Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g cartofi, 300 g dovlecei, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 4 oua, 1/2 pahar de smantana (100 ml), sare, piper, 1/2 legatura de cimbru, 2 linguri de untdelemn.
Mod de preparare: * Se fierb cartofii vreme de 20 de minute in coaja, se scurg de apa. Se curata si se taie felii. * Se curata dovleceii de coaja, se spala, se zvanta si se taie felii. * Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. * Se bat ouale cu smantana, sarea si piperul. Se adauga cimbrul bine faramitat. * Se incinge bine uleiul intr-o tigaie si se pun legumele la calit, invartindu-le pe toate partile. Cand sunt aproape patrunse, se toarna deasupra ouale cu smantana si se lasa tigaia acoperita, pe flacara potrivita, vreme de 15 minute.
Vinete pane cu tzatziki
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mai subtiri (500 g), sare, piper, 2 oua, 100 g pesmet, untdelemn. Pentru tzatziki: 150 g iaurt, 200 g branza moale de vaci, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.
Mod de preparare: * Se spala vinetele si se taie pe lung in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel. * Se amesteca ouale cu sare si putin piper. * Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti pana devin aurii. Tatiki: Se amesteca iaurtul, branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi. Se serveste alaturi de vinetele pane prajite. (Un deliciu!)
Rosii umplute cu slaninuta afumata si cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari, 4 feliute de slaninuta afumata (costita, bacon, kaiserfleisch etc.), 1 catel de usturoi, 2 linguri de untdelemn, 400 g cascaval ras, 2-3 linguri de pesmet, 4 tulpinite de patrunjel, sare, piper, putin untdelemn.
Mod de preparare: * Se taie slaninuta in feliute subtiri. Se curata usturoiul si se toaca. Se pun slaninuta si usturoiul sa se prajeasca impreuna, pe flacara mica, in foarte putin untdelemn, pana devin crocante. Se lasa sa se raceasca in tigaie. Se adauga peste ele cascavalul ras, pesmetul, patrunjelul tocat. Sa sareaza, se pipereaza. * Separat, se spala rosiile, se sterg, apoi li se taie un capacel in partea de sus. Se scobesc cu o lingurita. Se adauga miezul scos in tigaie. Se amesteca bine umplutura, se gusta inca o data de sare si de piper, apoi se introduce in rosii. * Se unge un vas rezistent la foc cu grasime (unt), se aseaza rosiile in el, se stropesc deasupra cu putin untdelemn si se baga in cuptorul incins dinainte vreme 10 minute.
DULCIURI
Orez in lapte cu fructe de vara
Ingrediente (pentru 6 persoane): 150 g orez cu bobul lung, 125 g zahar, 1 zahar vanilat, 75 cl lapte, 20 cl frisca, 2 galbenusuri, un baton de vanilie, o lingurita de rom diluat, 20 g unt, 2 crengute de menta.
Fructele: 200 g mure, 200 g afine, 4 piersici.
Mod de preparare: Varsati orezul intr-o cratita cu apa clocotita. Puneti cratita pe foc si lasati sa fiarba 2 minute, apoi scurgeti-l. Puneti sa fiarba laptele cu zaharul si cu batonul de vanilie, despicat in lung. Turnati orezul in cratita cu lapte, puneti un capac si lasati sa fiarba incet, circa 50 de minute (orezul trebuie sa absoarba tot laptele). Scoateti batonul de vanilie. Luati vasul de pe foc si incorporati galbenusurile unul cate unul. Parfumati orezul cu romul diluat si lasati-l sa se raceasca. Puneti zaharul vanilat in frisca si incorporati-o usor, in orezul racit. Curatati piersicile de coaja si taiati-le bucati. Incorporati-le, impreuna cu murele, in orezul cu lapte. Ungeti o forma de savarina cu unt, umpleti-o cu orezul amestecat cu fructe, acoperiti forma cu o folie de plastic si bagati-o la frigider 2 ore. Rasturnati orezul pe un platou, umpleti mijlocul cu afine si decorati cu cateva frunze de menta. Serviti-l rece.