Raspuns pentru ISEVICI TAMARA - Eforie Nord, F. AS nr. 873 - "Vad dublu dupa un accident vascular cerebral ischemic"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In cazul unui accident vascular ischemic, tratamentul imediat trebuie sa vizeze imbunatatirea circulatiei sanguine, mai multe tipuri de medicamente putand fi de ajutor: combinatia dintre Aspirina si Dipiridamol (Aggrenox) sau Plavix reduc tendintele sangelui de a forma cheaguri; warfarina este, de asemenea, un medicament anticoagulant, dar pentru a intra pe deplin in activitate, sunt necesare cateva zile; heparina are un efect imediat si poate fi injectata intravenos sau subcutanat pentru a reduce tendinta de coagulare sanguina in timp ce se asteapta efectul terapeutic al warfarinei. Cu toate aceste avantaje, medicatia anticoagulanta este potential periculoasa la cei cu hipertensiune arteriala sau leziuni cerebrale intinse, deoarece creste riscul de hemoragie, motiv pentru care aceasta terapie nici nu e folosita in cazul accidentelor vasculare hemoragice. In cazul dvs., persistenta diplopiei (vedere dubla), asociata cu sechele neurologice (pareza nerv abducens, hemipareza dreapta HAT), denota o recuperare functionala post AVC nesatisfacatoare, cu risc crescut de recurenta, care necesita o monitorizare permanenta a patologiilor subiacente care determina in mod obisnuit acest gen de afectare (ateroscleroza, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace cronice etc.).
Deoarece in toate cazurile de AVC -ischemic se produce si un important edem responsabil de unele simptome neurologice, este necesara combaterea acestuia prin administrarea de medicamente diuretice (Furosemid, Spironolactona etc.) si prin perfuzii de solutii hidroelectrolitice, in special cu ser glucozat hipertronic sau cu sulfat de magneziu. Refacerea neuronilor trebuie stimulata prin administrarea pe timp indelungat de neurotrofice (B1, B6), care deja v-au fost prescrise, dar si Stugeron, Sermion, Nootropil, Piracetam sau Piritinol. Uneori, dupa un AVC-ischemic este nevoie alaturi de medicatie si de o endarteriectomie carotidiana, interventie indicata in cazul in care ati mai prezentat anterior simptome de AVC si artera carotida este ingustata moderat pana la sever. Scopul interventiei este de a curata carotida de placile de aterom, inainte de aparitia unui posibil nou AVC.
Daca este prima perioada post AVC, tratamentul este doar alopat, in perioada urmatoare si in convalescenta, terapiile naturiste pot aduce o importanta contributie, menita sa grabeasca recuperarea si sa atenueze sechelele neurologice. In acest scop, va recomand urmatoarea conduita terapeutica naturista:
* Extract din muguri de Arin negru - utilizat in sechele ale accidentelor cerebrale si ramolisment cerebral, are actiune antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial din sfera encefalica si coronariana. Se administreaza de trei ori pe zi, cate 50 picaturi diluate in 100 ml apa, inainte de mesele principale.
* Cerebex - actioneaza ca un tonic excelent pentru sistemul nervos central, normalizeaza tensiunea si regleaza circulatia cerebrala, ameliorand transmiterea impulsurilor prin intermediul retelelor neuronale. Se administreaza conform prospectului.
* Vasc - este recomandat in profilaxia si combaterea accidentelor vasculare cerebrale asociate cu hipertensiune arteriala, inclusiv formele oscilante, sub forma de pulbere din care se administreaza 2 lingurite pe zi, dimineata si seara.
Alaturi de aceste remedii, este recomandata administrarea unor produse naturiste precum Ginkgo biloba, Catinovit, Rozmarin, Busuioc, Drojdie de bere, Spirulina, Paducel, Coenzima Q10, Ginseng, utile si in insuficienta circulatorie cerebrala, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, sindromul vertiginos si sechele post accident vascular cerebral.
Aspirina poate fi inlocuita cu succes de extractul de scoarta de salcie, care nu determina pe timpul administrarii efectele secundare induse in mod obisnuit de acidul acetilsalicilic (leziuni, hemoragii gastro-intestinale).
Regimul igieno-dietetic pentru persoanele cu AVC impune renuntarea definitiva la unele vicii daunatoare (tutun, cafea, alcool) si este restrictiv in privinta unor produse ca: sarea de bucatarie, condimentele, grasimile animale, galbenusul de ou, derivate din lapte nedegresat.
Sunt recomandate, in schimb, alimentele cu efect benefic in asemenea situatii, precum: peste cu carne alba, preparate de soia, coacaze, arahide, migdale, nuci, mere, struguri, spanac, usturoi.
Nucile, spre exemplu, contin arginina - aminoacid folosit de organism pentru a produse oxid nitric, element necesar pentru mentinerea elasticitatii tunicilor vasculare arteriale. Sa auzim numai de bine!


PAUL NITU - Aleea Pod Giurgiului nr. 1, bl. 14, ap. 57, sector 5, Bucuresti, tel. 0728/90.33.12, e-mail: paulnitu1573@yahoo.com

"Am 34 de ani si nu pot ramane insarcinata"
(Raspuns pentru RODICA NEACSU, F. AS nr. 862)


Stimata doamna, va recomand un tratament naturist format din doua produse: ulei de primula si Vital Women! Timp de doua luni de zile, se vor administra cate 3 tablete pe zi din fiecare produs in parte, cu 30 de minute inaintea fiecarei mese. Substantele active din compozitia celor doua medicamente sprijina activ procesele vitale din organismul femeii, dezvoltandu-le astfel incat visul dvs. sa se implineasca! Pe langa tratament, ar trebui si viata spirituala sa fie mai activa, de aceea, imi mai permit sa va propun ca martea sa mergeti si sa va rugati la Sfantul Anton!

"Stiti unde se fac tratamente cu lipitori in Bucuresti?"
(Raspuns pentru EMILIA BRATESCU, F. AS nr. 880)


Stimata doamna, va recomand un tratament naturist cu alifia Vein-Care, solutia cea mai rapida la problemele dvs. de sanatate. Alifia este compusa din substanta proteica numita Hirudina, produsa de glandele salivare ale lipitorilor. Hirudina inlatura senzatia de umflare si ingreunare a picioarelor si reda elasticitatea pielii. Crema se aplica pe picior si talpa, de 2-3 ori pe zi, masandu-se in sensul invers circulatiei sangelui, pana intra in piele. Cu speranta ca v-am putut fi de folos, va urez sanatate si numai bine!

"Mi se exfoliaza pielea in jurul anusului"
(Raspuns pentru NICOLAE COZMA, F. AS nr. 862)


Va recomand un tratament care in decursul timpului si-a dovedit o eficienta deosebita! Trebuie sa va ungeti de trei ori pe zi, in zona afectata, cu Morinda Citrifolia, un extract dintr-un arbore foarte bogat in substante biologic-active. Contine compusi cu efect antioxidant ce contribuie la protectia celulelor impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Este foarte bine si ca ati schimbat regimul alimentar, iar impreuna cu substanta descrisa mai sus, problema dvs. de sanatate se va rezolva! Va doresc multa sanatate, sa va faceti bine, iar pentru alte informatii va stau la dispozitie telefonic.


ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Cunoasteti vreo metoda de curatare a colonului?"
(Raspuns pentru SANDU P. - Canada, F. AS nr. 862)


Curatarea colonului se realizeaza in primul rand prin dieta, apoi cu ajutorul suplimentelor nutritive. Sigur ca toxinele si reziduurile care raman in intestine sunt daunatoare pentru sanatate. De aceea, ar fi bine ca la micul dejun sa consumati cereale integrale cu lapte de soia sau cu iaurt. La pranz, sa consumati multe salate, care contin fibre, si multe fructe. Puteti opta alternativ pentru cura cu tarate (2-3 luni), apoi cura cu ulei de masline. Dintre alimentele recomandate, cu efect depurativ si laxativ, puteti consuma: leustean, praz, varza alba, morcov, hrean, patrunjel, dovleac, mere, pere, pepene verde si galben, caise, coacaze, fragi, capsuni. Evitati carnea, grasimile, dulciurile, prajelile, sosurile si condimentele. De asemenea, puteti consuma multe lichide sub forma de apa plata sau ceaiuri din plante diuretice. Ca tratament, va propun o schema din produse naturiste pe care sa o urmati timp de trei luni - Intern: Triffa, Depurex, ulei de in, nuca neagra, GreenFood, Denoxinal, Salutil, Pectine. Extern: Supozitoarele fitoapicole "E-lite".
Supozitoarele contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de galbenele, sunatoare, catina, tataneasa, musetel, mumio, argila, ulei esential din ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu. Au actiune remarcabila in curatarea colonului, reglarea pH-ului, eczema, hemoroizi, rani, tumori pe colon, reumatism, prostata. Supozitoarele fitoapicole "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

"Sufar de cistita si anexita cronica, infectie cu Klebsiella recidivanta"
(Raspuns pentru CHIVU OANA, F. AS nr. 862)


Afectiunile de care suferiti sunt intr-adevar foarte neplacute. Simptomele infectiilor urinare datorita inflamatiei vezicii si anexelor sunt coplesitoare. De aceea, fitoterapia aduce variante numeroase pentru tratarea lor, prin plante cu efect diuretic, antiseptic, antiinflamator si antiinfectios. Dintre acestea, va recomand o schema complexa, pe care trebuie sa o urmati 6 luni - Intern: Merisor, echinacea, Probiotic, Cordyang, Urinosalm, Uronat, Ganoderma, Tonic imunitar "E-lite". Extern: Ovule ginecologice "Superforte", supozitoare fitoapicole "E-lite".
Tonicul imunitar contine: miere, propolis, polen, laptisor de matca, muguri de plop, Echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, ulei esential de pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor, muguri de brad, geraniu. Are efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, secretolitic, este tonic imunitar in infectii microbiene si virale (stafilococi, streptococi, Candida, E.coli, Klebsiella etc.) Supozitoarele si ovulele sunt o combinatie fitoapicola cu efecte locale remarcabile. Infectiile se dezvolta in intestine, unde supozitoarele le distrug. La fel, ovulele actioneaza asupra vezicii urinare si a ovarelor, calmand senzatia de usturime. Supozitoarele fitoapicole "E-lite", Ovulele ginecologice "Superforte" si Tonicul Imunitar "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" (Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1).