaza tratamentul alopat impreuna cu cel complementar, dar si apelul tau, sensibil si emotionant - "As incerca orice, pentru a-mi salva mama!". In lume, dar si in tara noastra, cancerul de san este a doua cauza de deces dupa cancerul pulmonar. Cauza cancerului de san nu se cunoaste cu exactitate, dar se cunosc unii factori de risc ai acestei boli. Dintre factorii care pot favoriza dezvoltarea cancerului mamar mentionam: sexul (barbatii fac cancer mamar mult mai rar), varsta (riscul de aparitie a bolii creste cu varsta), istoricul familial de cancer mamar, mutatii ale genelor asociate cancerului de san (cancerul nu este ereditar, numai genele predispozante sunt cele care se transmit), istoricul personal de cancer de san (o tumora maligna mamara creste riscul de aparitie/dezvoltare a unui nou cancer in tesutul mamar restant sau/si la sanul celalalt), afectiuni benigne ale sanului (unele afectiuni benigne ale sanului se pot transforma in tumori maligne), prima sarcina la peste 35 de ani, dereglari hormonale, actiunea indelungata in organism a unor cantitati mari de estrogen, testosteron sau progesteron (administrarea pe perioade lungi de timp a anticonceptionalelor orale, tratamentele indelungate de substitutie cu estrogeni sau estroprogestative), afectiuni ale glandei tiroide, rasa (rasa alba are un risc mai mare de a dezvolta cancer de san decat femeile de culoare, hispanice sau asiatice), traumatismele mamare, deficiente imunitare, afectiuni hepatice, expunerea sanului la radiatii X si la ultraviolete, dieta si stilul de viata.
Prezentarea la medicul specialist este obligatorie cand apare:
* un nodul la nivelul sanului sau axilei
* modificarea marimii sau formei sanului
* o pata pe sani sau o culoare mai inchisa in jurul mamelonului
* scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului
* retractia, inversia sau cruste la nivelul mamelonului.
Depistarea precoce a cancerului mamar creste sansele de reusita a tratamentului. Ea se face prin examinare individuala a sanilor, examinare clinica a sanilor, efectuata de medic, ecografie, mamografie, rezonanta magnetica nucleara, tomografie cu emisie de pozitroni, tomografie computerizata, biopsie prin aspiratie pe ac fin, biopsie prin punctie, biopsie ghidata, biopsie deschisa (chirurgicala). Diagnosticul clinic este prezumtiv, dar diagnosticul citologic (din punctia aspirativa) si cel histopatologic (din piesa operatorie) sunt certe. Ganglionii limfatici ai sanului sunt situati in axila (ganglioni axilari), deasupra claviculei si in cutia toracica. Dimensiunile ganglionilor limfatici sunt de 10-15 mm. Examinarea ganglionilor limfatici se face prin palpare sau prin biopsie ganglionara. Extirparea chirurgicala a ganglionilor limfatici axilari poate sa produca limfedem, parestezii si dureri la nivelul bratului, pe partea cu sanul afectat.
Tratamentul conventional al cancerului poate fi local (chirurgia, radioterapia) sau/si sistemic (chimioterapia, hormonoterapia, terapia biologica cu anticorpi monoclonali).
Interventia chirurgicala poate fi: mastectomie partiala (indepartarea tumorii cu o portiune de tesut sanatos din jurul ei), mastectomie simpla (indepartarea intregului san fara ganglionii limfatici axilari sau muschiul pectoral), mastectomie radicala modificata (indepartarea intregului san si a unor ganglioni limfatici din zona axilara cu pastrarea musculaturii pectorale), mastectomie radicala (extirparea sanului, ganglionilor limfatici si a musculaturii peretelui toracic).
Radioterapia se utilizeaza inainte sau dupa operatie, pentru reducerea dimensiunilor tumorii sau pentru distrugerea celulelor neoplazice ramase la nivelul sanului, al peretelui toracic si al axilei, precum si pentru prevenirea recidivelor locale. Efectele secundare ale radioterapiei includ tumefierea tesuturilor, arsuri ale pielii in zona tratata, oboseala.
Chimioterapia foloseste substante citotoxice care distrug celulele maligne, dar si celule sanatoase: poate fi administrata inainte sau/si dupa interventia chirurgicala, pentru reducerea dimensiunilor tumorii, a recidivelor si a metastazelor.
Efectele secundare sunt multiple, depind de substantele folosite si pot fi: greata, voma, inapetenta, caderea parului, uscaciunea gurii sau a mucoasei bucale, modificari ale ciclului menstrual, scaderea imunitatii, sangerari sau echimoze, astenie, parestezii etc.
Cunoasterea de catre pacienta a efectelor secundare ale chimio si radioterapiei este foarte importanta, deoarece interpretarea lor ca manifestari ale agravarii bolii ingrijoreaza mult.
Produsele naturale aduc beneficii importante in tratarea tumorilor sanului, prin reducerea efectelor secundare ale tratamentului conventional si prin reabilitarea capacitatii de autovindecare a organismului. Complexitatea cauzelor si a manifestarilor bolii, particularitatile bolnavei impun o analiza detaliata a fiecarui caz. Pe baza acestei analize se face alegerea, asocierea, dozarea si etapizarea administrarii produselor. Criteriile de alegere a acestora trebuie sa fie extrem de riguroase: recunoasterea internationala a firmei producatoare, cantitatea si calitatea substantei active, studiile si observatiile clinice efectuate pe plan international asupra produsului respectiv, indicatiile literaturii de specialitate. Sintagma "produsele naturale nu fac rau" nu este totdeauna adevarata! Unele suplimente pot interactiona sau interfera cu un anume tip de tratament sau cu alte medicamente sau pot fi contraindicate intr-un tip de cancer. Abordarea superficiala a terapiei cu produse naturale poate sa creeze asemenea situatii! Tratamentul natural pentru tumorile mamare include urmatoarele produse:
* Tien Hsien Liquid China 1 este prima optiune a terapiei naturale, datorita efectelor antitumorale exceptionale. Tien Hsien Liquid China 1 favorizeaza inhibarea tumorilor in toate stadiile de evolutie: initiere, declansare si proliferare; are o formula unica, complet naturala, din plante rare, cu efecte foarte puternice si eficiente. Aceste plante sunt recoltate din zona muntilor Chang Bai din China. Natura vulcanica a solului din aceasta zona, bogat in elemente rare, precum germaniu, cesiu, rubidiu, potasiu, seleniu si mangan, confera plantelor proprietati anticancerigene exceptionale. Produsul contine si doua dintre faimoasele ciuperci medicinale chinezesti, cu proprietati antitumorale demonstrate stiintific.
* Essiac este un amestec de patru plante realizat in 1922 de Rene M. Caisse in Canada si folosit in ameliorarea simptomelor unei game mari de afectiuni cronice. Produsul creste nivelul de oxigenare celulara, reduce neo-angiogeneza, creste sensibilitatea celulelor tumorale la chimio si radioterapie, are efect detoxifiant, antimutagenic, antiinflamator, imunostimulator.
* Glutathione ReducedTM este un protector hepatic exceptional, inhiba absorbtia si favorizeaza eliminarea din organism a hormonilor in exces, a metalelor grele, fumului de tigara, pesticidelor, fungicidelor, colorantilor alimentari, detergentilor, supradozelor medicamentoase, reduce efectele toxice ale chimio si radioterapiei, ale expunerii la radiatii ionizante, explorarilor radiologice, protejeaza impotriva efectului mutagen al radiatiilor ultraviolete.
* Curcumin 95TM este unul dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti ai organismului, fiind numit "antioxidantul miraculos". Reduce cresterea, proliferarea si migrarea celulelor canceroase prin inhibarea neoangiogenezei, stimularea diferentierii celulare, inducerea apoptozei celulelor tumorale, detoxifierea organismului de substante cancerigene (nitrozamina, tetraclorura de carbon, dioxina etc.).
* Super Turkey Tail (Coriolus PSK) este cea mai studiata ciuperca din lume. Datorita complexitatii compozitiei are efect antitumoral prin imunostimulare puternica. Super Turkey Tail (Coriolus PSK) actioneaza eficient in cancer colorectal, gastric, peritoneal, mamar, cervical, pulmonar, esofagian, limfatic, nazo-faringian, hepatic, bucal, cerebral, osos, de prostata; reduce efectele toxice in chimio si radioterapie, amelioreaza durerea, anxietatea, transpiratiile nocturne si voma la pacientii cu tumori, previne recidivele tumorale si metastazarea, amelioreaza functiile splinei, tusea si dispneea, detoxifica plamanii fumatorilor, protejeaza ficatul (induce producerea de interferon endogen, regleaza nivelul transaminazelor in hepatita virala B, C, ciroze, stimuleaza regenerarea celulara), protector renal, antiviral si antibacterian in infectii urinare, respiratorii, digestive, cu Helicobacter pylori, HIV, Epstein-Barr, Human Papilloma Virus, Herpes Simplex, sarcom Kaposi.
* AHCCR (Active Hexose Correlated Compound) este un produs obtinut din miceliul mai multor specii de ciuperci basidiomicete folosite in medicina traditionala japoneza, Shiitake fiind una dintre ele. Procesul de fabricatie extrem de complex a AHCCR a fost dezvoltat si brevetat de firma Amino-Up Chemical Company din Sapporo - Japonia. Reduce tumorile primare si metastazarea prin stimularea imunitatii, amelioreaza unele efecte secundare ale chimioterapiei (diminuarea apetitului, toxicitate hepatica, mielosupresia, infectiile oportuniste cu Candida albicans), imbunatateste structura si functiile hepatice in hepatite virale sau etanolice, reduce incarcarea virala si progresia cirozei, previne recurenta post-chirurgicala a carcinomului hepatocelular, previne scaderea imunitatii cauzata de excesul de cortizol.
* Pomegranate contine 80 mg acid elagic extras din rodie. Rodia este descrisa in mitologia si in arta egipteana, este mentionata in Vechiul Testament si in Talmudul babilonian, ca fiind simbolul nemuririi si al fertilitatii. Extractul de rodie reduce multiplicarea celulelor tumorale in cancer de piele, san, leucemie, pancreas, esofag, colon, ficat, prostata, cervix, uter; reduce afectarea arterelor in timpul radioterapiei prin mentinerea functiei endoteliale, mentine echilibrul hormonal in menopauza (amelioreaza depresia, bufeurile, protejeaza tesuturile cerebrale), are efect antioxidant de trei ori mai eficient decat ceaiul verde, previne malignizarea celulelor infectate cu Human Papilloma Virus.
* Indole-3-carbinol (I3C) reduce formarea metabolitilor estrogenului cu actiune cancerigena, reduce multiplicarea celulelor de san cu receptori estrogenici, previne mutatiile de ADN si in celulele de san fara receptori hormonali, stimuleaza productia si activarea genelor onco-supresoare, are efecte antivirale in infectia cu HPV (neoplazii intraepiteliale cervicale, papilomatoze respiratorii), reduce nivelul nitrozaminei cu efect cancerigen la femeile fumatoare, imbunatateste efectul modulatorilor selectivi de receptori estrogenici (ex.: Tamoxifen, Raloxifen).
Adeseori, dupa excizia chirurgicala a ganglionilor limfatici sau dupa radioterapie, din cauza afectarii fluxului limfatic, apare limfedemul. Pentru reducerea si prevenirea limfedemului recomandam produsele: Vein DefenseTM si Thymus Plus CapsTM.
* Vein DefenseTM imbunatateste circulatia sanguina si limfatica, reduce fragilitatea peretilor capilari, are efecte benefice in: limfedem, insuficienta venoasa, dureri si senzatie de greutate in picioare, glezne umflate, furnicaturi, hemoroizi, tromboze, tromboflebita, ulcer varicos, celulita, induratii ale traiectelor venoase dupa injectii sau perfuzii intravenoase, hematoame, entorse, luxatii, contuzii, circulatie periferica deficitara, varice esofagiene, anevrism aortic, sindromul Raynaud.
* Thymus Plus CapsTM echilibreaza sistemul imunitar, reduce efectele toxice asupra maduvei hematopoietice, este recomandat dupa timectomie (extirparea glandei timus), splenectomie (extirparea splinei), inflamatii ale ganglionilor limfatici, limfedeme.
In cazul existentei metastazelor, terapia tumorii primare se completeaza cu produse naturale care sa sustina structura morfologica si functiile normale ale organului afectat de metastaze.
Pentru a evita folosirea de Tien Hsien Liquid China 1 si Essiac false, care se vand pe piata de profil, precizam ca unicul importator autorizat pentru tara noastra al produselor originale este firma SECOM. Va dorim multa sanatate!