Bucatarie de vara

Redactia
Vinete cu parmezan

Ingrediente: o vanata mare, 6 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 2 linguri otet, un catel de usturoi, o rosie, un varf de cutit de zahar, parmezan (50 g).
Mod de preparare
: Se spala vanata si se taie felii. Se pune uleiul sa se-ncinga si se prajesc, pe rand, pe ambele parti, pana ce devin maronii. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine otetul, usturoiul tocat si rosia taiata cubulete. Se adauga sare, piper si zahar si se toarna peste feliile de vanata. Se lasa sa se patrunda cel putin o ora si se servesc presarate cu parmezan (cascaval) ras.

Tulpini de telina cu sardele

Ingrediente: 6 tulpini de telina, sare, o lingura de stafide, 2 fileuri de sardele, 3 linguri zeama de lamaie, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, piper macinat, o legatura de busuioc.
Mod de preparare
: Se spala tulpinile de telina si se taie bucati. Se baga un minut in apa sarata clocotita, se scurg si se clatesc cu apa rece. Stafidele se vara sub un jet de apa fierbinte. Sardelele se clatesc si se taie fasii. Se amesteca zeama de lamaie, uleiul si stafidele, se gusta de sare si piper si se toarna impreuna cu fasiile de sardele peste telina. Se lasa sa se patrunda cel putin o ora.

Piept de pui cu legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 550 g piept de pui (3 bucati), 300 g ciuperci, 400 g morcovi, o tulpina de praz (300 g), 1-2 linguri unt topit, zeama de la 1/2 lamaie, un pahar de smantana, o legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare
: Pieptul de pui se taie fasii si se pune la prajit in untul incins. Se adauga legumele spalate, curatate si taiate bucatele, zeama de lamaie si smantana si se lasa sa fiarba 10 minute. Se sareaza, se pipereaza si se presara patrunjel tocat marunt. Ca garnitura, se servesc cartofi fierti.

File de cod cu fasole verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde, sare, piper, un ardei iute (rosu), 4 file-uri de cod (a 150 g), 2 linguri de unt, 50 g alune, 1/2 lamaie.
Mod de preparare
: Se curata fasolea, se spala si se rupe bucati, se fierbe 10 minute in 1/2 l de apa, la care se adauga sare si piper. Se scurge si se clateste sub un jet de apa rece. Se spala feliile de peste, se zvanta, se sareaza si se prajesc in untul incins (cam 2 minute pe fiecare parte) impreuna cu ardeiul iute, curatat de nervuri si seminte, taiat rondele subtiri. Apoi se adauga si alunele si se rumenesc si ele. Se scoate pestele, se aseaza pe un platou si se tine la cald. Se pune fasolea in unsoarea ramasa in tigaie, se caleste putin, se stinge cu zeama de lamaie si se serveste impreuna cu pestele.

DULCIURI

Prajitura cu prune

Ingrediente: 3 oua, 8 linguri zahar, o cana faina, 8 linguri lapte, 5 linguri ulei, un praf de copt, un varf de cutit de sare, prune (circa 1/2 kg).
Mod de preparare
: Se amesteca intr-o cratita trei galbenusuri cu 5 linguri de zahar si se freaca putin. Se adauga, alternativ, faina si laptele (in faina se pune praful de copt stins cu putin otet sau suc de lamaie). Se adauga uleiul, iar la urma albusurile batute spuma cu 3 linguri de zahar. (Albusurile se incorporeaza amestecand usor). Compozitia se toarna in tava de la aragaz, unsa si infainata. Peste coca se aseaza prunele - unele langa altele, fara samburi - dupa ce au fost spalate si lasate sa se scurga bine. Se baga prajitura la cuptorul incins si se coace la foc potrivit circa 45 de minute.