Meditatie in gradina

Gilda Fildan
Binefacerile naturii

Toate culturile lumii venereaza plantele si arborii pentru virtutile lor spirituale. Prima data cand veti privi un copac, imaginati-va ca aveti in fata Arborele Vietii, ale carui radacini coboara pana in inima pamantului, iar varful lui ajunge in cer. Incercati, la inceput, sa-i percepeti maretia exterioara - un stalp al universului -, iar apoi sa-i descoperiti intimitatea, compusa din scoarta care il inveleste, dar mai ales din frunze.
1 Adunati un pumn de frunze dintr-un pom sau arbust aflat in gradina dvs. sau dintr-un parc apropiat.
2 Asezati-va confortabil si observati-le cu atentie forma, culoarea si textura. Apasati usor frunzele cu varful degetelor, pentru a le simti prospetimea si finetea. Urmariti-le fiecare nervura in parte, cu degetul aratator. Incercati sa distingeti desenele pe care le formeaza.
3 Inchideti ochii si concentrati-va pe contactul degetelor cu frunzele si pe mirosul lor. Duceti-le pe rand la nas, respirand profund.
4 Lasati-va complet absorbiti de materialitatea frunzelor, pentru ca grijile, spaimele si gandurile negative sa va elibereze mintea.
5 Continuati si amplificati exercitiul, inlocuind frunzele cu flori, diferite scoarte de copac, pietre, scoici, observandu-le cu aceeasi atentie.