Festivalul Enescu

Silvia Kerim
Opera Nationala din Bucuresti - la startul Festivalului International "George Enescu", editia a 19-a

Prin telefon: CATALIN IONESCU-ARBORE, director general al O. N. B.

- Marea sarbatoare a Muzicii, Festivalul "George Enescu", bate la usa. Cum se pregateste pentru acest eveniment institutia pe care o conduceti?

- Repetam intruna! Repetam "strans de tot" - cum s-ar spune! Nici nu s-ar putea altfel, de vreme ce ni s-a acordat marea cinste sa deschidem aceasta cea de a 19-a editie a Festivalului si inca cu opera lui George Enescu, celebra "Oedipe". Este, de fapt, o co-productie cu Opera din Toulouse, "Theatre du capitole".

- Ce oferiti dvs., ca institutie, in aceasta co-productie?

- Noi, Opera din Bucuresti, preluam productia propriu-zisa - decor, costume, regie.

- Cine va interpreta atat de dificilul rol al lui Oedipe?

- Oedipe va fi Franck Ferrari, iar dirijorul spectacolului este Oleg Caetani.

- Cu ce spectacole din repertoriul dvs. veti participa in cadrul Festivalului?

- Noi oferim operele "Manon Lescaut" de Puccini. Si "Macbeth" de Verdi.

- Nu va e frica de... "Macbeth"? Stiti, desigur, si dvs., ca in jurul lui "Macbeth" - piesa lui Shakespeare, personajul istoric si, mai nou, opera cu acest titlu - exista o superstitie in care cred toti cei ce apartin lumii spectacolului. Actorii, mai ales, refuza sa rosteasca acest nume, de teama ca poarta ghinion. Imi amintesc cu nostalgie cum dragul nostru Stefan Iordache iti interzicea sa pomenesti in fata lui cuvantul "Macbeth". Deci dvs. nu aveti nici o teama?

- Nu! Pastrand, desigur, proportiile, nici lui Verdi nu i-a fost frica atunci cand a scris superba lui muzica pe un libret inspirat din piesa "marelui Will". Ce-i drept, Verdi a eliminat pasajele in care Shakespeare aduce in scena vechi vraji celtice, convins si el, desigur, ca simpla "ilustrare" pe o scena a unor vraji malefice poarta ghinion. Nu, nu mi-a fost frica! Am inclus opera in repertoriul nostru, ba chiar am realizat si decorurile spectacolului (in oglinzi luminate de... neon). Si tot in cadrul Festivalului vom prezenta productia noastra cu baletul "Lacul lebedelor". Gazduim, de asemenea, un spectacol cu opera "Othello", de Verdi, realizat de Opera din Cluj, in regia lui Mihai Maniutiu. Spre final, in seara de 24 septembrie, prezentam opera "Celan", inchinata poetului de origine romana Paul Celan. Va fi un spectacol "inscenat" pe muzica lui Peter Ruzicka, dupa un libret de Peter Mussbach. Regia acestei variante de concert este semnata de Vera Nemirova. Dirijor va fi insusi compozitorul. Iata, tot atatea motive de bucurie! O bucurie pe care sper sa o impartasim si cu viitorii nostri spectatori!