Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii IULIE

Claudiu Tarziu
"Despartit ori departat, fratele e tot frate"


- Dupa alegerile anticipate de pe 29 iulie a. c. din Republica Moldova, o parte din presa straina a anuntat ca "a cazut si ultimul regim comunist din Europa". Adevar sau inflorituri de condei? Si daca da, putem spera si la iesirea de sub influenta ruseasca a celui de-al doilea stat romanesc?

- Am vazut tari care stateau mai bine decat Republica Moldova la toate capitolele, dupa revolutiile din 1989, si in cazul carora observatia ca "a murit comunismul" s-a dovedit prematura. A vorbi despre infrangerea comunismului inseamna a privi exclusiv partea plina a paharului si a ignora partea goala, care e mult mai mare. Partidul Comunistilor a castigat totusi alegerile, avand cel mai mare numar de voturi si de mandate de parlamentari ca partid. Totusi, ne putem astepta la indepartarea comunistilor de la guvernare, pentru ca partidele de opozitie au mai multe mandate impreuna si pot forma o coalitie. De asemenea, cele patru partide din opozitie ar putea impune un presedinte din randul lor, un presedinte care ar putea fi Marian Lupu, fostul sef al Parlamentului sub Voronin, desprins de comunisti recent si devenit lider al Partidului Democrat.

- Perceptia lui in mediile de presa este destul de tulbure, mai degraba negativa decat pozitiva.

- Intr-adevar, nu stim daca Marian Lupu va ramane de partea actualei opozitii sau se va intelege cu Voronin. Interesant este ca se confirma ce spuneam nu demult ca s-a intamplat si la noi: dreapta nu poate prelua guvernarea intr-un stat fost comunist decat daca in tabara stangii exista o defectiune. In Romania a fost PD, care astazi se declara popular crestin democrat, dupa ce o lunga vreme a fost de stanga. In Republica Moldova este, iata, tot un Partid Democrat. Ramane de vazut daca democratii din Moldova vor merge pana la capat.
Totul depinde de valabilitatea proverbului "Lupu isi schimba parul, dar naravul, ba". Daca Lupu isi schimba si naravul si ramane consecvent optiunii necomuniste, vom avea un guvern necomunist la Chisinau. Dar atunci greul abia incepe, pentru ca opozitia comunista va fi puternica, iar influenta rusa se va mentine - e greu sa o elimini intr-un asemenea spatiu si cu o armata a XIV-a sovietica in Transnistria.

- De ce depinde iesirea de sub controlul Rusiei?

- De cum vor reusi UE, Romania, tarile democratice sa compenseze, prin sprijinul lor concret, perfuziile ruse prin care Moldova era tinuta in viata si care au creat o dependenta cronica a micii republici de peste Prut fata de Moscova. Daca aceste tari vor da un ajutor substantial Moldovei, spre a se redresa, atunci am putea spune ca s-a produs o schimbare serioasa in Moldova. Altfel, va fi o situatie dramatica, pentru ca actualele partide de opozitie ajunse la guvernare, neavand sprijin, nu vor rezista si vor face ca populatia sa devina nostalgica dupa regimul comunist si dupa Rusia.
Romania este interesata si ea direct ca la granita sa de est sa fie un regim mai democrat, neostil Romaniei. Acesta ar fi motivul pragmatic pentru care sa sprijinim noul guvern de la Chisinau. Dar mai avem un motiv istoric si sentimental, pentru ca, vorba poetului, "despartit ori departat, fratele e tot frate", si ne-am bucura sa o duca ceva mai bine.

- Semnalele diplomatice externe sunt de natura sa ne incurajeze sa credem ca Moldova va fi sprijinita sa iasa din prizonieratul rusesc?

- Au existat semnale la nivelul simbolic. Oficiali ai UE au anuntat ca se bucura, ca vor sprijini... Deocamdata aici suntem. Nu stim cum se va concretiza sustinerea, avand in vedere ca si in UE lucrurile se misca greoi, ca UE se confrunta cu o criza economica care o copleseste, ca sunt si alte provocari carora trebuie sa le faca fata. Pe urma, UE are o birocratie atat de sufocanta si de inceata, ca pana pune in miscare un ajutor concret, trece un timp care poate sa fie fatal pentru cei care il asteapta. Peste toate, abia s-a schimbat conducerea UE si nu stim exact cum va functiona si cat dureaza pana isi intra in mana. Deci e un moment dificil pentru Republica Moldova. In orice caz, avem o speranta pe care nu o aveam la precedentele alegeri.

- In legatura cu negocierile care vor urma pentru formarea guvernului de la Chisinau, presedintele Basescu a facut o declaratie stupefianta: ca de data aceasta nu-l va mai ajuta pe Voronin sa se mentina la putere, cum a facut-o acum patru ani. Probabil ca l-a ajutat convingandu-l pe Iurie Rosca sa se alieze cu comunistii. Dupa pasul acesta, Iurie Rosca si PPCD au cazut in gol de pe scena politica basarabeana. De ce credeti ca Traian Basescu l-a ajutat pe Voronin sa prelungeasca regimul comunist?

- Daca intr-adevar a mediat alianta Partidului Comunistilor cu PPCD, inseamna ca d-l Basescu a apelat din nou la o solutie imorala, asa cum a facut si in Romania anului 2004. Iar pe noi ne-a costat destul solutia imorala. Poate ca, matematic vorbind, nu era alta varianta ca tara sa fie guvernata. Iar d-l Basescu este expert in a gasi modalitati pentru alcatuirea majoritatilor, fie si cu compromisuri, daca altfel nu se poate.

- De ce credeti ca a facut aceasta declaratie acum?

- Probabil ca a fost un raspuns nervos, o replica la niste reactii de la Chisinau. Voronin n-a raspuns cum se cuvenea ajutorului pe care presupunem ca i l-a dat presedintele Romaniei. Daca d-l Basescu a vorbit acum, e si pentru ca nu mai risca sa tensioneze relatiile diplomatice dintre cele doua state, pentru ca Voronin nu va mai fi presedinte. Oricum, Voronin merita o astfel de punere la punct, macar pentru o declaratie facuta chiar in ziua alegerilor, conform careia "Romania ar trebui sa-si uite trecutul istoric". O pretentie mai aberanta nici ca se poate. Ca o emite Voronin, fost ofiter de militie si comunist convins, nu ne mira, pentru ca el tine de o traditie a comunistilor de a face uitat trecutul si de a-l falsifica. Dar a cere altcuiva sa faca acelasi lucru este aberant si dovedeste cat de nesanatos a gandit Voronin in toti acesti ani si ce soarta nefericita a avut Moldova sa se trezeasca cu un asemenea presedinte. Totusi, cred ca presedintele Basescu mai bine tacea. A ratat inca o buna ocazie de a tacea. Pentru ca ne provoaca pe toti sa ne gandim ce-a vrut sa spuna, care e mesajul ascuns, ne ridica semne de intrebare inutile la urma urmei si care numai ele nu mai trebuiau sa greveze relatiile dintre cele doua state. Sa speram ca odata cu schimbarea comunistilor de la putere, relatiile dintre Romania si Republica Moldova vor intra intr-un grafic al normalitatii.

"Pentru aceeasi culpa, toata lumea trebuie sa plateasca la fel"

- Se ne oprim putin si asupra unor evenimente interne. Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului, a platit cu functia pentru ca a deturnat fonduri publice ca sa cumpere stiri pozitive la televiziuni. Insa Radu Mazare, lider PSD si primar al Constantei, este tratat cu indulgenta. De ce aceasta dubla masura?

- Dubla masura e practicata de toata lumea, de unii mai mult, de altii mai putin. Iar pesedistii sunt maestri in aceasta privinta, toata lumea a invatat de la ei, din primii ani de dupa 1990. D-na Ridzi a platit cu functia, dar este cercetata si de DNA. Foarte bine, asa trebuie sa se intample, cand se produce o dezvaluire de o asemenea amploare. A ajuns acum in vizorul Parlamentului si al DNA si dna Elena Udrea. Foarte bine. Numai ca asta se intampla doar cu ministri PDL, nu si cu ai PSD. In cazul d-lui Adrian Nastase, dosarele au fost blocate de Parlament, despre faptele neortodoxe ale d-lui Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, s-a discutat o data si nu s-a mai spus nimic, fata de incalcarea legii de catre d-l Mazare glumim si radem. Or, e inacceptabil, pentru ca faptele sunt aceleasi si pentru aceeasi culpa toata lumea trebuie sa plateasca la fel. Insa mai toate mass-media sunt dirijate spre PSD, de moguli care au interese si intelegeri cu Mircea Geoana, asa ca toate campaniile de presa se fixeaza pe ministri PDL, care sunt considerati oamenii d-lui Basescu. E adevarat insa ca PD-L aici plateste si diferenta pe care si-a subliniat-o mereu in campania electorala. Candidatii PD-L au spus apasat ca ei nu sunt ca cei de la PSD sau PNL. Sloganul PD-L era: "Ei cu ei, noi cu voi!". Iata ca acum ei insisi revendica asemanari cu liberalii si social-democratii si spun ca si acestia faceau asa inainte, dadeau publicitate peste tot. Dar nu numai PSD si acolitii sai din presa folosesc dubla masura, ci si d-l Basescu. Cand a fost vorba de greseli comise de ministri PNL sau PSD, a fost foarte aprig, i-a executat, verbal, foarte rapid. Dar cand e vorba de cei de la PD-L, minimalizeaza: "e o chestie minora, nu ma intrebati pe mine, altcineva are competenta...", o suceste, o invarteste si nu se mai repede sa-i suspende din functie.
Dubla masura ameninta functionarea institutionala a acestei tari. Si acest sistem viciat si toxic este intretinut permanent de declaratiile mai tuturor liderilor politici.

- In conditiile inmultirii conflictelor din coalitia de guvernare, va rezista aceasta macar pana la alegerile prezidentiale?

- Da, din mai multe motive. Unu, pentru ca jocurile astea cu atacuri si injuraturi au mai fost si vor mai fi, se repeta ciclic, politicienii isi testeaza rabdarea - incepe unul, vine replica si se escaladeaza conflictul, pentru ca apoi sa se linisteasca, iar dupa un timp o iau de la capat. Nu zgaltaielile astea or sa rupa alianta la guvernare. Sunt invatati cu ele, ne-am obisnuit si noi. Toate coalitiile au trecut prin asa ceva. Doi, nu cred ca PSD vrea sa plece de la guvernare, pentru ca s-ar rupe de buget si pusculite, dar si de anumite avantaje de imagine pe care le confera puterea. Trei, daca PSD se retrage de la guvernare inainte de alegerile prezidentiale - pentru ca PD-L nu o va face -, toata lumea ar considera asta o lasitate, ca pleaca pentru a nu fi trasi la raspundere din cauza crizei.

"D-l Traian Basescu ar fi mai barbat sa candideze si sa se confrunte cu electoratul"

- Neoficial, mai multi lideri politici se afla deja in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale. Mircea Geoana (PSD), Crin Antonescu (PNL), Radu Duda (independent) si-au anuntat candidaturile. Sorin Oprescu, primarul capitalei, a declarat ca ia si el in calcul posibilitatea de a candida. Deocamdata nici unul nu ne-a facut sa intelegem de ce l-am alege.

- Din pricina crizei economice, sunt si ei incurcati, nu pot promite prea multe acum. Singurul care a scos un fel de program prezidential este d-l Crin Antonescu. E drept, un program foarte subtire, cam ca toata platforma sa politica. D-l Geoana are o problema serioasa, caci este cu 10 procente in urma propriului partid, potrivit ultimelor sondaje. D-l Oprescu nu cred ca va candida, pentru ca nu ar avea nici o logica si nici sustinere. Deocamdata, d-l Basescu nu vrea sa-si anunte candidatura si e de inteles de ce, este in functie si prin asta e suficient de vizibil. O va face la momentul oportun. PSD si PNL, plus televiziunile aferente, incearca sa-l determine pe d-l Basescu sa nu candideze. Este clar ca la momentul asta nu are un contracandidat care sa-l invinga, si d-l Geoana si d-l Antonescu s-ar bucura sa nu se prezinte. Mass-media afiliate PSD si PNL insista ca d-l Basescu sa nu mai candideze si trag nadejde in acest sens, de la orice declaratie a acestuia cum ca se mai gandeste daca va candida. Adversarii sai pretind ca d-l Basescu trebuie sa dea dovada de barbatie si sa-si tina cuvantul ca nu va mai candida daca economia merge prost. Dimpotriva, mie mi se pare ca ar fi mai barbat sa candideze si sa se confrunte cu electoratul. Si daca primeste lovituri din partea crizei, trebuie sa-si asume mandatul, sa fie judecat, cu bune, cu rele, si sa raspunda pentru el. La abandon a apelat si d-l Emil Constantinescu si ati vazut urmarile. Daca tot a spus ca se intoarce la popor, atunci ar trebui sa raspunda in fata poporului. Nu e o atitudine corecta sa spuna ca l-a invins criza si sa plece acasa. Iar adversarii sai ar trebui sa se pregateasca pentru o confruntare cinstita, nu sa se astepte sa castige prin absenta d-lui Basescu.