Raspuns pentru FLORIANA GEORGESCU - Babadag, jud. Tulcea, F. AS nr. 857 - "In urma unui tratament mi-am pierdut memoria"

Redactia
NICIU ZOE MAGDALENA - biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

Pierderea memoriei poate avea cauze diferite ca: depresia, oboseala, hipertensiunea arteriala, colesterolul marit, deficiente de nutritie, atacul cerebral, stres emotional si nervos sau ca efect secundar al tratamentului cu medicamente. De asemenea, o circulatie a sangelui mai proasta, anemia, o tiroida mai putin activa pot fi cauze care sa determine o scadere a memoriei.
Dvs. banuiti ca scaderea memoriei ar fi din cauza tratamentului indelungat cu cele 2 medicamente, dar s-ar putea ca pe langa aceasta cauza sa fie si alte deficiente si dezechilibre. Alimentatia joaca un rol important in sanatatea creierului.
Radicalii liberi rezultati din procesarea incompleta a unor alimente (in special grasimi) bombardeaza mitocondriile, care sunt uzinele energetice din celula nervoasa, si legaturile dintre neuroni. Antioxidanti puternici care neutralizeaza radicalii liberi sunt vitaminele din complexul B, coenzima Q10, vitaminele A, E, C, Ginkgo biloba, Pycnogenolul din coaja de pin. O serie de oligoelemente, de asemenea, duc la sanatatea creierului (potasiu, sodiu).
Alimente bogate in antioxidanti sunt fructele si legumele cu culorile cele mai vii (spanac, rosii, ardei, portocale, grapefruit, capsuni, coacaze negre, nuci), pestele gras care contine Omega 3 si uleiul de masline. Trebuie evitate grasimile saturate animale (carne, unt, branza, lapte), grasimile vegetale hidrogenate (margarina, uleiul de floarea-soarelui si porumb, grasimile prajite), dulciurile rafinate.
Pentru ca memoria sa se imbunatateasca, in afara de o alimentatie corecta, trebuie sa luam si medicamente naturale foarte eficiente, si o spun din proprie experienta deoarece si eu am avut o perioada de stres, un colesterol marit, in afara de faptul ca am si o circulatie a sangelui defectuoasa si imi slabise memoria. Exista o serie de medicamente naturale care duc la imbunatatirea memoriei si care actioneaza la stres, pe colesterol, pe depresie, pe lipsa antioxidantilor, pe circulatia sangelui ca: Oxy Max, Rhodiolin, Energy and Memory, Omega 3, Mega Protect 4 Life, Stress Management, Super Soya Lecithin, Panax Ginseng si pe care le-am luat si eu.
Acestea sunt facute din fructe, legume crescute ecologic, prin presare la rece in vid, astfel ca substanta activa nu se pierde. Nu se iau toate odata ci se alterneaza, fiind un tratament de durata, permanent supravegheat de medicul specialist. Va doresc multa sanatate si sper sa va ajute cum m-a ajutat si pe mine.

DALILA PETRESCU - Timisoara, tel. 0741/31.80.07


"Ajutati-ma sa-mi salvez sotul de la dializa"
(Raspuns pentru ZAMFIRA GROZA, F. AS nr. 860)


Este clar ca atat hipertensiunea arteriala, cat si nefrita cronica bilaterala de care sufera sotul dvs. sunt doua dintre cauzele frecvente care induc aceasta afectiune. Desi insuficienta renala nu este vindecabila, prioritatile in tratamentul acesteia se bazeaza pe cauzele determinante, nutritie, medicatie si dializare (hemodializa, dializa peritoneala etc.)
Tratamentul naturist, care poate incetini evolutia insuficientei renale prin capacitarea unitatilor functionale renale de a prelua functia celor deteriorate, determinand scaderea nivelului de creatinina serica, se compune din urmatoarele remedii:
* Extract din muguri de fag si frasin - diuretice si uricozurice deosebite, se pot lua impreuna, cate 40 picaturi diluate in 100 ml lichid cu 1/2 ora inaintea meselor principale.
* Trei-frati-patati - diuretic si depurativ puternic, catalizator al produsilor de dezasimilatie, acest remediu este foarte util in tratamentul insuficientei renale cronice si se administreaza sub forma de infuzie, eventual combinata cu merisor - 3-4 cani pe zi, timp indelungat.
* Extract de mladite de ienupar - stimulator al aparatului reno-urinar (diuretic, depurativ), este indicat in glomerulonefrita si insuficienta renala cronica. Se administreaza la fel ca si extractele de fag si frasin.
Foarte utile in reducerea valorilor creatininei si mobilizarea fiziologiei renale sunt decoctul de praz - 1 litru de decoct zilnic - si, mai ales, ciurul-zanelor, o planta care poate fi administrata si sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi.
In completare, se vor lua 2 linguri de ulei extravirgin de dovleac "EMI", dimineata si seara, foarte util in tratamentul afectiunilor renale si al insuficientei renale cronice. Pentru eventuale lamuriri, ma puteti contacta telefonic. Va doresc multa sanatate.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Solicit informatii despre virusul Epstein-Barr"
(Raspuns pentru RADU IULIANA - Draganesti, jud. Prahova, F. AS nr. 876)


In primul rand, doresc sa va multumesc pentru increderea pe care mi-o acordati, solicitandu-va direct un raspuns in privinta virusului Epstein-Barr. Ceea ce trebuie sa stiti despre acest virus si boala pe care o produce (mononucleoza infectioasa) poate fi rezumat astfel:
Mononucleoza este o boala infectioasa acuta, benigna, mai frecventa la copii si la adultii tineri (16-25 ani), care se manifesta prin febra, angina, dureri in gat, pierderea poftei de mancare, tumefierea ganglionilor limfatici, oboseala, slabiciune, splenomegalie (splina marita) si cresterea numarului de celule mononucleare (limfocite si monocite). Pot sa mai apara greturi, icter, dureri de cap, tuse si batai ale inimii rapide sau neregulate.
Pierderea apetitului, durerile musculare, oboseala si slabiciunea sunt prezente frecvente, iar la unele persoane pot sa apara eruptii cutanate de culoare rosie. Aceasta mare varietate de semne si simptome poate face diagnosticul dificil, pentru stabilirea lui fiind necesar, uneori, testul Monospot, care verifica existenta virusului Epstein-Barr in sange.
Mononucleoza infectioasa nu este o boala grava, exceptand cazurile rare in care splina se mareste prea mult si se rupe, sau cand alte organe vitale (ficat, inima) sunt infectate. In majoritatea cazurilor, febra, tumefactia ganglionara si marirea splinei se amelioreaza dupa aproximativ 10 zile.
Chiar daca majoritatea simptomelor nu sunt debilitante grav, boala produce, asa cum spuneam, oboseala si slabiciune de durata, fiind necesare 2-3 luni pentru a va simti perfect normal. Nu exista un tratament medicamentos specific pentru mononucleoza, ci doar simptomatic, bazat pe antibioterapie, in cazurile de infectie streptococica suprapusa, si corticoterapie, pentru ameliorarea simptomelor. In alta ordine de idei, odihna este o parte importanta a tratamentului, mai ales in cazurile cu splenomegalie, cand activitatile fizice intense trebuie evitate.
Consumul de lichide in cantitati mari (2-3 litri pe zi) ajuta la ameliorarea febrei si a durerilor in gat, evitand totodata deshidratarea.
Pentru dureri in gat este recomandata gargara cu apa calda si sarata, de cateva ori pe zi. Contagiozitatea bolii poate fi contracarata prin evitarea caii de contaminare (saliva) prin care afectiunea pare ca se raspandeste, mononucleoza infectioasa fiind denumita si "boala sarutului".
Ca antidot naturist, va recomand uleiul esential de sunatoare: 4-5 picaturi la o lingurita de miere sau ulei neutru (masline), de trei ori pe zi, inainte de masa - cu actiune directa pe virusul Epstein-Barr, dar si pe cel gripal de tip A si B, sau virusul stomatitelor veziculare. Din alimentatie sa nu lipseasca usturoiul, patrunjelul, scortisoara si socul (infuzie), cu proprietati antivirale naturale recunoscute. Sa auzim numai de bine!

"Fiul meu nu poate scapa de stafilococul auriu"
(Raspuns pentru ANDRADA POPA - Suceava, F. AS nr. 876)


Deoarece in cazul fiului dvs. antibioterapia si celelalte metode de tratament s-au dovedit ineficiente in combaterea stafilococului auriu, va recomand sa incercati urmatoarele remedii naturiste:
* Ulei esential de musetel - esenta de musetel datoreaza unuia dintre constituentii sai - azulenul - proprietati bacteriostatice si bactericide foarte importante. Azulenul este eficient in concentratie de 1 la 2000 impotriva stafilococului auriu, a streptococului hemolitic si a lui Proteus vulgaris. Administrarea se face oral - 4-5 picaturi ulei esential la o lingurita de miere, de trei ori pe zi, inainte de mese, sau prin inhalatii cu lampa de aromaterapie - 15-20 minute zilnic, pana la inactivarea germenului patogen. Aceleasi proprietati antiseptice si bactericide deosebite le are si uleiul esential de lamaie, care se administreaza prin inhalatii, la fel ca si esenta de musetel. Vaporii esentei de lamaie sunt capabili sa neutralizeze stafilococul auriu in 5-10 minute, avand actiune bactericida si asupra bacilului febrei tifoide si bacilului difteric. Concomitent se administreaza infuzie concentrata de rachitan - 3-4 cani pe zi, care contine principii antibotice foarte eficiente in combaterea stafilococului auriu, dar si pentru Proteus mirabilis sau Micrococus lutens. Acest tratament trebuie sa se plieze pe un fond imunitar competent, stimulat prin administrarea de Echinacea, sub forma de pulbere (3-4 lingurite pe zi), sau in combinatie cu Gheara-matei (Imunostim-CPR, 3 x 1 capsule pe zi), pe termen lung (2-3 luni). Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"La doar 36 ani, sotul meu are glioblastom multiform"
(Raspuns pentru GEORGIANA, F. AS nr. 840)


Glioblastomul este cea mai agresiva varietate de tumora maligna ce afecteaza sistemul nervos central, derivata din tesut glial (celule non-nervoase). Daca la unele tipuri de tumori (astrocitom), cresterea este lenta, in cazul glioblastomului dezvoltarea este foarte rapida, distrugand celulele nervoase normale si producand stari de voma, cefalee, somnolenta, cresterea tensiunii intracraniene.
Acest tip de tumori au o invazivitate accelerata, iar dupa tratamentul prin ablatie chirurgicala si radioterapie recidiveaza in general, avand un prognostic sumbru.
Aceste tumori raspund foarte bine la tratamentul cu Thien Hsien Lichid, Tre-en-en, Essiac, Anticancerlin, Bio Bran 1000/ MGU - 3, Ganoderma si regim alimentar bazat pe sucuri naturale, ceaiuri antitumorale, legume, grau germinat, fructe etc.