Raspuns pentru MIHAI - Craiova, F. AS nr. 842 - "Cum pot scapa de sechelele rahitismului?"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

D-le Mihai, intr-adevar, sechelele rahitismului sunt destul de neplacute si in timp pot deregla tot metabolismul. Simptomele rahitismului se manifesta prin amortirea membrelor, a maxilarului, ameteli, tremuraturi si chiar prin tulburari renale. Carenta de Ca, care se manifesta prin afectiunea dvs., necesita o dieta lacto-ovo-vegetariana, bogata in sucuri de fructe si zarzavaturi, salate crude, complex vitaminic, grau incoltit, tarate de grau.
Tratamentul naturist pe care vi-l recomand ajuta la reglarea metabolismului si la asimilarea mineralelor (respectiv distribuirea Ca) in organism. Tratamentul dureaza 3 luni intensiv, apoi se fixeaza un tratament de intretinere. Astfel, va recomand: * Ca Coral - este cel mai concentrat Ca existent in farmacii, din extract de coral cu 73 de oligoelemente care ajuta la fixarea lui. * Tonic imunitar "E-lite" - complex fitoapicol bogat in vitamine si minerale (polen, laptisor de matca, miere, propolis) si cu efect imunostimulator. * Omega 3 - ulei de peste, bogat in vitamina D, care este responsabila de asimilarea calciului. * Amino 18 - este un complex de proteine vegetale recomandat persoanelor cu probleme de metabolism. * Spirulina - alga bogata in fibre vegetale, proteine (Ca, Fe, I, Mg, S, Zn). EXTERN: bai cu uleiuri esentiale de lavanda, pin, brad; cure in statiuni balneoclimaterice (Eforie, Sovata, Geoagiu); miscare si exercitii fizice; reflexoterapie.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de tulburari cumplite de menopauza"
(Raspuns pentru POPA FLORINA - Oradea, F. AS nr. 864)


Instalarea menopauzei (incetarea definitiva a functiei ovariene), survenita pe la 45-55 de ani, este insotita, dupa cum bine stiti, de o serie de tulburari si simptome caracteristice, mai mult sau mai putin severe, determinate in principal de absenta hormonilor (estrogen si progesteron) in organism. Desi manifestarile in cauza nu prezinta un real pericol, ele pot deveni o veritabila sursa de oboseala, iritabilitate si depresie. Pentru majoritatea femeilor, menopauza este un proces gradat, care poate dura intre cateva luni si cativa ani, pe masura ce ovarele produc din ce in ce mai putini estrogeni. Bufeurile, tulburarile de somn, disfunctiile neuro-vegetative, nervozitatea, scaderea libidoului si multe alte manifestari caracteristice va pot afecta sanatatea fizica si mentala, insa pericolele importante sunt reprezentate de riscul aparitiei unor afectiuni precum osteoporoza sau boala arterelor coronare. In acest sens, este indicat sa pastrati legatura cu medicul dvs., pentru administrarea unor remedii terapeutice, care sa reduca riscul acestor afectiuni frecvent intalnite in faza postmenopauzala. Desi functia ovariana nu mai poate fi pastrata, semnele si simptomele menopauzei pot fi adeseori tratate cu medicamente. Unele modificari in stilul de viata pot fi si ele utile pentru controlarea simptomelor menopauzei. Astfel, dieta echilibrata, exercitiul fizic regulat va pot ajuta sa treceti mai usor prin acest stadiu de viata. Dieta trebuie sa fie hranitoare, dar saraca in grasimi saturate si colesterol. Daca reusiti sa mentineti o greutate corporala optima contribuiti la atenuarea valurilor de caldura si la diminuarea riscului de boala coronariana. Pentru a reduce riscul de osteoporoza, trebuie sa aveti un regim alimentar bogat in calciu (produse lactate, legume verzi), respectand un aport de aproximativ 1000 mg/zi, iar la femeile trecute de 55 ani - 1200-1500 mg/zi.
Pentru a reduce valurile de caldura (bufeuri) si transpiratiile nocturne, identificati factorii declansatori (stres, caldura, cafea, condimente etc.) si incercati sa ii evitati. Exercitiul fizic este benefic pentru diminuarea pierderii de masa osoasa, contribuind, de asemenea, la ameliorarea starii generale si ajutandu-va sa va adaptati mai usor la simptomele determinate de menopauza. Ca tratament alopat, terapia de substitutie hormonala (TSH) este utilizata pentru atenuarea simptomelor sau pentru reducerea frecventei afectiunilor asociate cu scaderea nivelurilor de estrogen. Deoarece riscurile asociate TSH sunt evidente, se pot folosi si alte medicamente, pentru a trata anumite simptome specifice. * Antidepresivele - Venlafaxina (Effexor) este un medicament foarte util impotriva bufeurilor, in cazul femeilor care nu pot lua estrogen. Alte antidepresive, precum fluoxetina (Prozac) si paroxetina (Paxil) pot si ele atenua bufeurile in unele cazuri. Totodata, antidepresivele sunt utile pentru controlarea tulburarilor de dispozitie care apar la menopauza. Tot aici, vitamina E si plantele din familia dracilei pot avea un oarecare efect in reducerea valurilor de caldura. * Estrogenii topici - sub forma de tablete, crema sau inele impregnate (insertie vaginala), pot fi utilizate pentru a atenua uscaciunea vaginala si simptomele urinare suparatoare aparute dupa menopauza. Prevenirea aparitiei osteoporozei si a patologiei coronariene se poate face cu biofosfonati (Fosamax), modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen, calcitonina, statine si medicamente care pot reduce nivelul de colesterol, precum sechestrantii acizilor biliari, acidul nicotinic si acizii fibrici. In cazul femeilor care prezinta un risc mare de cancer de san, se poate administra Tamoxifen, care, suplimentar, poate imbunatati densitatea osoasa la femeile aflate in postmenopauza. Totusi, acest medicament prezinta riscul de aparitie a cheagurilor de sange, ca si TSH sau Raloxifenul, putand de asemenea sa creasca riscul de neoplazie uterina.
Sigur ca si medicina naturista are un cuvant de spus in contracararea simptomelor caracteristice menopauzei, prin numeroasele plante si produse din plante care contin fitoestrogeni si pot substitui lipsa estrogenilor organici: * Lemnul-dulce, salvia, sunatoarea, feniculul, valeriana, branca-ursului, paducelul, talpa-gastii, celinul, vascul etc. sunt in principal plantele care actioneaza pozitiv in astfel de situatii, reusind sa atenueze si sa contracareze toata gama de manifestari neplacute, specifice.
Exista insa si produse naturiste care insumeaza mai multe astfel de principii active din plante (si nu numai), sunt usor de administrat si reprezinta forma ideala de tratament pe termen mediu si lung, in cazul femeilor care acuza semne si simptome asociate menopauzei si postmenopauzei. Dintre acestea, va recomand in scop profilactic si terapeutic, urmatoarele: * Menobrake: produs bogat in fitoestrogeni cu afinitate mare pentru receptorii specifici din organele sexuale feminine si cu actiune de contracarare a modificarilor de degenerescenta aparute la menopauza. Protejeaza impotriva pierderii de masa osoasa prin inhibarea activitatii celulelor osteoclastice, reduce imbatranirea pielii prin cresterea activitatii antioxidante, are efect antiproliferativ si antitumoral prin mecanism citostatic si citotoxic, reduce numarul si intensitatea bufeurilor, amelioreaza starea psiho-emotionala. Se administreaza 1 comprimat de 3 ori pe zi, inainte de masa. * Kamaiany - produs ayurvedic complex ce contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, recomandat in tulburarile de ciclu menstrual si ovulatie, in sindroamele premenstruale, in pre si postmenopauza. Se administreaza dupa prospect si se poate asocia cu Slemol - preparat cu efecte de reglare a metabolismului, de diminuare a poftei de mancare, de intensificare a proceselor de ardere, scaderea nivelului sanguin al colesterolului si trigliceridelor si inducerea scaderii naturale in greutate. * Tonic Herbs "Femina" - contine salvie, lucerna, sunatoare, fenicul si sovarf, cu proprietati ostrogenice, tonice, relaxante, antidepresive, digestive si carminative. Este indicat in starile specifice menopauzei, deoarece ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile hormonale. Reduce riscul de osteoporoza, previne bufeurile, transpiratiile excesive, starile de panica, palpitatiile, iritabilitatea, insomniile si starile depresive. Se administreaza conform prospectului. * Ulei de luminita de seara - reduce depozitele adipoase ajutand la scaderea in greutate, previne depunerea colesterolului pe peretii vasculari, diminueaza dezechilibrele hormonale, reduce bufeurile, imbunatateste activitatea sistemului nervos si rezistenta la stres. Se administreaza conform prospectului.
* Apiterapia poate constitui un bun mijloc natural pentru atenuarea tulburarilor inerente menopauzei. O cura de produse apicole, mai ales pe baza de polen, este suficienta pentru a ameliora in mod spectaculos starea psihica a persoanelor in cauza, dupa numai cateva zile de tratament. Tulburarile caracteristice precum bufeurile de caldura, transpiratiile subite sau iritabilitatea se atenueaza datorita unor compusi ai polenului (flavone si fitosteroli) care compenseaza partial deficitul de estrogeni.
* Dintre gemopreparate, recomand in cazul dvs. extractul din amenti de salcie, dimineata - 50 picaturi in 100 ml apa, si extractul din mladite de zmeur, la pranz si seara - cate 50 picaturi extract, tot in 100 ml apa.
* Curele cu produse tip Multivitamine + multiminerale asigura cantitati optime de vitamine si minerale pentru o nutritie sanatoasa si asigura o baza solida pentru orice program de vitaminizare. Sunt esentiale in intarzierea procesului de imbatranire, au rol important in metabolismul proteinelor, glucidelor si in procesele energetice, asigura cresterea vitalitatii si rezistentei organismului. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Caut un tratament eficient pentru giardia"
(Raspuns pentru OTILIA GEORGESCU - Targoviste, F. AS nr. 839)


Giardioza este o infectie digestiva cauzata de prezenta in intestinul subtire a unui parazit numit "giardia lamblia", protozoar cu patru perechi de flageli (prelungiri cu ajutorul carora se deplaseaza) si doua ventuze cu care se ataseaza de peretele intestinal. Transmiterea se face de la om la om, prin consumul de lichide din acelasi recipient (pahar, cana, sticla), atingerea unor obiecte casnice contaminate, alimente, materii fecale (capac WC) etc. Simptome: dureri abdominale, scaune decolorate urat mirositoare, diaree, senzatie de balonare, flatulenta (acumulare excesiva de gaze in stomac si intestine). La copii, se mai poate observa o scadere ponderala. Tratamentul cel mai eficient se stabileste in urma examenului coproparazitologic.
Alopat se foloseste: Metronidazol (Flagyl, Fasigyn, Tiprogyn, Tinizol). Obligatoriu trebuie tratate si toate persoanele apropiate, numite purtatori asimptomatici. Masuri de preventie: spalarea mainilor cu sapun inainte de a consuma orice aliment si mai ales dupa utilizarea toaletei, pregatirea termica suficienta a alimentelor, consum de apa plata sau minerala.
Atentie! Daca numarul parazitilor este mare, acestia impiedica absorbtia principiilor nutritive prin peretii intestinului.
Protozoarul parazit poate fi invins printr-un tratament combinat: Fasigyn - 7 zile/ 50 mg/ kg corp, Colostrum Prime Life - 1 tableta/zi, Cats Claw - 1 tableta/zi, Goldenseal Root - 1 tableta/zi.
Concomitent, de trei ori pe zi, inainte de mese, se ia o lingurita rasa de pulbere de pelin, timp de 10 zile. Tratamentul se continua 3 saptamani cu produsul Antigiardia, fabricat de Laboratoarele "Dacia Plant". Va doresc multa sanatate!